5 X TALUPOJA iseliikuv šassiitraktor ДВСШ -16 1959 a.

Vaat mis teema sahvrist välja toodi.
Ja seal piltidel on tsikli küljekaas ka.?
Margi las ütlevad targemad..

Jõudu vanavaraga tegutsejatele!

Manuaali ei loe
Vasta

No seekord oli lihtsalt õnne. Õigemini peaks tänama minu lolli järjekindlust, et viskasin noa nurka ja jätsin tomatimöksi tegemise kus see ja teine ning panin plagama kodust. Tegelikult suured tänud ka Fotograafile tänu kellele said need pildid siia teemasse ja kelle "fotokaga" tuli ka see telefonikõne.  Eks tänada tuleb ka teisi toredaid inimesi.

Nagu pildilt näha siis KÕIGIL, justnimelt kõigil DVSŠ-16-tel oli just selline mootor. Uudiseks mulle oli see asjaolu, et plokikaane jaoks on hülssidel omad tikkpoldid. See oli mulle teada, et hülsikinnituse tikkpoldid on lühikesed ja on ka stoperdatud plekkidega. Muudmoodi ei saakski asi toimida, sest seal mootoris käib kõva möll... ja mutrid ei püsiks kinni.

Sellele mootorile on pandud ka mõned uuemad osad nagu väikene otsakaan millel on tunnilugeja koht. Originaalil seda pole. Lihtsalt sile. Samuti eest rihmaseib võib olla uuem mudel. 94 aastal nägin ühel traktoril ees rihmaseibi millel olid plekist kettad ja sees mingi malmist südamik. Tol ajal arvasin selle olevat omatehtud.... hiljem taipasin, et see on tehase töö. Kui kellegi vanatüübi T-16 mootoril on küljes selline rihmaseib siis andke märku!

Veel on mulle teada asjaolu, et esimestel mootoritel oli hooratta hammasvöö teine ehk sinna sobis ZIZ-150 starter. Lähiajal selgub siis. 

Mootoriplokil on ka pisut teine kuju ja see on pildilt näha. Kirjanduses on mainitud, et selle mootori mark on DV-16 aga näinud ei ole, sellelgi mootoriplokil on sisse valatud D-16 kirjad. Ehk on see lihtsalt ilukirjanduslik, kuna raamatutes tihtilugu on märgata erinevaid jutte. Eks aeg näitab.

Võib nagu mainida, et suurest õnnest on puudu ainult rihmaseib! Kõik muud jupid on olemas. Otsin samasuguseid mootoreid jätkuvalt! Kuna mul kokku 5 traktorit ja hetkel olemas 1.5 tk.mootorit... Mingi info on mul veel kontrollimata, mainiti seda telefonis, et omanikul kaks mootorit ja ühel pidavat olema hülsid teise kujuga... seega mingi lootus on olemas. Eks mingi aja pärast selgub.

T.
Vasta

Kasutaja, kes vaatavad seda teemat: 2 külali(st)ne