Rauaraspel

Kas sellist rasplit mõtlesid, mul ta vana, roostes ja küllap nüri kah.

Manustatud failid Pisipilt (pisipildid)

Инвалид информационной воины на фронте Пярну-Хииу. 
Tsiteerides John McCaini: "Venemaa on peamiselt bensiinijaam, mis teeskleb riiki"," rääkis Basse.
Vasta

(22-02-2014, 18:48 PM)aavu Kirjutas:  Kas sellist rasplit mõtlesid, mul ta vana, roostes ja küllap nüri kah.

Täpselt sellist ma mõtlesin jah Smile. Saab ju proovida kuskil kui nüri see on...mingi puutüki peal- kõvem puu võiks olla. Kui raua peale ei hakka, siis ehk puu peale ikka hakkab Smile .... aga ei pruugi ka muidugi.
Vasta

Kas ehituspoodides pakutavad viilid on liiga väikesed (32cm asemel umbes 20-sed)?
Vasta

Vanad viilid tuleb panna paariks nädalaks soolhappe lahuse sisse ligunema.... ja lõpptulemuseks sööb hape vana viili teravaks. Kui jääb väheseks,uuesti likku.
Vasta

(23-02-2014, 08:13 AM)TALUPOEG TALUJA Kirjutas:  Vanad viilid tuleb panna paariks nädalaks soolhappe lahuse sisse ligunema.... ja lõpptulemuseks sööb hape vana viili teravaks. Kui jääb väheseks,uuesti likku.

Kas kulunud viili ka teravaks teeb või peseb ainult rooste hammaste vahelt ära?
Vasta

(23-02-2014, 13:28 PM)umm Kirjutas:  
(23-02-2014, 08:13 AM)TALUPOEG TALUJA Kirjutas:  Vanad viilid tuleb panna paariks nädalaks soolhappe lahuse sisse ligunema.... ja lõpptulemuseks sööb hape vana viili teravaks. Kui jääb väheseks,uuesti likku.

Kas kulunud viili ka teravaks teeb või peseb ainult rooste hammaste vahelt ära?

Vaat happel selline omadus,et sööb kumerad kohad uuesti teravaks. Hammas jääb küll väiksemaks aga viil saab jälle kasutuskõlbuliseks.
Ei ole minu väljamõeldis-----juba vanal ajal tehti nii.Wink Eestiaegsed mehed on õpetanud.
Vasta

Ja mina loll mõtlesin, et ma tean asju. Mul on veel palju õppida Smile
Aga see raspeldamine tundub ikkagi nüri, nagu keti viiliminegi. Tule, ma õpetan sind rellakat kasutama kümnendiku täpsusega. Tatika teemasse paras panna aga tegin sadulatoru (28mm miinus midagi) kaks korda pikuti läbi lõigates ja kokku keevitades parajaks. Pärast treial ärkas ja lasi liivakaga üle enne tsinkimist, ütles et treida ei oleks midagi olnud.
Raha ei taha, koolituse ajal kuluvad õlled jäävad sinu südametunnistusele.

Müün: keermetõrv, puidulakk, alumiiniumtorud.
Vasta

(24-02-2014, 20:31 PM)meli666 Kirjutas:  Nähtud ka relakaga vikatiteritamist linnamehe poolt. Siuh säuh ja jälle niitma. Tulemuseks kakutud hein.
Kui ükskord sai talle pinnitud vikatist maitse suhu, siis enam relakat ei puutunud. Lihtsalt niivõrd suur vahe on sees.

Läheme teemaga raginal rappa, aga oma kogemus tänapäevaste poes müüdavate vikatitega on see, et kõigepealt tulebki relakaga terale mingisugunegi kuju anda ja siis alles saab pinnima hakata. Ei ole nad ju erilised vikatid ega midagi. Tera on raske, paks ja nürineb kiiresti. Sepa vikatit ei raatsi osta ja vanavanemate omad on juba kulunud.

Kui on raha, siis ostan bensiini ja sõidan tsikliga. Kui ei ole, siis sõidan ilma.
Vasta

(24-02-2014, 20:31 PM)meli666 Kirjutas:  
(23-02-2014, 23:35 PM)Marko Kirjutas:  Aga see raspeldamine tundub ikkagi nüri, nagu keti viiliminegi. Tule, ma õpetan sind rellakat kasutama kümnendiku täpsusega.

Ehk ei olegi teemaalgatajal põhiprioriteediks hunnik vibusid väikse ajaga valmis teha. Vaid tunda tööst mõnu. Mida rohkem higi, seda väärtuslikum lõpptoode. Pealegi käsitöö on tänasel päeval järjest rohkem jälle hinda minevam.

Lunas täitsa asi olemas: http://catalog.ee.toolstore.com/#/?article=V09-5100678-

Selline on mul olemas- tõmbab nii vägevalt, et eriti aastaringide ühenduskohtadest jääb selline risu järgi, et peale vigade parandust saab meeste vibust saab naiste vibu ja naiste vibust laste vibu Big Grin

Relakaga vibu häälestamine on naerukoht Big Grin ja olen ka proovinud seda ratsi- ei mängi välja. -enne võiks mingi vibraga. Ma küll ei tea Marko, kas oled vibu teinud ja kui oled, siis kuidas need asjad välja on näinud ja kuidas lasknud, aga jääb mulje et ei ole, ja kui oled, siis vast midagi väga asjalikku ei ole vast välja tulnud... ma ei taha sind selle jutuga muidugi solvata, aga õpetada on alati lihtsam kui teha. Nädal tagasi näitas ka üks mees kuidas möölbi restaureerimisel relakaga lakk maha võtta, niii, et pind sile jääks- jäigi sile , aga ainult niikauaks kuni uue laki peale said- siis oli kuumaastik Big Grin. Egas vibumeistrid ju ka lolli ei mängks kui see neile elatusallikas on, kellelegi ei lähe ju korda, millega seda "käsitööd" tehakse, käsitööks jääb see ju ikkagi.
Tegelikult on jah plaan hunnik vibusid valmis teha Big Grin!
Sinna soolhappe sisse pistaks ka kindlasti midagi kui leiaks midagi mida pista.

Ajuvabariigi aastapäeva ka kõigile tagantjärgi Big Grin
Vasta

Vibu häälestanud ei ole aga....
Esimeses postituses sa küsisid tööriista, mille üks liigutus koorib kumeralt kaikalt u sentimeetri. Mina tegelen millimeetrist väiksemate mõõtudega, nii metalli kui puidu puhul.Seega ei saa sellest materdamisest aru. Võta ja liimi omale erinevaid liivapabereid klotsidele ja höövelda terviseks. Raspel ummistub puiduga, sellist, mis on riivi moodi ma ei tea kas on alles, enam vast ei saa ka. Kui just raspel peab olema mine köögiriistade osakonda, pane käru porgandiriive täis ja koju sabasid aretama. Jupp kanttoru, üks külg maha (võib rellakat kasutada Smile ) riiviriba 6 punktiga külga ja voilaa.
Edu nuputamisel!

Vasta

Selline raspel on ka hea http://www.ladu24.ee/et/tooriistad/7023,955/43911

E: Siin üks müüb rellaka otsa pandavat, kuid too jääb sulle vist vähe järsuks.
http://www.osta.ee/lintlihvija-45537036.html

Parem varblane käes, kui kajakas pea kohal!
Vasta

Lugesin lõpuks kah. Isand Marko räägib asjalist juttu ka, aint kõik ei sobi isand maitusele, mida pakutakse Smile .Üks riist ei sobi sageli mitme töö tegemiseks, mina lähen ka jämedama kruvikeeraja järgi, kuigi olemasolev peenem suudaks kruvi lahti keerata. Aga vat ei ole see õige!
Mul on kah sahtlipõhjas mõned jõude seisvad suuremat sorti viilid, aint kardan, et vahest liiga kulunud. Pean neid lähemalt takseerima..
Olen samuti kasutanud sellist lihvpaberi liistule liimimist, selle vahega ainult, et olen miskise pehmema tüki vahele liiminud, Vilt või miskit. Ja kasutanud olen seda riidealusel punast lihvpaberit - peab sitkemalt vastu. Aeg-ajalt suruõhuga puhtaks ja käib jälle.
Alles lihvisin vanemat mööblit lakist puhtaks. Kasutasin nii elektriga massinaid kui ka käsivarre jõudu. Ütlen niipalju, et tulemus on hea, kui asju mõistusega teha. Vahest ka õigesti, nii enam-vähem.. Eks on oluline ka, millega asjad hiljem kaetakse. Mina katan tumedama paadilakiga. Nii ma seda kutsun, aga on igavesti hea asi. Tulemus saab kena, pole kriime aga laike ega midagi.

Vasta

See viimane variant tundub ikka kõige parem olevat. Kindlasti liimin ka mingi pehme asja sinna liivaka alla. Üks kaasfoorumlane lubaska mulle ühe vana viili saata, siis teen ka selle happekatse ära- täitsa huvi pärast, et katasetda, ja kui veel asjast asja ka saab, siis ju väga tore Smile
Vasta

Tegin veikese uuringu, raspleid saab ka ehituspoest. Nimeks kipsihöövel ja ostmisel peab vaatama, et tera ikka metallist oleks, mitte plast. Issand, sa näed ja ei mürista!
Endiselt tahaksin teada miks kümnendikmillimeetritega tegelemiseks rasplit vaja on?

Vasta

(09-03-2014, 03:18 AM)Marko Kirjutas:  Tegin veikese uuringu, raspleid saab ka ehituspoest. Nimeks kipsihöövel ja ostmisel peab vaatama, et tera ikka metallist oleks, mitte plast. Issand, sa näed ja ei mürista!
Endiselt tahaksin teada miks kümnendikmillimeetritega tegelemiseks rasplit vaja on?

Raske on ilmas elada, kui kõike nii südamesse võetakse! milleks on tuimal ja torrsis, normaalsel eesti mehel tarvis mingi "rauaraspli" otsimise peale nii tuuri minna? Teha uuringuid, vaielda, õpetada?
Juba esimeses postituses mainib autor, et normaalne puiduraspel on liiga äkilise toinega, rebib ja käristab puitu nii, et õrnema hingega tegijal tuleb pisar silma ja vb ka püksi. Seda kordab ta mitmes vormis ja laadis ka mitmes järgmises postituses. Sina aga pakud juba kipsihöövlit! Vahepeal asjatatakse juba vikatitega...
Mis asi on raspel? Saksa keelest tuletatud ja üldiselt peaks selle all eesti prograssiivne üldsus mõistma suurte ja harvade, harilikult poolkoonuse-taoliste hammastega viili. Harilikult töödeldakse raspliga pehmet materjali - puitu, nahka, plastmassi, sooja ja juba jahtunud s...tta jne.
Pealkiri on ka eksitav - rauaraspel.
Ja ei tule Jumal siia appi, tal nimelt ei ole seda "rauarasplit". Tundub, et ongi nii, et tänapäeval on kõike saada, ainult seda, mida vaja, seda ei ole!
Kas me sellist foorumit tahtsime? Jah, just sellist foorumit tahtsime, ainult natuke teist moodi! Toungue
Vasta

Esimest posti uuesti lugedes tundub mullegi, et vint on üle keeratud Big Grin
Aga plastmassviil, mis näppu jäi oli nii veider, et ma kohe pidin jälle midagi kirjutama.

Vasta

Kasutaja, kes vaatavad seda teemat: 1 külali(st)ne