Tere!
Küsiks, et miks just 1,5x3,5 haagis ? Olen omanud väga palju haagiseid ja vedanud igasugu kaupa ja viimati müüdud haagis oli just 1,5x3,5 topeltportega ja modifitseeritud Tiki Pro. See 1,5x3,5 on jube pika ja kitsa kastiga ning kogupikkus kisub päris suureks juba. Isiklikult asendasin selle 2x4 meetrit platformiga nüüd hoopis. Aga üldine kastihaagise "lemmikmõõt" on meie riigis 1,5x3 mida kohati pean ma veidi lühikeseks(3m puit/prussid ei mahu alati sisse ja napil 1-2cm jääb puudu) aga eks see ole maitse küsimus ka.
Ise just olen ka jahtimas just uut kerghaagist oma haagiseparki lisaks aga mõõdult seekord vaatan 1,5x3 ja põhjus on see, et tahan jälle topeltportega aga peale soovin madalat Jaxali kaant ning seda on ainult 3m pikkuses saada Eestis. Üldiselt on minu meelest kummaline, et kõik ostavad madala portega haagise ja sinna peale kõrge kaane mis piirab oluliselt kauba ladustamisvõimalust. Porte on ju 40cm ja siis 1m tühjust aga see suht standard lahendus Eestis. Tegelikult on jaxalil jne kaasi veel teisi kõrguseid ning ka küljele avanevaid. Kui võtame topeltportega haagise ja sinna 60cm kõrge kaane, siis kogukõrgus tuleb Täpselt sama nagu 1 porte+kõrge kaas aga praktilisus paraneb kuna ported toetavad veetavat kaupa erinevalt kaanest.
Hea näide kuidas mõni tootja mõtleb kastist välja natuke ja toob vaheldust meie üksluisele haagiseturule. Vaata lisavarustuses pakutava kaane avanemist näiteks ja haagis ise ka teistmoodi ja huvitav.
https://brentex.ee/haagis/platvormhaagis-bren-3015fb-1l
Aga algse küsimuse juurde tulles on minu arvamus, et Respol on jah raam suht hea ja amortide asetus ka võrreldes Tiki ja Brentexiga ning poritiiba saab kiita ka. See on ka kõik, ported vedelamad kui Tikil ja kui teine portering panna peale, siis kisub juba huumoriks ära täitsa, eriti otsaluugid. Täna just vedasin Sellist respot sabas kogu päeva ja just topeltporte otsaluugid tundusid paras jura. No sellel Plus seerial on alumise ringi luugid ehk etemad aga kui teist ringi peale tahta, siis ikka tavaline luuk valikus ainult. Plus seeria Respol on sama sild tehniliselt mis Tiki Pro haagisel ja rehv peaks ka C olema. Ehk siis Respo Plus ja Tiki Pro on raamilt/tugevuselt võrreldavad aga ported jne vägagi erinev.
Brentexit pole väga lähedalt kaua näinud ja tarbinud seega palju rääkida ei oska. Luukide osas sama nagu Respo, et otsaluugid käivad küljeportede vahele ja seega haagis pole nii "tihe" ning vett ja soppa võib sattuda sisse ning peale mõnda jäävihmas sõitu võib olla võimatu esiportet avada kuna vahed on nii jääd täis pakkinud. Tikil luuk katab nii ees kui taga küljeporte ära ja see meeldib mulle ning teise porteringi lahendus ka päris hea. Külastan lähipäevil Brentexit ja uurin nende teise porteringi lahendust ka kuna mulle hetkel see kõige tähtsam, et oleks hea.
Tiki luugid on ka ilma vineerita päris tugevad ja muretsema ei pea kuigi vineer teeb asja paremaks aga ka raskemaks.
Üldist juttu ka kui plaan kerghaagist väärkohelda veidi. Soovitan panna 165 laia C kati rehvi ja kindlasti lamelli. Ise teen alati nii kuna lamell reaalselt peab ka natuke talvel võrreldes selle cargomaxi vms asjaga mis tehasest all on. Kerghaagisel pole rehvinõuded teemaks aga siiski elementaarne turvalisus võiks olla tagatud ka talvel. 165 laia rehviga peab aga veenduma, et seestpoolt vastu portet vms ei käiks kuna reeglina seal vähe ruumi. Plussiks on aga see, et hästi otsides on võimalik saada ka 94 või suurema koormusindeksiga 165r13C rehve ja siis saab juba katsetada muude sõlmede vastupidavust
Vedrude osas ma pole parabooli proovinud ja seega kui keegi omab kogemust näiteks 5lehelise vedrupaki vs parabooli osas, siis väga ootaks tagasisidet. Mina ise lasen alati 3lehelised või 4lehelised pakid 5leheliste vastu vahetada, kannab rohkem ja samas hoiab kehval teel hädavajalikku kõrgust, et tagapaneel kännu taha kinni ei jääks. On olemas ka 6 lehelised vedrupakid ja äkki nüüd uuel haagisel proovin neid kuigi see võib juba olla overkill.