Audi 920 - 1939

Elu teinud sellised korrektuurid, et edaspidi liikumise asemel on täna erinevatel põhjustel pilk hoopis minevikus. Ja minevikust on tulnud välja mõned pildid, milline meie teema peategelane oli 1985. aastal. Meenutuseks niipalju, et mina sain 2014. aastal ühtekokku nelja auto tükkide omanikuks. Need asusid Tallinnas, kuid üks kabriolettkere oli toodud 1980ndate teises pooles Tartust. Seesama, mille kere hakkab nüüd valmis saama. Kahjuks ei osanud vahepealne peremees Tartu päritolust rohkem rääkida kui seda, et ühe tänaseks meie seast lahkunud klubi Unic liikme kaudu ta selle projekti leidis ning endale tuua lasi. 

Nüüd ilmusid välja fotod, mis heidavad veidi valgust selle auto ajaloole 1985. aastal. Piltidel on ka tuttavaid nägusid. Seetõttu tuleb kontrollida erinevaid teooriaid ja küsitleda vanemaid Tartu harrastajaid.

Fotodel nähtavad Valeri Kirss ja Otto Summer on juba identifitseeritud, kuid teiste nägude ja kohtade äratundmisel võib sellest lahkesti teada anda. Igatahes muutus loogiliseks ka Valeri Kirsi poolt mulle aastaid tagasi mitmel korral esitatud küsimus - "Aga mis minu Audist sai?". Seni teadsin vaid vastata, et pole sul mingit Audit olnud. Lisatud ja veel mõned fotod töistes riietes klubi Unic omaaegsest esimehest annavad vastuse, et oligi Audi. Ja oli samamoodi nagu Fiat Tartu meistri Otto Summeri töökojas juba restaureerimisel. Paraku jäi see töö pooleli ning Audi jõudis järgmise mehe kätte. 

Siin siis raami remont Otto Summeri töökojas. 

Ja lõpetuseks ning tõestuseks võib igaüks järgneva kahe pildi peal mängida mängu "Leia seitse erinevust". Üks piltidest tehtud 1985. aastal Tartus ja teine minu töökojas käesoleval kümnendil. 

Vasta

Äge avastus! Vahest peab ajas ka tagasi minema. Ütleb ju vanasõnagi kes vana asja ei mäleta ,elab tulevikuta. Samas on sellise auto ajalugu ju osa sellest autost. Kahju ,et Kirs omal ajal nii vähe infot jagas. Tänaseks päevaks on asi ilmselt nii kaugel, et temalt pole mõtet seda isegi küsida.
Mootori vaheseinal ei hakka erinevusi otsima. Küll on aga hulganisti sarnasusi mis on minu arvates isegi vähe tähtsamad.
Vasta

Kas üks mees võib olla Aare? Ma olin suht laps kui viimati nägin teda ja mees ammu surnud. Aa jubedalt tundub ta maja soinaste tänava moodi ja nagu oleks tema moodi.
Vasta

(22-01-2026, 12:31 PM)jugaramus Kirjutas:  Kas üks mees võib olla Aare? Ma olin suht laps kui viimati nägin teda ja mees ammu surnud. Aa jubedalt tundub ta maja soinaste tänava moodi ja nagu oleks tema moodi.

Aitäh arvamast. Kas Aarel on ka perekonnanimi? Kas on täpsem aadress? Kasvõi google maps street view abiga midagi täpsemalt? Teistel piltidel on tänavat rohkem näha ja see tundub pigem kitsam kui Soinaste tänav. 

Panen paar pilti veel, kus tänavat ja naabermaja paremini näha.

Vasta

Asukoht on tuvastatud - Tartu linnas. 

Lisan ka 2014. aasta google maps street view pildi, kus isegi plekist garaaz on veel alles. Ja Audigi seisab samas kohas, kuigi pool sajandit uuem. 

Vasta

Koduloouuringute metoodikat järgides külastasin 01.02.2026 Tartus maja, mis oli Audi koduks aastatel 1978 kuni 1985. Pererahvas oli lahke ning kuigi midagi otseselt käegakatsutavat Audist säilinud ei olnud (ei varuosi, pilte ega kirjandust), siis mälestused aitasid mind ajas oluliselt edasi (õigemini tagasi) liikuda. Kui varem olid vaid minust eelmise Audi omaniku Toivo mälestused, et ta ostis dokumentideta Audi Tartust 1987. aasta paiku temale tundmatult mehelt, siis tänu nendele 1985. aasta varakevadel tehtud piltidele ja toonase omaniku mälestustele sai selgeks järgmine. 

Valeri Kirss sai auto (õigemini selle osade) omanikuks 27.12.1984, kui ta ostis auto, millel olid dokumendid sõiduautolt Hansa. Algul viis ära Audi raami ja sillaosad, millega Otto Summer hakkas Krepkal tegelema (vaata foto eespool). 1985. aasta varakevadel pärast lume sulamist viis Valeri Kirss klubi Unic GAZ 51 kastis ka keretükid Krepkale. Valeri Kirsi enda päevikutes leiab 1984. ja 1985. aastal sissekandeid ka Audiga tegelemise kohta. Siis need katkevad ning auto saatuseks oli Valeri Kirsi teadmata rännata järgmise mehe kätte. 

Aga liigume tagurpidi tagasi. 1978. aasta tuvastamiseks läks päris hulk aega, mille käigus tuli digarist lapata vanu ajalehekuulutusi ning vaadata märkmeid vanade autode andmestikus, mida olen kogunud mitukümmend aastat. Ja nende abivahendite abil saigi selgeks, et vennad Aavo ja Aare panid 1978. aasta suvel praktiliselt kõigisse Eesti ajalehtedesse kuulutusi, et ostavad vana auto või mootorratta. Pakkumisi tuli. Üks neist Otepää lähedalt, kus üks noormees kirjutas, et temal on pakkuda tükkidena Audi 920. Tol ajal olid juba pildiraamatud olemas ning ühes Saksa autode raamatus oli Audi 920 pilt koos tekstiga - bildschön. Kui juba raamatu koostaja pidas autot imeiluseks, siis pidi olema väärt asi. Aavo ja Aare sõitsid naabrimehe Heiki ametiautoga GAZ 51 Otepää lähedale ühte talukohta, kus hoovile olidki hunnikusse tõstetud auto tükid. Üldiselt samasuguses seisukorras nagu nendel 1985. aasta piltidel, mis eespool eksponeeritud. Autot müünud noormees väitis, et auto oli varem kuulunud tema vennale, kes nüüd vangis istub. Dokumendid on kadunud, kuid tema on igati õige mees autot müüma. Kaup tehtigi ning osad toodi Tartusse, kus need seisid garaazis kuni 1985. aastani. Kuna dokumente ei olnud, siis otsiti sellele lahendust, mis oli sellele ajale tavapärane. Klubikaaslane müüs sõiduauto Hansa dokumendid, auto ise oli lammutatud. Ja siis ühel pidulikul päeval saabus plekkgaraazi juurde Autoinspektsiooni inspektor Aadu Lempu, kes vaatas neid tükke ja Hansa dokumente. Olevat olnud mõistlik mees, kes kirjutas aktile oma allkirja ning nii registreeritigi Hansa dokumentidega Audi 11.10.1978 Aavo nimele. Inspektori nimi jäi hästi meelde, kuna mees hukkus 1980. aastal, kui talle sõitis otsa roolijoodik. Aadu Lempu nimelisi liiklusinspektorite ja hiljem liikluspolitseinike kutsemeisterlikkuse võistlusi korraldati kuni selle sajandi alguseni. 

Niisiis on nüüd õnnestunud jõuda auto ajaloos juba aastasse 1978, st ainult 40 esimest aastat ongi veel teadmata. Uurime vaikselt edasi.

Ja lõpetuseks kõrvalepõige. Valeri Kirsil Audit enam ei olnud, kuid olid dokumendid sõiduauto Hansa nimele. Need ei jäänud kasutuseta. 1984. aasta kevadel sai Valeri Kirss Škoda Superb nimelise maastikuauto omanikuks. Kuna see auto oli 1961. aastal maha kantud, siis puudusid sel dokumendid ning see oli kasutusel sisuliselt traktorina. Hansa number ja dokumendid elasid oma elu edasi Škoda küljes. Seegi on üsna huvitav lugu, kuid mitte käesolevas teemas.
Vasta

Väga hea lugemine!

MTJ.EE
Vasta

Kasutaja, kes vaatavad seda teemat: 1 külali(st)ne