Lasuur vs õli fassaadi viimistluseks

Murran siin pead millega töödelda Lennusulpsu taliujumisklubi termopuidust fassaad. Fasaad termomänd/kuusk ning 2-3 aastat pleekinud, töötlemata. Esimene instinkt oli kasutada õli. Käisin aga paaris värvipoes ning siin müüakse mulle lasuuri suure hurraaga. Panen mõlema plussid miinused kirja. Ehk oskab keegi omast kogemusest kaasa rääkida.

Ideaalis tahaks saavutada tagasi termopuidu algselt väljanägemist. Soovitati mulle ka terrassipesu ainet, et sellega enne üle teha ja siis lasuur peale. Saab algpinna heledamaks. Tegin katse, tulemus tuli selline, et puhastatud puit muutus hallist tagasi tumedamaks pruuniks kui ta originaalis oli. Samutu hõõrumise tagajärjel viskab karva välja mis mulle üldse ei meeldi.

Kui aga head lahendust originaalsele väljanägemise saavutamiseks ei ole, siis kaaluks mingit heledamat sinakashalli või puiduvärvi beeži tooni.

Õli
Plussid:
Puidu tekstuur jääb kõige paremini läbi õli paistma.
Ei ole ohtu, et midagi hakkab maha kooruma.

Miinused:
Ilmselt tuleb 2-3 aasta pärast üle teha, sest pleegib maha.
Toonivalik on piiratum.
Kuna õli oma omaduselt katab vähem (kui lasuur), siis ma saan tooniga minna pigem ainult tumedamaks.

Lasuur
Plussid:
Väidetavalt kestab 4-5+ aastat
Värvivalik suurem
Katab paremini, st saan minna ka heledamate toonide peale

Miinused:
Oht, et midagi hakkab kuskilt kooruma

Vaatlesin ka Osmo õlisid kus rohkem tooni valida. Sinna sisse on vist kulda pandud, hind teistest toodetest ca 5x kallim. Rolleyes

Jawa 360 + Velorex 560, 2x Vaz 2121, ETKVL autoroller
Vasta

Kui algne toon oli hall, siis ise tõmbaks raudsulfaadi lahusega üle (tõmbab puidu halliks ja omab ka puitu kaitsvaid omadusi) ja nt hall UV-kindel puiduõli peale (ise kasutanud terrassiõli selleks). Endal tegin kümblustünni küljed sedaviisi, ca 4 aastat on OK püsinud.
Lasuuriga selline kogemus, et sobib paremini sisetingimustesse.
Üks tootja on päris ok juhendi teinud termotöödeldud puidu hoolduse kohta - https://thermory.com/wp-content/uploads/...v2_web.pdf
Vasta

Mul on termotöödeldud laudadest tehtud aed, kuhu läks peale miskine Pinotexi lasuurvärv. Hinnang ca 5 aastat püsivust on igati pädev, umbes säärase intervalliga on aeda ka töödeldud. Mis koorumisse puutub, siis seda ma täheldanud pole. Olen sama värviga ka tavalist höövellauda katnud, kuid selle pealt hakkas küll kooruma (oli teine muidugi otse lõunapäikesele avatud kah).
Vasta

nagu ka seal juhendis öeldud, siis termopuidu algse välimuse taastamiseks tuleb selle pinnalt kiht maha lihvida.
Vasta

(Eile, 15:08 PM)suvasass Kirjutas:  Mul on termotöödeldud laudadest tehtud aed, kuhu läks peale miskine Pinotexi lasuurvärv. Hinnang ca 5 aastat püsivust on igati pädev, umbes säärase intervalliga on aeda ka töödeldud. Mis koorumisse puutub, siis seda ma täheldanud pole. Olen sama värviga ka tavalist höövellauda katnud, kuid selle pealt hakkas küll kooruma (oli teine muidugi otse lõunapäikesele avatud kah).

Kunagi võõpasin teenustööna lasuuriga ühe aia üle. Aiaomaniku naabrimees vaatas, leidis, et tahab ka uut ja läikivat aeda. Aga hoidis krundi ja selle pealekandmise arvelt kõvasti kokku. Kaks suve hiljem juba kahetses.
Ise ei ole ka enam pärast tahtnud kruntimata pinnale lõppviimistlust teha kui nii konkreetne katse sai kogemata tehtud.
Vasta

Hmm. Mulle tutvustatud lasuuri toodetel on kõigil kirjas, et sobivad puhtalt töötlemata puidule. Krundist pole juttugi olnud. Küll soovitati termopuidu puhul kasutata mitte veebaasil lasuurtooteid. Veebaasil asjadega pidi olema see asi, et ei nakku piisavalt hästi termopuidule.

Jawa 360 + Velorex 560, 2x Vaz 2121, ETKVL autoroller
Vasta

(11 tundi tagasi)ratsoup Kirjutas:  Hmm. Mulle tutvustatud lasuuri toodetel on kõigil kirjas, et sobivad puhtalt töötlemata puidule. Krundist pole juttugi olnud. Küll soovitati termopuidu puhul kasutata mitte veebaasil lasuurtooteid. Veebaasil asjadega pidi olema see asi, et ei nakku piisavalt hästi termopuidule.

Termopuitu imendub lahustipõhine lasuur kindlasti paremini. Krunt ei tohiks olla otseseselt vajalik, aga minu lauad olid tehasest tulles kergelt immutatud. Lasuurima sai asutud alles mõni aasta hiljem, kuid siis juba kruntimata. Värvi kasutati muidugi ohtrasti, aga ~5 aastat püsib normaalselt.
Vasta

Kasutaja, kes vaatavad seda teemat: Mart Laanelepp, 3 külali(st)ne