Nn liikuvkaamerate eel oleva teavituse vajalikkus?

Lükkaks ümber mõned väited. 
1. Kui kiiruskaamerast sõita pedaal põhjas, siis midagi ei tehta. 
Kui mõõdetud kiirus on üle hoiatustrahvi määra, siis saadetakse rikkumine üldmenetlusse, mille käigus otsustatakse karistus. Järgi kohe ei sõideta, sest tööd teeb spetsialist, mitte politseiametnik ja tegemist ei ole operatiivautoga. Küll annab ta sellisest kihutajast teada juhtimiskeskusele, mis võimalusel lähetab patrulli teele.
2. Kiirust mõõdetakse raha korjamise eesmärgil. 
Numbrid on ülal toodud, need räägivad iseenda eest nii tulu kui ka rikkumiste arvu osas. Minnes ajalukku, siis tõesti noore vabariigi aegu oli raha liikumine mõnevõrra teine. Nimelt laekusid trahvirahad kohaliku omavalitsuse eelarvesse. Sealt ka MTÜ-de ja preemiate näol osaliselt tagasi politseinikele. Konstaablile osteti suusad ja jalgratas :-), maksti kinni munitsipaalkorteri kulud. Riigi väiksuse tõttu on mõistlik, kui riiklik järelevalve on suurtes valdkondades samasugune üle riigi ja raha laekub riigi eelarvesse. Tõsi ta on, et trahviraha on planeeritud. Suures osas on see eelnevate perioodide pealt, kuid arvestatakse ka arendusi ja teisi laekumist suurendavaid või vähendavaid tegevusi. No lihtsalt oleks rumal see kümmekond miljonit ära unustada, kui see ei kõla kenasti. Kas see raha on piisav? Kindlasti mitte, sest liikluses toimunud õnnetuste tagajärjel saavad viga liiga paljud inimesed, kes ravitakse ära riigieelarveliste vahendite ja kindlustusrahadega. Kui me ei mõjuta rikkujat rahaliselt, on ju ka teisi mõjutusvahendeid, siis tuleb see puuduolev kümmekond miljonit võtta ka õiguskuulekate liiklejate käest. Kindlustusel on seda lihtsam teha, riik peaks uue maksu välja töötama. Täna liikluses rakendatavates "rahatrahvidest" on parkimistasu see, mis koguneb KOV eelarvesse, kuid millegi tõttu ei usu, et keegi arvab, et seda tehakse raha ko(e)rjamise eesmärgil.
3. Tänapäeva autode puhul on suurem kiirus OK. 
Kahjuks on see nõnda lai mõiste, et seda ühiskondliku kokkuleppena rakendada on võimatu. Kui tahame kõik erandeid, siis peame kiiruse lubamise puhul andma võimaluse vanuse, kogemuse, väljaõppe, tervise, sõiduki vanuse parameetrite jne, jne kohaselt. Ilmselgelt saame aru, et see ei ole võimalik. Ja ainuüksi enda ohutus ei taga teiste liiklejate ootusi. Näiteks soovid teha pööret peateele ja tead, et kui näed teist autot teatud maamärgi juures, siis on see ohutu manööver. Kui nüüd üks võib tulla 90, teine 120 ja kolmas 150, siis saame aru, et ohutust liiklusest oleme kaugemale läinud.
Seega, sõbrad, rohkem sallivust, mõistmist ja andestamist. Kui kusagil king pigistab, siis tegelege kingaga, mitte võimu, meie oma riigi, kirumisega.
Vasta

Tegelikult algab kõik maailmavaatest. Mina sattusin hiljuti rääkima inimesega, kes arvas, et kiirusepiiranguid ei ole üldse vaja. Kui inimesel on vastumeelsus kiirusepiirangute vastu üldisemalt või konkreetses kohas, siis ei saa temaga konstruktiivselt arutada selle üle, kas kiiruse mõõtmisest peaks ette hoiatama või mitte. Kui inimesel on kujunenud veendumus sellest, et täitevvõimu teostavad Eesti Vabariigi kodanikud on laisad, lollid ja/või ahned, siis ei ole võimalik edasi arutada selle üle, kas nende ametnike tegevus vähemalt mingis osas on ka põhjendatud ja vajalik. 

Kui lähtepositsioonid on paigas ning veendumused selged, siis saab ka diskuteerida edasi. Õnneks on Eesti Vabariigi usuvabadus ja igal inimesel on õigus oma arvamusele. Kõik ei pea kõigiga nõustuma ning üks "usklik" ei suuda nagunii teist "usklikku" ümber veenda. Isegi teadlased ja uuringud või füüsikaseadused ei suuda seda teha. 

Seetõttu oleme oma arvamuste paljuses ikka sõbrad edasi ja püüame mitte väga kurjad üksteise peale olla. Juba see on väga tore, et saame eesti keeles asju ajada, kedagi ei saadeta meelevaldselt külmale maale või mullatoidule ning saame rahulikult kiruda nii teist eestlast kui ka riiki. Siin foorumis on kõigil kõht ka täis, olemas internetiühendus ja vaba aeg tegeleda ka muude asjadega, kui võidelda pidevalt ellujäämise eest. Tegelikult elame päris õnnelikul ajal ning saame mitmel moel olla toeks oma rahvale ja sellele meie rahvaga täidetud maalapile. 

Elagu Eesti! 
Elagu sõna- ja usuvabadus!
Vasta

Uskumatu, kui palju on neid, kes täitsa ise tahavad olla rangetesse raamidesse surutud, et kõik oleks reeglitega ette kirjutatud, mis tagab et ei pea ise mõtlema ega otsuseid langetama. Nii meil see saamatute protsent ühiskonnas kasvab, aga on, nagu on..

Kaamera märgi toetuseks ühe olukorra pinnalt küsimus - kas puu tagant eemalduva auto kiirust mõõtes viisil, millest juht saab teada alles trahviteadet saades teenib tegevus riigikassa täitmise- või liikluse rahustamise eesmärki?

Liikluse rahustamise ja sujuvuse tagamisest - kõigil meie neljarealistel võiks menetlemise näol tegeleda vasakus reas sõitjatega. Tln-Tartu ja Tln-Narva neljarealistel oleks sellise patrulli käigushoidmine kulude vaatest riigi jaoks kindlalt plusspoolel, ehk siis patustajad oma trahvirahadega maksaks selle kinni ja jääks ülegi.
Teiseks. Tallinna ringteel oleks teretulnud vähima kiiruse kehtestamine, näiteks 70km/h. Upitajad ja traktorid ei ole sel teel ohutuse vaatest ok. Elulise näitena alles hiljaaegu üks sõideti tükkideks.
Vasta

(Eile, 11:47 AM)PSV Kirjutas:  Lükkaks ümber mõned väited. 
1. Kui kiiruskaamerast sõita pedaal põhjas, siis midagi ei tehta. 
... Küll annab ta sellisest kihutajast teada juhtimiskeskusele, mis võimalusel lähetab patrulli teele.

Tagant tehtud pildil pole juhti näha. Kui patrull ükskord tunde hiljem autoni jõuab, pole juhti enam kusagil Omanik väidab, et pole sõitnud ja esitab kodanik Kane andmed. Kase klosed.

Kui me räägime järelvalvest, siis mõjuv karistus peab olema vältimatu, kohene ja mõjuv. Praegune kiiruskaamerasüsteem ei ole ühtegi neist. Raha eest sõida, palju kulub. Piirkiirus on vaestele.

(Eile, 11:47 AM)PSV Kirjutas:  2. Kiirust mõõdetakse raha korjamise eesmärgil. 
Numbrid on ülal toodud, need räägivad iseenda eest nii tulu kui ka rikkumiste arvu osas. ...

"Üks vanamutt 20 senti, viis vanamutti terve euro" - nii rehkendas ka retsidivist kohtusaalis... Riigieelarve jooksebki kokku pisikestest laekumistest. Ning kiiruskaamera trahvide lõik on kenasti sisse planeeritud. Igal aastal ületatakse, sest mitteoperatiivtöötajast kaameraoperaatorid on väga vilunud oma tegevuse varjamisel.

(Eile, 11:47 AM)PSV Kirjutas:  3. Tänapäeva autode puhul on suurem kiirus OK. 
Kahjuks on see nõnda lai mõiste, et seda ühiskondliku kokkuleppena rakendada on võimatu. ...

Võimatut pole siin miskit, aga ükskord võiks PPA hästimaksutud toolid ära lõpetada demagoogia stiilis "täna sõidad +10, homme reeded kodumaa!" Eile oli Vikerraadiost päris valus kuulata seda keerutamistSad
https://vikerraadio.err.ee/1610047517/uu...30a4e0f617

Palun mulle näidata ühte õnnetust, kus valdava kaameraületamise "kuni +10" oleks olnud õnnetuse põhjus. Ning et sama õnnetuse oleks jäänud sündimata kiirusel täpselt 90 km/h.

Et suurem kiirus suurendab kineetilist energiat ja seeläbi suurendab tekkivaid kahjusid, on füüsikaline paratamatus. Aga samamoodi suurendab kineetilist energiat praeguse aja autode üüratult kasvanud mass. Sellest ei räägi keegi.

Palju suuremad õnnetuste põhjused on juhi tähelepanu hajumine (sealhulgas jutustamine autos, homme on üks matus tõenäoliselt sel põhjusel toimunud surmaga lõppenud õnnetuse järelmina), joobed (nii nuti-, alko-kui narkojoove) ja räiged ületamised. Piirajasse vajutatud nüüdisaegne auto pole meie teedel mingil juhul ohutu, rääkigu Aikud pealegi.

Kuivõrd karistuse vältimatus on üks oluline aspekt, siis praegu vastu võetud seadus kindlasti parandab juhtide liikluskäitumist: kaamerast hoitava ajutise liiklusmärgi järel on kiirused madalamad ja tehakse vähem möödasõite. Keegi ei taha vabatahtlikult maksta kiirustamise maksuSmile Täpselt sama mõju oleks kaameramulaažil või sinivalgel autol.

Aga panete tähele: politsei muudab oma taktikat alles augustist... Seni võetakse viimast, nagu mu viimase maksuteate pildist kenasti on näha: kaamera on suunatud lahkuva liikluse poole ja seda ei olnud üldse saabumise poolelt näha. Samas ma ei vaidle fakti vastu: ma tõesti lasin tühjal teel ilusa ilmaga kaks aastat vana autoga 100 piiril. See on avastamisel tasuline kiirus. Aga ma olin täpselt sama ohtlik järgmised 6 km, siis oli 70 ala (mida ma järgin), siis jälle 12 km. Alles siis muutusin ohutuks, tiksudes kuni Riisipereni pika tõmbleva praamikolonni sabas kiirusel kuni 85 km/h. Ehk minu käitumine ei muutunud mitte grammigi. Nagu ilmselt ka nende oma, kellele minu kiirus kaugelt liiga vähe oli. Suisa nii vähe, et varem Üdruma vahel 70 alas oli vaja laste jalgrattarühmast hoolimata minust mööda lennata silma järgi nii 120 rauas. Ju viidi kriitilises seisus haiget EMOsse. Lahtise japsi pakiruumis...

Jään endiselt seisukohale, et kui PPA tegelikult tahaks liiklusohutust parandada, siis kiireim ja tõhusaim meede oleks nähtavuse suurendamine. Samas - seaduskuulekas liikleja ei anna sissetulekut ja nii ei ole politsei töö enam ärimõõdikute järgi efektiivne...
Vasta

Ma esindan nüüd seda gruppi rahvast, kellel on savi.

Minu jaoks on need ajad, kus ma 100 pluss maanteel lendama pidin, ammu läbi saanud. Suurema osa ajast elan ma nüüd maanteel püsika peal ja see on GPS-i abil sätitud nii, et igatpidi seadusekuulelik olen. Ka ei teki mul hingelise erutuse seisundit, kui keegi otsustab must mööda minna ja seda oluliselt kiiremini. Näitan paremat suunda ja annan teed. 

Jah, ma olen kiiruse eest trahvi saanud, aga asja eest. Maksin ära, omandasin kogemuse ja läksin eluga edasi. Seega, minu jaoks pole vahet, kas on see hoiatus ees või ei ole. Ma saan hakkama. Ja kui juhtun eksima, siis tunnistan viga, maksan trahvid ja elan edasi. 

A.

Life\'s journey is not to arrive at the grave safely in a well preserved body, but rather to skid in sideways, totally worn out, shouting \"Holy s--t!....What a ride!
Vasta

teemaks oli kiiruskaamera ees olev märk jah või ei

nüüd küsimus kummal juhul on oodata liikluse üldist rahunemist ?

kas siis kui sa tead kus kaamerad on või siis kui sa ei tea kus kaamerad on ?
s.t. rahunemine üldiselt 24/7 mitte ainult see üks km. kus teada olevalt kaamera on 
seda viimast jo-jo liikumist üldse rahunemiseks nimetada on päris naljakas.

võibolla peaks paika panema mis on rahunenud liiklus üldse ? 
minu jaoks on see siis kui kõik sõidavad enamvähem samas suurusjärgus kiirusega
see kui mõned tahavad sõeluda 90 vahel 110...120 ga siis see ei ole rahulik liiklus.

me ei räägi kas nt. 90 on "õige" piirang või peaks olema rohkem. (loe mis iganes muu kiirus olenevalt asukohas kehtestatud)
kui me räägime, et 90 ON piirang ja kui osad sõidavad selle järgi ja teised üle selle siis on seal juba vastuolu mis tekitab närvilisust
kui teadmata asukohas kaamera ja trahvi oht mõjutab muidu üle sõitjaid kiirust langetama siis see ongi eesmärk või ei ole ?
kui aga kaamera asukoht on teada siis kogu ülejäänud trassi toimub ikka närviline liiklus. 

kas rahunemine liikluses tuleb peale 1...2...3 või mitmendat iganes "laksu" vastu rahakotti on iga inimese enda valuläve küsimus.
aga võib juba täitsa kindlalt väita et võrreldes 5...10...15...20.... a tagusega on rahunemine toimunud. ja toimub pidevalt minu silmis.
ehk on selles põhjus kaamerates ehk põõsas föönitamine ehk ajaloolise kultuurilise taustaga autojuhtide generatsioonide vahetus ... ei tea.

aga võimalik, et rolli on mänginud ka paljud muud tegurid - pereliikmete märkused, sotsiaalmeedia (märkamise ja avaldamise) ajastu, 
autodes (adaptiivse)püsikiiruse kasutamine või kogemused mida saadakse reisidelt autoga sõites  jne.

nt. see viimane - minge sõitke Norras ringi. aga ka Rootsi, Soome. 
päris muljet avaldav vahe meiega.
Vasta

(Täna, 09:08 AM)MeelisV Kirjutas:  minge sõitke Norras ringi. aga ka Rootsi, Soome. 
Sama võib öelda Vahemere saarte ja muu lõuna-euroopa kohta Smile
Ja kõik toimib ka neil.

Miks peaks neid kõige uimasemaid eeskujuks tooma?
Vasta

Võibolla on huvitav lugeda ka Riigikogu istungite stenogramme, seal on pealkirjas toodud küsimust erinevate nurkade alt käsitletud:

Esimene lugemine: https://stenogrammid.riigikogu.ee/202605...KP-1227082
Teine lugemine: https://stenogrammid.riigikogu.ee/202606...KP-1273501
Kolmas lugemine: https://stenogrammid.riigikogu.ee/202606...KP-1283034

Üks küsimus on, kas konkreetne kaamera peaks olema liikleja jaoks üllatuslik või mitte. Laiem küsimus on, kui ulatuslikuks ja mugavaks lubame riigil muuta tehniliste vahenditega järelevalve (seonduvateks teemadeks sidevahendite andmete kasutamine jms). Ma olen selle poolt, et tõmmata järelevalvele pidurit kasvõi efektiivsuse kao hinnaga ühes valdkonnas. Ühiskond on nagunii valmis emotsioonide pealt järelevalve laiendamist lubama ja taluma, katsuks hoida seda vaos nii kaua kui võimalik.
Vasta

(Täna, 07:47 AM)v6sa Kirjutas:  Palun mulle näidata ühte õnnetust, kus valdava kaameraületamise "kuni +10" oleks olnud õnnetuse põhjus. Ning et sama õnnetuse oleks jäänud sündimata kiirusel täpselt 90 km/h.
Esiteks, kaudselt (ajalises vaates) on kõigi õnnetuste põhjus kiirus, lihtsalt sellepärast, et seisvad autod ei saa põkkuda  Big Grin
Teiseks, kui ei oleks toimunud teekonna jooksul kiiruse ületamist siis ei oleks olnud ühtegi õnnetust! (siin nüüd õigustatud eeldus, et kõik liikluses osalevad autod ületavad teekonna jooksul mingis osas kuigipalju suurimat lubatud kiirust). Nimelt kui õnnetus toimunuks ajahetkel A kohas X, siis sõites mingis lõigus aeglasemalt ei jõuaks auto ajahetkeks A kohale X vaid paikned tüki maad eemal kohas Y=X-....[m]  Big Grin  Ja õnnetuse tõenäosus väheneks veel mitmeid kordi, kui mõlemad osalejad oleks püsinud lubatud kiiruse juures Toungue 
Vabandust, reede  Smile
Vasta

(Täna, 09:25 AM)ak75 Kirjutas:  
(Täna, 09:08 AM)MeelisV Kirjutas:  minge sõitke Norras ringi. aga ka Rootsi, Soome. 
Sama võib öelda Vahemere saarte ja muu lõuna-euroopa kohta Smile
Ja kõik toimib ka neil.

Miks peaks neid kõige uimasemaid eeskujuks tooma?
Lõuna EU on kaugel uimasusest,skandinaavia on selline et -10km/h piirkiirusest igaksjuhuks alla,Hispaanias käib kiiremate teede peal tõsine andmine ja sõelumine.Ja alati on piirkiirusest +20-30

Kasutatud ja uued jupid enamus uutele ja vanadele  ka väga vanadele husqvarna,stihli,jonsered ja partner saagidele.Saagide ja võsalõikajate remont/hooldus.5297816
Vasta

Liiklus on tasakaalu otsimine võimalikult kiire kohalejõudmise ja ohutuse vahel. Mõlemad on olulised ning ühe eelistamisel tuleb maksta lõivu teisele. 

Uimase Skandinaavia ja kiire Lõuna-Euroopa üks vahe seisneb selles, et Skandinaavias hukkub miljoni elaniku kohta 2x vähem inimesi, iga miljoni elaniku kohta 20 inimest aastas. 

Vasta

See va mobiilse kiiruskaamera ette nüüdsest paigaldatav tahvel/liiklusmärk mis iganes nimi talle anda, see tuleb paigaldada vist 200-300 meetrit enne kiiruskaamera asukohta, näiteks Nõmmel, Muugal , Meriväljal, Laagris,  kus ristmike vahe on mõnes kohas vaevalt 100 meetrit, kuidas seal see toimima pannakse, kas igale ristmikule dubleeriv märk, teab keegi ?
  Liikluse rahustamise jutu peale ei tea midagi arvata, kui patrull teeveeres nähtav, distsiplineeriv mõju on kahtlusteta olemas, kiiruskaamera välgatus ajab valitsust ja parteisi kiruma, inimeste/ autojuhtide reaktsioonid on erinevad, seega, käituge liikluses väärikalt.
Vasta

Kasutaja, kes vaatavad seda teemat: 1 külali(st)ne