tundmatut marki meesteratas, tõen. 1930ndatest

Hiljuti täienes minu erakogu ühe tundmatut marki meesteratta jäänuste võrra (vt 4 pilti kirjatüki lõpus). Raami eripära lubab oletada Saksa või Taani tööd 1930ndatest, raami number on 341913 (raudade ðrift näha pildil).

Tehasesilt on eest kadunud. Alles on väga omapärase kaarmustriga ketiratas, mida ma ei ole varem kohanud ja mis võiks võimaldada isendit identifitseerida.

Teine omapärane detail on S-tähega lambiklamber (vt pildil), millel erinevalt Sterlingi klambrist ei ole S mitte väljalõikena, vaid on metallist ja ümbritsetud väljalõigetega. Ka seda klambrit ei ole ma varem kohanud ühelgi rattal.

Kolmas eripära on helkuritega pedaaliraamid, mis ka ei olnud siinmail 1930ndatel väga levinud. Nende osas ei ole ma (erinevalt eelnevatest) enam 100% kindel, et nad on selle ratta omad, kuid tõenäoliselt siiski on.

Leistang koos kellaga on ka arvatavasti algne osa, profiil on näha, kella nupul on tähed KRZ.

Rattad kindlalt all valed, sadul, porilauad ja pisidetailid puudu. Esikahvli osas ma veidi kahtlen, selle kroomitud piludega pea meenutab Riga rattaid, kuid võib olla siiski ka selle ratta originaal.

Millega võiks tegemist olla?

[Pilt: tt_1.jpg]

[Pilt: tt_2.jpg]

[Pilt: tt_3.jpg]

[Pilt: tt_4.jpg]

Valdo

Eesti Jalgrattamuuseumi  looja ja eestvedaja
Tutvustame jalgratta ajalugu Eesti vaates, väljas on üle 185 muuseumiväärtusega ratta
Asume Kesk-Eestis Väätsal Pikk 9,  oleme avatud R,L,P 11-18
Vasta

Issanda jalgrattapark on ikka suur ja kirju !
Eks siin tuleks juhinduda sellest S tähest ilmselt. Jällegi Ilmaril on üks naiste tundmatu raam S - teemaga ja äkki oli ketirattaga ka mingi seos ?, omal mingi S - sildiga meesteka jäänus (st midagi S ainetel raamisildiga). Kas me siin hiljuti sellise (sarnase) ketiratta teemal juba ei heietanud mitte?
S võib muidugi ka midagi muud tähendada, nagu N täht Vegadel, Hermestel jt papa Nymani ratastel.
Esihark paistab väga hästi istuvat, kahvli kroon aga viib vägisi mõtte Lätimaale.
Vasta

Kasutaja, kes vaatavad seda teemat: 1 külali(st)ne