Postitused: 1,241
Teemad: 23
Liitus: Jun 2013
Maine:
5
Soome õnnetus oli kolme realisel lõigul. Reka kaldus vastassuuna teise ritta, haagis omakorda vastassuuna esimesse ritta. Bussijuht võibolla ei märganud, et haagis teeb rekast möödasõitu. Sellepärast jäi esimesse ritta.
Postitused: 1,776
Teemad: 20
Liitus: Apr 2007
Maine:
61
Ei ole kunagi suure auto rooli keeranud,aga pisemas mastaabis lollusega küll. Isiklikud kogemused siis kooslusega Transit+konn ja sellel 1.7T maastur. Konn siis munaka otsas ja konna peale plaat kuhu auto kinnitub keerab. Mäest alla minekul kui on kerge keeramine,siis järsem pidurdamine nõuab ülisuuri mune. Sest hetkega tunned kuidas bussi tagaosa nihutama hakatkase. (puhas füüsika)
Libedaga läks lappama ikka nii,et nägin mõlemast küljepeeglist konnal oleva auto korduvaid möödasõidukatseid ning ka bussi tagaosa oli juba liikvel. Pidurdamine ei viinud paremuse poole. Küll aitas käik alla ja gaas põhja(õnneks pole piirajat). Kui juba tundsin,et võnge läheb rahulikumaks,siis lasin vaikselt gaasi järgi,aga endiselt ei julgenud pidurdada.
Nii,et mina usun kiirendamise teooriat. Samas kui pole teel pikkust piisavalt või puudub võimalus kiirendada,siis ei jääkski muud üle kui pidurdada. Läheb kääri ja ilmselt külili.
Igasugu koolitused ja raamatud on toredad. Aga kui selline asi reaalsuses liikluses juhtub,siis oi vidut kus käib peast mõtteid ja versioone läbi. Ole siis mees ja otsusta mis on parim just antud hetkel.
PS! selle võib vabalt ka ajaloo prügikasti visata kuna ei ole antud teemaga eriti seotud.
"Life is a highway, sometimes you fly, sometimes you crash,so you never know,what happend in the next mile"
Postitused: 3,772
Teemad: 114
Liitus: Jan 2003
Maine:
38
Eks vajadusel poolitan nn lappamis-teema siit ära. Veel mitte.
Suurtega ei ole ka ma sõitnud ja ses osas on mu lähenemine teoreetiline:
Kui joonistada mõttes kiirendusvektoreid, siis tundub külgsuunas siia-sinna "kiirendava" haagise kõige loogilisem stabiliseerimine just gaasi lisamisena. Vektorid summeeruvad ja kui otsesuunda mitte vähendada, ei pääse külgsuunalised nii palju mõjule.
Praktikas olen ka kord igati legaalselt paigutatud, aga tiislit kahe nn paksu silikaadi jõuga üles sikutava kerghaagise (taga üleulatuv prussikoorem) vaikselt gaasi lisades maha rahustanud. Hakkas järsul 30-100kmh kiirendamisel laperdama ja tegi mulle korralikult hirmu. Veduk oli 1,8t ja haakes massi kokku kõigest 500kg.
Foorumite vanarahvatarkus: "üks troll suudab rohkem arvata, kui sada tarka teada"
Postitused: 74
Teemad: 4
Liitus: Sep 2003
Maine:
7
Ca pool elu tagasi sai esimest korda Rihunald Liiklusega haagisel RobertKassi veetud ning Tallinna ringteel harjumuspärase kiirusega liikudes tahtis viimane juhtimist üle võtta.
Jääradadel karastunud noore sõidumehe esimene mõte oli muidugi kah, et tuleb sirgeks tõmmata. Õige lahendus oli siiski kiiruse vähendamine.
Pendlis oleva (vedukist raskema) sõiduki inertsmoment on nii suur, et selle sirgeks tõmbamiseks oleks vaja sisuliselt lõpmatut kiirendust.
Kunagi esiveoliste autodega esimesi talvesõiduharjutusi tehes sai üsna kiiresti selgeks, et gaasi lisamisega on võimalik auto sirgeks tõmmata. Kui aga gaasi liiga palju anda ja/või rooli liiga hilja/aeglaselt tagasi keerata, siis läheb saba reeglina pendlisse ning siis on juba oluliselt rohkem jõudu ja kiirust/täpsust vaja, et auto sirgeks tõmmata ja mitte veel tugevamasse pendlisse viia.
Connecting technologies
Postitused: 872
Teemad: 20
Liitus: Dec 2007
Maine:
5
Telekas juba näidati ka seda videot.
Minu arvates on käru piduritega midagi valesti. Aga ega ma uuema aja asju ei tunne – ma rohkem veneaegse tehnikaga sõber ja juhtumised on ka kõik sellest ajast.
Suure haagisega ja väikese käruga sõitmine on täiesti erinevad asjad. Ja mitte ainult massi poolest. Juba telgede paigutus ja rataste pööramine on teine maailm.
Haagis peaks hakkama pidurdama tükk maad enne veduri pidurite rakendumist? Kui pidurid korras on. Kui käru üldse ei pidurda, siis võib sellist pilti näha küll.
Ainult, et kui selline koorem lagunema hakkab, ei julgeks mina küll eriti usinasti pdurdada – selline koorem sõidab kajutist üle ja siis ei jää märga plekki ka järgi.
Postitused: 1,241
Teemad: 23
Liitus: Jun 2013
Maine:
5
07-06-2026, 13:49 PM
(Seda postitust muudeti viimati: 07-06-2026, 13:57 PM ja muutjaks oli
ZIL 131.)
Sa ikka vaatasid minu vihjatud muuvit?
Päike paistab Soomes talvel põhja poolt?
Helikopteri filmitu ju näitab, et pauk käis oluliselt põhjapool ristmiku. Mis on üldsuse arvamus, kui põrkavad kokku 15 tonnine ja 60 tonnine 80 km/h liikuvad massinnad, kumb liigub tagasi suunda kust tuli?
Mälestusrist asub väga kaugel tegelikust õnnetuskohast.