Nõukogudeaegne põllutehnika, osa 2

Ma nende masinate tüüpidest ja mudelitest mitte essugi ei tea, aga põrsapõlvest mäletan, et Jõgeva sordi taga põlluservades monteeriti küll mingeid sarnaseid asju kokku.
Isegi aastaaega ei oska meenutada, aga mäletan kuidas poistega sõitsime jalgratastel vaatama. Terve posu traktoreid ja mehi oli koos, suht lõbusa oleku saatel hull sagimine käis.
Mida täpsemalt nad seal kokku panid, ei tea, kuid maailmatu lai asi Kirovetsi sappa sealt tekkis igatahes.

Kusjuures Kirovets isegi oli harv nähtus, alevikuvahel liikusid 16, 25, 40, belarussid ja mõni 150

See toimus vast 1992-93.
Vasta

Eks laiemaid masinaid sai hakata tellima kui maaparandusega likvideeriti kiviaiad, talukruntide piiril kasvanud lepavõsad ja puudealleed. 60-ndatel oli neid kitsaskohti veel küllalt, eriti kümnendi algul.

Инвалид информационной воины на фронте Пярну-Хииу. 
Tsiteerides John McCaini: "Venemaa on peamiselt bensiinijaam, mis teeskleb riiki"," rääkis Basse.
Vasta

Mis laiematesse tööriistadesse puutub siis vähemalt Kesk-eesti kandis oli igasugu huvitavaid eelikuid/vaheraame laiemate tööriistade loomiseks kasutusel. Russ vedas eelikut + kahte  SZU-3,6 üksteise järel teel sõites rongina. Põllu peal haagiti killavoor lahti ja teisi haakepunkte kasutades uuesti nii kokku et kaks külvikut liikusid minimaalse ülekattega üksteise taga eeliku järel. Sugulane töötas aastaid sellise komplektiga. Ja vahel sain ka mina russi kabiini kaasa.
Siis olen näinud veel sellist monstrumit kus kolm standartset SZU-3,6 ühendati põllul laiema eelikuga.Sarnaselt.
Ma ei tea kuidas mujal oli aga vene aja lõpuni mäletan põhilise külvikuna SZU-3,6-te. Ilmselt vajati ka tollal laiemaid tööriistu aga tootmine ja varustamine ei jõudnud järgi.
See eelikute teema oli suht levinud minu arust. Mäletan ka näiteks mingeid komplekte kahe järelveetava kultivaatoriga T-150K ja DT-75 haakes põllul. Kuidas neid teel liigutati ei olnud au näha.
Umbes selline.

Igasugu huvitavaid asju sündis tol ajal. Meie majandis töötas russi järel E-302 vaaluti/kaaruti selleks loodud kaarja raami alla paigutatuna. Ju ei jagunud E-sid selleks tööks vms.
Vasta

Kasutaja, kes vaatavad seda teemat: 4 külali(st)ne