Reostan veidi teemat, ses mõttes, et küsimus taandub EU naaberriigist saabunud kauba deklareerimisele.
Tellisin Norrast kasutatud varuosi. Vedaja TNT, asjad ühel kaubaalusel. Reedel sain kirja Fedexist, et mulle on pakk. Aga kui 5 päevaga neile tollideklaratsiooni ei saada või ühendust ei võta, saadavad kauba tagasi.
Mõtlesin, et täidan deklari ära nagu tavaliselt ae kauba puhul, aga antud juhul on kauba maksumus üle 1000 euri ja deklarit saab täita mingi Diana vms keskkonna abil, mis oleks juba nagu edasijõudnute tase.
Avasin lootusrikkalt lehe. Ette lõi päris palju ridu, mis on tärniga märgistatud, kuid ei minu teadmised kauba olemusest, transpordiviisist, ega Fedexi poolt saadetud kiri ei sisalda vähimatki teavet, mis võimaldaks enamusi neist tulemuslikult täita. Kust ma saaks teada, mis osakond seda deklarit peaks menetlema hakkama? Või kas kaup oli konteineris, kui ületas piiri? Ammugi seda, kas tegu oli masimaa- või õhutranspordiga, või hoopiski nende komboga, sest tuli umbes kolme päevaga kohale, jne-jne.
Ilmselt peaks antud juhul Fedex või TNT kogu selle teadmise vabatahtlikult edastama, aga miks nad kohe kõike siis sama kirjaga kaasa ei pannud?
Mõistusega võttes lootsin homme oma paberitega Tolli- ja sellesse teise ametisse kapata, aga pärast
kurvema alatooniga absurdinurga lugemist, mis googli arvustustes antud ettevõtmise kohta kirja on saanud, läks tuju ka kohe üle. Vähemalt jätan selle võimalike variantide järjekorras tahapoole.
Milliseid nõuandeid oskate anda?