In Memoriam. Matti Vahuri 14.11.1940-23.08.2025

Eesti suurima vanatehnikaklubi Unic-Moto ridades on üle 180 liikme. Viimased aastad on olnud rasked just vanema ning Eesti vanatehnikaliikumise alglätete juures olnud inimeste lahkumise tõttu. Kahjuks täieneb taevase vanatehnikute klubi liikmeskond veelgi. 

Jagan Heikki Tikas´e teadet

Oli väga kurb kuulda, et lahkunud on suurepärane nupumees ja seiklejahing Matti. Ta teadis nii palju mehaanika ja tehnika kohta, jagas rõõmsalt oma ideid. Teadis näiteks, kuidas erinevalt metalli töödelda ja karastada. Matti oli vana tsiklimees, omal ajal käis Jawaga Krimmis ja mujalgi.
Mina sain temaga tuttavaks tänu Urmas Teearule – Matti oli uurinud, kas on kellelgi veel Royal Enfieldi ratas. Ja Matti oli suurepärane leid, meist said head sõbrad. Matti ehitas 1939. aasta Royal Enfield Model L 570 ccm ja seda ikka väga põhjalikult. Tema jaoks polnud probleemi vahetada raami torusid või valmistada vedrusid. Oma ratta sai ta aastakümneid tagasi, kui tutvuste kaudu pääses ligi ENSV autoregistri välismaa sõidukite kartoteegile. Tsikkel oli olnud juppidena keldris ja üsna õnnetus olukorras. Mis muidugi polnud Matti jaoks mingi probleem.
Matti oli erakordselt soe ja abivalmis inimene, alati valmis nõu ja jõuga appi tulema. Ükskord läks mul Rumba kandis rehv katki, olin teeääres ja Matti helistas parasjagu, et millega tegelen. Ütlesin, et jäin teeäärde ja ta tuli koos oma kalli naisega kohe auto ning käruga Tallinnast mulle järele ja tõi mu rattaga koos koju. Ta lihtsalt oli selline südamlik inimene.
Matti oli hingelt motomees ja vaatamata oma kõrgele eale ajas tsikli garaažist igal võimalusel välja. Mingil hetkel sai aga Matti aru, et ratas on liig raskeks muutunud ja aeg on minna külgkorvi peale. Mittesõitmine ei tulnud kõne allagi. Kahjuks jäigi see projekt tal pooleli. Mingi allaandja ta küll ei olnud, tema oli
motomees elu lõpuni!

Sõber ja klubikaaslane Heikki Tikas

Matti ärasaatmine toimub Rannamõisa tavandimajas laupäeval, 30. augustil kell 12.

Kui on soovi osaldea ka peielauas, palun võtta ühendust Matti tütre Kadiga, telefonil 55656248.

Vasta

Kasutaja, kes vaatavad seda teemat: 1 külali(st)ne