Mõistusevastased manöövrid liikluses

(29-05-2025, 14:29 PM)maaks Kirjutas:  Kui ma olen möödasõidul parajasti piirkiirusest aeglasemalt liikuvast sõidukist, siis taha tekkiv vilkuvate tuledega "suvakas" kutsub alati esile lausa vastupandamatu soovi sõita täpselt piirkiirusega (gps)   Toungue Toungue

Liiklusseaduses on ka seda (kusagil, vist) öeldud, et möödasõitjat ei tohi takistada. Läheneva auto kiiruse hindamine on niiehknaa hinnanguline, mitte mõõtetulemus.
Veider vaadata, et vana kala maaks sellise asja kirja pani. On küll poolnaljaks vormistatud, aga ikkagi - milleks? Isehakanud reguleerimine ei anna nagunii head tulemust, pigem vastupidi.

Müün: keermetõrv, puidulakk, alumiiniumtorud.
Vasta

Pole meie liikluskultuuril häda midagi , sõita saab , kui kiire või mugav ehk pingevaba see tegevus on , olenevalt piirkonnast , kellaajast , kuufaasist ja jumal teab millest veel sõltuv , kuid alati saab paremini või ka halvemini .
 Nüüd tsiklite kiiruse mõõtmine , mõõdetagu ja menetletagu , eks kaameravabadel aladel tehakse kaotatud aeg tasa , vaadates millise "innuga" numbrituvastuskaamerate seadustamine ette on võetud siis järgmine samm saab olema kiirust ületavate tsiklite sundpeatamine kasutades pumppüssi .
Vasta

(30-05-2025, 14:53 PM)v6sa Kirjutas:   4 olid maskeeritud lahingpaarid, ajuvabades ja mitte kuidagi liiklusohtlikes kohtades. 

Pole ise küll kordagi näinud mobiilset kaamerat koos kaheliikmelise politseipatrulliga. Senine teadmine, et üks "tsiviil" tehnik toob masina teepervele, nokib lähedale pargitud tsiviilsõidukis nina ja pakib kaamera autosse ning viib teise kohta kui see waze hoiatustesse ilmub.
Vasta

(30-05-2025, 19:53 PM)Telc Kirjutas:  
(30-05-2025, 14:53 PM)v6sa Kirjutas:   4 olid maskeeritud lahingpaarid, ajuvabades ja mitte kuidagi liiklusohtlikes kohtades. 

Pole ise küll kordagi näinud mobiilset kaamerat koos kaheliikmelise politseipatrulliga. Senine teadmine, et üks "tsiviil" tehnik toob masina teepervele, nokib lähedale pargitud tsiviilsõidukis nina ja pakib kaamera autosse ning viib teise kohta kui see waze hoiatustesse ilmub.

Mõeldud oli vast seda, et nüüdsest tehakse ülesvõtteid mõlemalt suunalt, varasema ühe asemel ja nagu hiljuti lugeda sai, siis uutmoodi läheb edasi ka peale mootorrattahooaega, mis oli uuenduse väidetav peapõhjus Smile
Vasta

(30-05-2025, 17:22 PM)Marko Kirjutas:  
(29-05-2025, 14:29 PM)maaks Kirjutas:  Kui ma olen möödasõidul parajasti piirkiirusest aeglasemalt liikuvast sõidukist, siis taha tekkiv vilkuvate tuledega "suvakas" kutsub alati esile lausa vastupandamatu soovi sõita täpselt piirkiirusega (gps)   Toungue Toungue

Liiklusseaduses on ka seda (kusagil, vist) öeldud, et möödasõitjat ei tohi takistada. Läheneva auto kiiruse hindamine on niiehknaa hinnanguline, mitte mõõtetulemus.
Veider vaadata, et vana kala maaks sellise asja kirja pani. On küll poolnaljaks vormistatud, aga ikkagi - milleks? Isehakanud reguleerimine ei anna nagunii head tulemust, pigem vastupidi.

Sekundeerin siinkohal, sest ei aktsepteeri "olen liikluses üksi" suhtumist.
Sa ei ole ainus, kes aeglasemast sõidukist/kolonnist soovib mööda sõita ning see ei ole kindlasti see koht, kus oma trolli armatuurilt kütusekulunumbreid imetlema jääda, vaid tee/rada tuleks vabastada esimesel võimalusel.

Paralleelina poo-land´i geeniused, kes Pärnu poolt tulles Ääsmäelt vabanedes hakkasid oma mitmekilomeetriseid möödasõite tegema 1km/h aeglasemalt liikuvatest liigikaaslastest. Mõistust ei jätku, et peotäis sõidukaid ennem mööda lasta ja siis oma jõu- ja ilunumbritega alustada.
Kuna nüüd eelneb sellele mitu möödasõiduala, siis on asi natuke hajunud ja rohkem annavad tooni tavalised harrastussportlased (kelle kiirus määramatus ulatuses kõigub ja siis vormelistiilis reavahetusi või teises reas äkkpidurdusi teevad).

Sõita tuleks nii, et teised sind ei märka, siis pole ka sul põhjust teisi märgata.

Connecting technologies
Vasta

(31-05-2025, 01:39 AM)ddig Kirjutas:  Sekundeerin siinkohal, sest ei aktsepteeri "olen liikluses üksi" suhtumist.
Sa ei ole ainus, kes aeglasemast sõidukist/kolonnist soovib mööda sõita ...
...
Sõita tuleks nii, et teised sind ei märka, siis pole ka sul põhjust teisi märgata.

Härrased, palun ärge ajage segi ettejõudmist (kaheniidilisel samas suunas ridadel) ja möödasõitu (läbi vastuassuunarea)! Isand Maaks pahandas kaheniidilisel tõukamise üle.
Siin lõimes kipuvad need segiläbi olema, kuigi "paragrahv on erinev".

Kasutan juhust ja küsin täpsustuseks paarinädalataguse olukorra kohta soovitust.

Kaheniidiline tööpäeva hommikul kaheksa paiku peale Kanama viadukti suunaga Tallinna poole. Mõlemad read täis, eespool terendab tühi tee. Oleme tütrega II reas ja natuke kiire on ka. Meie ees paar autot, järel tükki kümmekond. 50 ala, foori tagant pääsenud liikluvoog kulgeb napi 60ga. Minu taha ilmub madal ja tuunitud Audi eelmainitud vormelistiilis reavahetusega, mis sunnib tagasõitnud veoautot päris järsult pidurdama. Kuudi kõikumine on karm peeglist vaadata... Suunatuld ei märganud Audil.

Ja hakkab Audi mind "lükkma" ja vilgutama. Vaatan paremale - no ei ole vahet reastumiseks. Sõidetakse autopikkuste vahedega üksteise persesSad Minul eessõitjaga kümmet meetrit vist ka ei olnud, äkki oli seitse. Tagasõitvale ülijuhile ilmselgelt liiga palju.

Kuna 100 märk juba paistab, hakkab voog kiirendama. Märgi all olime 90 kandis, I rida jäi alla 100, teine keris kiiresti suti üle. Audimees muudkui pressib. Mul kuhugi minna ei ole. No vajutan siis juurde - äkki tõesti keegi sünnitab seal taga. 110 - ikka vilgutab. Kaks autot veel minna vaba reani. Meie eesolnud on juba reastuma hakanud, kuivõrd ka mina olen neile ohtlikult lähedale vajunud tagasõitja paanitseja aitamiseks. Tagaaknast näen vaid Audi katust oma Kangoost... 120 (panete tähele - juba +20, milline huligaansus!) ja pikivahet taga ikka ei ole. Kirun ennast, et ma ei taibanud ämmamamma autoga tulla, oleks saanud selle maha ära kanda...   Jõuan I rea I autost mööda, panen umbes 5 m pikivahe peal (on jah mahajääjale sigadus, aga kuivõrd ma olen temast kiirem ja tee on nähtavalt tühi, eriti ei põe ka)  suuna sisse ja hakkan paremale vajuma. Kuulen taganurgast signaali ja märkan, et Audi on meie vahelt läbi sööstnud. Tervitan signaaliga vastu. I rida pidurdab paaniliselt, sest meile kõigile oli see manööver täiesti ootamatu. Minu taha tekib seega väga ohutu pikivahe väga kiiresti, kuigi lasen autol vabalt veereda kiiruse vähenemiseks. Kiire sai juba mööda...

Mõistusevastaseks läheb nüüd. Kuivõrd tagasõitnud Audis oli kaks noort ISA, sünnitavast emast ei jälgegi (kui ta just pakiruumi polnud köidetud) siis loomulikult tuli hakata mulle kohta kätte näitama. Algne kiire kadus nii 40 m hiljem ära ja süttivad pidurituled. No ma siis ka hakkan aeglustama, mine tea, milline terviserike rooli taga olijat tabada võis, eksole. 100 alas 70, 60 ja siis: pidurid põhja. Vana Kangoo ägiseb ja vajub ninuli. Tänasin taevast, et mul oli oidu autole uued rehvid välja võidelda, need ikka hammustavad. Saame hoo sedapalju maha, et pihta ei lähe. Vahet jäi ... väga vähe. Tervitan idiooti signaalitörtsuga, see näitab RV käemärke ja kiirendab eest minema "vormelistiilis". Ainult selleks, et nii meetrit 100 hiljem teine samasugune lollus teha. Kuivõrd ma olin sel ajal jälgimas tagatoimuvat (I rea mehed idioodi tekitatud äkkpidurduse tõttu enam oma ritta tagapool ära ei mahtunud ja võeti teepeenralt lisa) siis tuli säärane sigatsemine mulle üllatusena, möönan. Ma olin kindel, et puutusin tõmbleva idioodi ära, aga tema kontrollimiseks välja ei tulnud ja mina muude armide kõrval värsket ei leidnud pärast autot üle vaadates. Sai jälle signaali. Kuivõrd me juba seisime, siis tõmbasin ukse lahti ja turvavöö maha. Tütar lükkas ohutuled peale. I rida oli selleks ajaks alles eelmises sigadusest liikuma hakkamas, seega me otse kedagi ei seganud.

Nüüd pani julge ISA minema nii, et mustad jutid jäid maha. Hakkasime meiegi minema. ISA keeras Peoleo juurest viaduktile ja kadus Harku suunas. Ega tal kuhugi minna olnud - hommikune liiklus...

Nüüd küsin: millisel viisil oleks ma pidanud liiklema, et "ei oleks märgatud"?

Pressima I ritta vahele, sest LS annab selliseks jõumanöövriks õiguse ja nemad PEAVAD hoidma ohutu pikivahet (mis on linnakiirusel nii 25 m)?
Sõitma piisavalt kiiresti eest ära, et mitte ISA segada?
Või üldse mitte kodunt välja tulema?

On üks tore ütlus: Sinu õigus rusikaga vehkida lõpeb enne minu nina!

Ehk ka mind ei häiri kiiremini sõitjad kuidagi, kui nad ei sunni oma manöövritega kõrvale tõmbama end üle hinnanud ülijuhi äramahutamiseks või suisa pidurdama. Aga neil pole mingit õigust sundida teisi reegleid rikkuma! Kiire on operatiivsõidukil ja neilgi vaid erisignaalide töösoleku ajal.

Olgu öeldud, et ma ei salli asjata II reas sõitjaid ja ise ka seda ei harrasta, kui ma just öisel ajal üksi ei sõida.
Vasta

Pane kaamera peale autole. Ei maksa need suurt midagi enam. Saad selle edastada Delfile ja politseisse ka, kui juba selliseks tsirkuseks läks.

Iseasi palju sellest abi on, aga rohkem kui praegu. Vähemalt Audi omanik saab äkki kohvile minna.

Sellega legaalsed variandid piirduvad
Vasta

LKF maaks on oma postituses kirjutanud selgesõnaliselt möödasõit, ehk siis pole põhjust rääkida ette jõudmisest ega möödumisest ning paraku jääb mulje, et tulede vilgutamist võetakse isiklikult (solvanguna?), sest mis k*radi pärast peaks hakkama teist liiklejat sihilikult takistama?!
Ei ole ka mingit olulist vahet, kas vilgutamine leiab aset möödumisel või möödasõidul - mõlemal juhul võiks seda teha selliselt, et oma õiguseid ei ekspluateerita üle vaid seetõttu, et ma võin/saan.
Kui munemise põhjuseks on juhi ebakindlus, siis ongi tegemist arengukohaga ja kaasliiklejate valgus- või helisignaalid ei anna põhjust kellegi peale (pikka) viha pidada :-)

Kaugtulede vilgutamine aeglasemale sõidukile järele jõudes on vägagi levinud komme tänaseks ka ida-euroopa aladel ning kasutan seda ka ise sageli. Reeglina järgneb sellele mõistliku aja jooksul sõiduraja vabastamine. Harva tuleb vilgutada rohkem kui ühe korra. Väga harva tuleb mööduda esimese sõidurea kaudu.

LKF v6sa kirjeldatud olukord on ilmselge äärmus ning mingit vabandust sellisele käitumisele ei ole. Kui sul on kiire, siis sõidad kiiresti, mitte ei tegele mingite kättemaksuaktsioonidega. Kui oled kompleksides jobu, kes oma lastetoa probleemidest pole üle saanud, siis kahjuks võivad teistsugused valikud vajalikud tunduda.

Vilgutamiskultuuri lahutamatu osa on loomulikult ka see, et kui "süüdlasel" kuhugi minna ei ole, siis ei ole ka põhjust vilgutada :-)

Üks sõbralik vihje kah - kui oled foori tagant startides teises reas juhtpositsioonil aga esimese rea sõidukid sinust ette jõuavad, siis järelikult oled vales reas.

Connecting technologies
Vasta

(31-05-2025, 17:34 PM)ivo86 Kirjutas:  Pane kaamera peale autole. Ei maksa need suurt midagi enam.
...

Ei, ei maksa. Ning see ongi hea soovitus.

Sel nädala oleksin pidanud kolima kaamerat 13 korda...

ddig, Sinu soovitus kehtib ainult kuni piirkiiruseni. Üle selle on nagu kohatu hakata rääkima "munemisest".

Isand Maaks ju samuti mainis, et kiusatus tekib TÄPSELT piirkiirusega sõitma hakata, kui keegi tagant lükkama tuleb. Me ei tohi nimetada piirkiirusega sõitmist munemiseks!
Vasta

On ka selliseid variante, mille ümber tõstmine võtab 10 sekundit. Nad ei näita vb nii palju ja toitejuhe ripub, aga täiesti ok on kasutada.

Mul oli selline, mis käis ümber tahavaate peegli ja filmis ette ja tahapoole. Vaateväli on piiratud, aga siiski süvenedes on kenasti aru saada, mis toimub ümberringi.
Vasta

(01-06-2025, 08:16 AM)v6sa Kirjutas:  ddig, Sinu soovitus kehtib ainult kuni piirkiiruseni. Üle selle on nagu kohatu hakata rääkima "munemisest".

Isand Maaks ju samuti mainis, et kiusatus tekib TÄPSELT piirkiirusega sõitma hakata, kui keegi tagant lükkama tuleb. Me ei tohi nimetada piirkiirusega sõitmist munemiseks!

Selle reaalse piirkiiruse, reaalse kiiruse ja näidikul oleva kooskõla täpne määramine/sidumine võib siiski teatud asjaoludel tekitada teatava segaduse.
Enda autopargiski on vahe päris üüratu. 
Tehasemõõdus rehvidel tööautol tähendab 110 reaalne 125 näidikul. Samas kui vanem pereauto samuti originaalkonditsioonis 110 reaalne võrdub 112-113 näidikul.
Kujutan ette kaasliiklejate pahameelt kui esimesel masinal seaduslik piirkiirus spidomeetri näiduga üks ühele kasutusele võtta.
Ja kui palju siis neid hirmsaid kihutajaid minu vaatevinklist on...

Kaine mõistuse ja väikse lisavaevaga saab ju ka spido eksimuse teada aga kui minu jaoks on näidik püha?
Vasta

(01-06-2025, 08:16 AM)v6sa Kirjutas:  
(31-05-2025, 17:34 PM)ivo86 Kirjutas:  Pane kaamera peale autole. Ei maksa need suurt midagi enam.
...

Sel nädala oleksin pidanud kolima kaamerat 13 korda...
(01-06-2025, 08:53 AM)ivo86 Kirjutas:  On ka selliseid variante, mille ümber tõstmine võtab 10 sekundit. Nad ei näita vb nii palju ja toitejuhe ripub, aga täiesti ok on kasutada.

Pole vaja midagi ringi tõsta. Odavaima lisakaamera(te)ga versiooni, millel kõik tuled-viled küljes, saab nt Temust 20 raha eest.
Vasta

Ilus silmakirjalikkuse paraad jälle lahti läinud - tuletagem nüüd kenasti meelde, mis siinsete liikluskorüfeede arvamus piirkiirusel sõitmisest mõni leht tagasi oli: https://forum.automoto.ee/showthread.php?tid=49357&pid=539496#pid539496

Kes pikalt lugeda ei viitsi, siis ma sain seal vilgutada saanud kõigespetsialisti käest sõimata, et kui piirkiirusel sõites keegi järgi jõuab ning ma KOHE bussitaskusse ei tõmba, siis takistan teiste tööd ning olen üleüldiselt egoist ja rahvavaenlane Smile
Vasta

Konkreetses olukorras võis ju pardakaamera isegi olemas olla. Võis olla ka, et kogunisti kaks tükki. Üks mis kindel - operaator oli igatahes selleks autos olemas, et kõik kenasti telefoni sisse salvestada.
Lihtsalt mõningatel juhtudel unub ära, et taskutehnikat võiks just nüüd siin ja praegu kasutada.
Vasta

(01-06-2025, 11:16 AM)Janka Kirjutas:  Konkreetses olukorras võis ju pardakaamera isegi olemas olla. Võis olla ka, et kogunisti kaks tükki. Üks mis kindel - operaator oli igatahes selleks autos olemas, et kõik kenasti telefoni sisse salvestada.
Lihtsalt mõningatel juhtudel unub ära, et taskutehnikat võiks just nüüd siin ja praegu kasutada.

Pidevalt kirun ennast, et ei raatsi seda paarisada raha kulutada ja midagi taolist soetada.
Idee poolest võiks autos käeulatuses vedeleda. Tõsta kasvõi nelisada korda päevas teise autosse ümber. Aga eks ma kirun edasi Smile
Vasta

Vahelduseks midagi positiivset ka. Sõitsin üle paari kuu Tallinn-Tartu neljarealist ning nii reedel minnes kui pühapäeval tulles imestasin silmad peast - tundub, et vähemalt mingi kriitiline mass eestlasi on lõpuks kiirteel sõitma õppinud... Mõnusalt sai lasta 120-ga pingevabalt, aeglased olid piisavalt aeglased, et kärmelt mööda saaks, kiired (keda oli üllatavalt vähe) olid piisavalt kiired, et täpiks kaduda, vahepealsed said kõik omavahel kokkuleppele, et kas see "õige kiirus" on hetkel 122 või 118 ning ei tehtud neid 50km pikkusi möödasõite kus kumbki oma püsikat järgi ei anna jne. Võiks öelda, et sedasi on lausa lust liigelda Smile 

Tavaliselt ma ikka ootan pikisilmi enda ärapööret, et sellest sagimisest pääseda, a nüüd oleks võinud veel vabalt paarsada versta otsa laduda.
Vasta

Mina kindlasti ei ole see moraalijünger, kes tuleb igal sammul liiklusseadusega vehkima. Näen pigem, et need isehakanud politseinikud eksivad nii paljude heade põhimõtete ja paraku ka seadusepügalate vastu oma suures korraarmastuses.

Kui olukord, kus juhile kaugtulesid vilgutatakse on niipalju tuttav, et selle kohta saab öelda "alati", siis ilmselt on põhjust peeglisse vaadata.

Ei ole ma siinkohal esimene kes on vajalikuks pidanud möödasõidul kiiruspiirangu järgimise nõuet avalikule arutelule suunata. Kindlalt saab väita, et (väga) väikese kiirusteerinevusega möödasõidule minek on halb valik. Kui jäetakse minemata ning osatakse hoida piisavat pikivahet, on kah kõik hästi. Reaalne pilt maanteedel on siiski teistsugune ja tõenäoliselt ongi turvalisem teha üks "kole" möödasõit tervest kolonnist, kui maadeavastajatega arvamismängu mängida.

Loomulikult saab alati tõstatada küsimuse möödasõidu vajalikkusest. Reaalne elu koosneb aga paljudest komponentidest. Kui üks raskeveok mingil põhjusel sõidab 85km/h, siis on sellest teise samasugusega juba üsna keeruline ohutult mööda sõita. Siia aga hakkavad lisanduma järgmised samasugused, kellel on vaja laevale jõuda. Ja siis tuleb luxexpress, kellel vaja graafikus püsida. Vahele peotäis munejaid ja muidu saamatuid ning ongi pidu missugune.
Nende olukordade jaoks on üks väga lihtne retsept, mis "meelega täpselt piirkiirusega" sõitjatele võib hullumeelne tunduda aga ma püüan võimalikult vähe oma nina teiste asjadesse toppida.

https://www.youtube.com/watch?v=uOyw5tjoOUg

Connecting technologies
Vasta

(01-06-2025, 11:12 AM)Jesper Kirjutas:  Ilus silmakirjalikkuse paraad jälle lahti läinud - tuletagem nüüd kenasti meelde, mis siinsete liikluskorüfeede arvamus piirkiirusel sõitmisest mõni leht tagasi oli: https://forum.automoto.ee/showthread.php?tid=49357&pid=539496#pid539496

Kes pikalt lugeda ei viitsi, siis ma sain seal vilgutada saanud kõigespetsialisti käest sõimata, et kui piirkiirusel sõites keegi järgi jõuab ning ma KOHE bussitaskusse ei tõmba, siis takistan teiste tööd ning olen üleüldiselt egoist ja rahvavaenlane Smile

Kas palun viitaksid sõimamise kohale? No ei leia... 

Tundub praegu selle teema juurpõhjuse: MINA ENNEKÕIKe suhtumise verbaalne väljendus? Ei näe viidatud kohas ei bussitaskusse kadumise nõuet, ei kiirusepiiranguid mitteaustavate krusameeste õigustamist. Aga kae, Jesper nägi ja tunneb end haavatuna. Loodame, et elab end siin meie peale välja ja õues liikleb rahulikult, kaitslikult ja keskkonnahoidlikult.

Mõistusevastane Sad

Eile kohtusime Risti-Virtsu teel kiirustamismaksukogumispuntiga. Näis, kas pildi saan mina haagiseomanikuna, mu kallis kaasa autoomanikuna või meist vahetult peale kolmjalga mööda nõelanud tsiklist. Igatahes vilksatuse tagantpoolt me saime. Meil oli "punkt90" ehk kell oli 93 peal. Tsiklistil oli esiratas möödumisel maast lahtiSmile
Vasta

Jajah, siis kui sind tagant surutakse, on suruja huligaan. Kui mind tagant surutakse, on ta korralik tööinimene, keda mingi egoist kinni hoiab Smile

(26-07-2022, 09:10 AM)v6sa Kirjutas:  Aga kui ülaolev tööd tegevate inimeste suhtes üleolev ja halvustav mõtteviis ongi maailmavaade, siis tuleb teadmiseks võtta, et on veel üks Oma Sõidu sõitja... Sad

Sul endal ei hakka pea valutama nende topeltstandardite haldamisest?
Vasta

Minu viga, oleks pidanud terminites täpne olema - mul tegu (enamasti) Haljala-TLN "ühesuunalisel" teel möödumistega (mitte möödasõiduga!).
Kui keegi tõesti teeb möödasõitu piirkiirusega, siis ta on suure tõenäosusega idioot! Ja kui ületab kiirust, siis on kriminaal  Big Grin
Vasta

Kasutaja, kes vaatavad seda teemat: 1 külali(st)ne