Postitused: 50
Teemad: 17
Liitus: Jul 2003
Maine:
0
20-12-2005, 13:18 PM
(Seda postitust muudeti viimati: 20-12-2005, 13:19 PM ja muutjaks oli
Indrek_P.)
Ei ole tal neid Monarkile ja Crescendile iseloomulike figuure välismuhvidel. Sellepärast ma tegelikult ei osanudki teda rootslase detailiks pidada. Pilte teen muidugi juurde. Hommikul kiiruga sai tehtud need kaks.
Aga selle eelpoolmainitud Adleri kohta ei ole ma veel 100% kindel, kas see ikka Adler on. A-tähega lambikinnitus viitab küll sellele ja raaminumber ka sobib. Samas vaatasin, et ka näiteks Dürkoppil esineb sarnast numbrit (seitsmekohaline, 11-algusega), küll varasemast ajast. Ega Sinu erakogus mõnda Adlerit ei ole, millega võrrelda?
Postitused: 376
Teemad: 31
Liitus: Aug 2002
Maine:
4
Kas see "N" täht ei või äkki tähistada sellist Rootsi ratast nagu Nordstjernan? See mark oli Eestis enne sõda igatahes müügil, tootjaks Wiklundsi tehas.
Muid "N"-iga algavaid Eestis müüdud Rootsi rattaid pole mulle ette sattunud.
Postitused: 90
Teemad: 15
Liitus: Sep 2004
Maine:
0
Sain sel nädalal vana Saksa ratta "JAGTRAD" omanikuks. Lenks ja sadul 30-nendatest, porilauad valed muu peaks olema originaal. Ketiratas haruldase mustriga, keskjooks kantvõlliga, kett 5/8 tolline. Rattad komplektsed- rummud vanad torpedod- esimene kirjadeta, keskelt peaaegu sama jäme nagu kuullaagrite kohalt, tagumine vana kotka kujutisega ja kirjaga: System Sachs Wien Berlin DRP & DRP. Peale seda veel mingi kribu, nagu poleks aastaarv, ilmselt kõigil seda polnud peal, kas kellelgi on sarnaseid või sama vanu (u 1910 a.)? Veljed kumerad rantmantlid, värvitud puuimitatsiooniga!!! Pilte veel üles ei saa. Torpedo tagarumm ka välise profiili poolest veidi erinev hilisematest (1920-40)
Postitused: 207
Teemad: 11
Liitus: Aug 2005
Maine:
2
Kirjutaks ka siis oma rattavrakkidest.
1. BAM. Sildil Berlin-Aachener Motorenwerken G.M.B.H. Originaalist järel vaid raam ja kahvel. 90-ndatel tegin ta sõiduvõimeliseks vene rataste tükkidega.
2. Husqvarna. Vist, silt puudub. Leistangil puukäepidemed, ketirattal on H tähed. Kompleksusest puudu esiratas, esimene porilaud, ketikaitse jms pudinaid. Hirmsasti roostes.
3. Wanderer. Selle ratta leidsin 1990-ndate teisel poolel Tallinnast Magasini tänavalt keset teed vedelemas. Arvan, et asi visati naabruses olevast renoveerimisele läinud puumaja keldrist prügikasti. Tugevasti roostes, kuid tundub olevat üsnagi komplektne, esmapilgul puudu vaid ketikaitse ja esituli, tulehoidja alles. Bosch'i dünamo käib isegi ringi. Rattad on pikast seismisest roostetanud pooleks, st alumist osa ei ole enam, samas on ühe ratta kumm hästi säilinud. Sildil säilinud kiri Wanderer, lisatud silt esindajast Eestis (firma nimi ei ole hetkel meeles).
4. Abimootoriga jalgratas. Oli mu vanaisa oma. 80-ndate lõpus veel sõitsin sellega, jätsin komplektsena kuuri seisma. Kui hakkasin uuesti ratta vastu huvi tundma siis, leidsime vaid raami, kahvli, paagi, D4 mootoril puudus silinder. Kahvlil on vedrustus, raamil säilinud mootori ketikaitse. Raam on ilmselt koduste vahenditega lastud madalamaks, et oleks rohkem võrri moodi. Raamil silt СВЗ ja kiri, mis viitab Sverslovski rattatehasele. Puudu on porilauad.
Postitused: 207
Teemad: 11
Liitus: Aug 2005
Maine:
2
Wanderer on nii must ja roostes, et hetkel on sealt raske midagi tuvastada. Asuvad pimedas lakas. Tegin seal ka mõned ülesvõtted, mis valguse puudumise tõttu eriti head ei ole. Kui huvi on siis otsin aja ja koha kuhu neid üles panna.
Postitused: 2,664
Teemad: 265
Liitus: Mar 2004
Maine:
30
Mul üks pea-aegu komplektne Rootsi sõjaväeratas remonti ootamas.Aja ja rahaliste vahendite vähesuse tõttu peab see ratas vist kaua oma aega ootama.
Postitused: 221
Teemad: 6
Liitus: Dec 2005
Maine:
1
Mul näe vaid silt ühest vanemast jalgrattast alles .
See ratas on ikkagi vist üsna uus '70-ndad arvan!
v
Postitused: 5,095
Teemad: 210
Liitus: Mar 2005
Maine:
166
Jep, rootsi Crescent suht hilisest ajast. Valdo räägib hõbedasulamist sildist, millalgi messingsilt hõbetatud?, siis alumiiniumsilt, pildil uuema tüübi alumiiniumsilt, vb veelgi uuemaid malle kleepsude vms kujul, ei tea.
Postitused: 90
Teemad: 15
Liitus: Sep 2004
Maine:
0
Endal on Crescendi esimärk 1930-nendatest (Soomest saadud) ja see on küll messingist. Olen lasknud neid "poolkuunümfide" koopiaid valada pronksist- päris ilus tuleb kui ära kroomida (või hõbetada).
Olen näinud Soomes ka 1896 aasta veel Ameerika Crescenti- puuvelgedega, plokk-ketiga, 100% originaal- on praegu 1400 euriga müüa.