stennadi Kirjutas:Valdo poolt välja toodud süsteem iseloomustab mingit totalitaarset riiki ülimas astmes. Mõtle nüüd natuke ise järele kas sa tahaksid sellise järelvalve all tänaval liigelda. Pulss kogu aeg kõrgel, et ega ometi millegi eest vahele ei jää.
Sest nagu sa ise ütlesid 90 alas võib juhtuda, et sõidad 105 ga jne.
Vastupidi - korralik järelevalve tagab mulle rahulikuma liikluskeskkonna, sest ohtlikke hulle jääb ju vähemaks.
Ma tahan olukorda, kus valdav enamik liiklejaid peab tõepoolest eeskirjadest kinni, mitte nagu praegu. Viimaste aastatega on olukord ikka nii hulluks kätte läinud, et vahel (eriti Tallinn-Tartu maanteel) mõtlen, kas ma jõuan elusalt pärale või ei. Näited - mul on 4 aasta jooksul sel maanteel nn kolmerealise tee "loomise" käigus kaks korda juhipoolne küljepeegel puruks sõidetud. 10 cm veel ja... (ei taha mõelda)...
Lihtsalt ma ei näe muud lahendust selle anarhia lahendamiseks kui tihe järelevalve ja palju rangemad karistused, mis hulle vähegi korrale kutsuksid. Veel kümmekond aastat tagasi oli kord majas. Olen minagi saanud trahvi nt Saaremaal möödasõidul, kui radar mõõtis lubatud 90 asemel 98. Rääkimata sellest, et kui 50 alas ikka 61-62 läks, siis oli trahvilaks kindel. 1998. aastal sain 61 eest näiteks Särevere asula lõpul (Viljandi pool otsas bensiinijaama juures). Praegu on aga see vähenegi politsei, kes veel tänavatel on, väikeste ületamiste osas hoopis läbi sõrmede vaatama hakanud. Nädalake tagasi sõitsin nt Maardus vana mendiputka koha juures radarisse (üle pika aja muide), enda tegelik kiirus 90 alas kuskil 104-106 (mis sest, et kohe peale 110 ala lõppu, aga ikkagi juba 90 alas). Ja politseid see kiirus ei huvitanudki! Ehk siis - kui 1990ndatel räägiti "vaikimisi +10st" , siis kas praegu on see juba +20 peale tõusnud? Mulle see tegelikult ei meeldi. Ausalt ei meeldi.
Nõukaajal tehti sulle siis ka auk ära, kui järelesõitnud miilits linna vahel oma spido pealt 63-65 välja luges (siis oli 60 asulas lubatud).
OK, olgu selel pisikese ületamisega (+10-15 piires) kuidas on, aga suuremate ületamiste osas, fooritulede eiramise osas, pimedate möödasõitude osas, suunanäitamiseta ümberreastumise osas, vöötradadel jalakäijaid mitte läbi laskmise osas jpt tahaksin mina küll nulltolerantsi. See on ju kõike muud kui normaalne, mis Eesti teedel-tänavatel toimub!
Valdo
Eesti Jalgrattamuuseumi looja ja eestvedaja
Tutvustame jalgratta ajalugu Eesti vaates, väljas on üle 185 muuseumiväärtusega ratta
Asume Kesk-Eestis Väätsal Pikk 9, kuni 18. maini 2025 oleme avatud eelneval kokkuleppel