Elustame ajakohast teemat.
Millise voolikuga läheneda külmunud PEM veetorus olevale teadmata pikkusega jäätropile aurupesurit kasutades? Õnnetuseks on toru kohal ainult 11 mm läbimõõduga ava manomeetri jaoks. Esialgu ei tahaks hakata kogu paigaldust lammutama, et pääseda otse 32mm torusse. Klassikaliselt on torus ka üsna järsk pööre vundamendi alt, aga see on õnneks sula. Külmunud koht on teealune, umbes 8 meetri kaugusel ja tõenäoliselt nii meetrit 5. Paar meetrit suutsin PVClörtsiga läbi sulatada, aga lühikeseks jäi. Kaevuni on eeldatavast külmumiskohast veel 48 m. Kaevu pool tundub sula olema.
Tavaline igal pool müüdav PVC voolik on külmana väga paslik, aga aurupesuri väljastatava temperatuuri peale läheb väga lörtsiks kätte ja tulemust ei tule.
Kust minna homme hommikul kõrgemat temperatuuri taluvat CPVC vms. lohvi hankima? Hiinast tellima ei kannata hakata. Jäätunud torustik on tunni kaugusel läänerannikul ja ei tahaks mitu korda edasi-tagasi sõita...
Endale tundub parima hinna-kvaliteedi suhtega hoopis kütusevoolik, kuivõrd täna PVC ja aurupesuri vaheliseks ühenduslüliks olnud jupp kütusevoolikut muutus küll ebameeldivalt tuliseks, aga säilitas piisava jäikuse ja ei paisunud ka auru survest. PVC oli kuumana ... huvitav.
EDIT: Hõõgküünal pole hea mõte PEM torus. Kuidas ma 10 m peal tagan, et lükkan hõõguvat pulka jäässe ja mitte läbi toruseina õue? Rääkimata "elektriku fiibrist", mida mul ka ei ole. Ning mul ilmselt pole ühtegi hõõgküünalt, mille diameeter võimaldaks seda 11 mm avast läbi susata. Metalltorus oleks asjal vägagi jumet
Kooriku paigaldamise asemel paigaldan peale ülessulatamist küttekaabli. On kulutõhusam, kui kaevetööd. Ning edaspidi saab kallis ämmamoor korralduse matta paar kaevise servale jäetud kivimürakat (nii mõni tonn) korralikult lumekuhila alla, mitte ei talla sealtkaudu käia.
Lumi ON hea soojustus:
Temperatuur Jõgeval puutumatu lume all põllul sügavusel 10 sentimeetrit. Tänaseks võib kindlalt öelda, et 10 cm on külmunud. Andurid 25 cm peal näitavad sula maad. Sealt 10 km kaugusel kaevati kruusatee alt kaablit läbi. Esimene meeter piigati sisse. Siis alles hakkas kopp peale. Mul on sama jama: paar suurt kivi on koera ja kalli ämmamoori poolt hoole ja armastusega kinni tallatud lume all ja nii on külmal hea süveneda. Ikkagi esimene korralik talv pea inimpõlve jooksul isegi rannikul