O: õlle ankur

Ostan õlle ankru e. maakeeli õllevinku, roostevabast, soovitavalt ~20 L mahuga. Võib olla mitte komplektne ja töökorras või lihtsalt roostevaba balooni. Soovitavalt Tartu kandist. On kellelgi üle.
Jõulud lähenevad Smile

priit.p@pyss.ee
Vasta

kas tohib uurida, milleks see hea on? kas õllele ongi mõeldud?

u.

Facebook @accelerista
Instagram @accelerista
www.accelerista.com
Vasta

Õlle jaoks muidugi, puskarit sellega ajada ei saa. Koduõlut tehti kõvasti maltoosast aga kaljapulbrist tuleb parem, suhkur ja pärmipulk kah veel sekka.

Äkki mõni saarlane paljastab ehtsa saareõlle retsepti.
Vasta

Hiiuõlut oskan teha! Aga see üsna kulukas....Smile
Vasta

Panin ka käima ühe laari. Hetkel käib 3,5atm juures, palju see õige on?

PS! päris õige teema vast ei ole, aga kõige lähemale sattus minu küsimusele.

Alustatud töö tuleb lõpuni viia.
Vasta

Raputa ka, siis näed, palju paak kannatasSmile
Vasta

(13-04-2013, 23:09 PM)indrek1000 Kirjutas:  Panin ka käima ühe laari. Hetkel käib 3,5atm juures, palju see õige on?

Endal on käinud 8-10 baari juures. Kunagi Dvigatelis vms. toodetud roostevaba nõu kohta arvasid vanemad mehed, et seal võib julgelt kuni 15 baarini lasta. Mul pole üle kümne tavaliselt läinud.
Vasta

(14-04-2013, 12:26 PM)Alts Kirjutas:  
(13-04-2013, 23:09 PM)indrek1000 Kirjutas:  Panin ka käima ühe laari. Hetkel käib 3,5atm juures, palju see õige on?

Endal on käinud 8-10 baari juures. Kunagi Dvigatelis vms. toodetud roostevaba nõu kohta arvasid vanemad mehed, et seal võib julgelt kuni 15 baarini lasta. Mul pole üle kümne tavaliselt läinud.

3-5 bari käimise ajal on väga okei. Pärm sureb ca 8-9 bari juures ära, ehk lõpetab üldse igasuguse käimise. Soovitaks ankrut mitte alla 30 L teha. Siis on võimalus katsetada ka Muntonsi ja muid kvaliteetseid maltoosasid. Tavaliselt läheb neid üks purk 24 liitri peale ja mingi õhuruum ka vaja jätta.

================================
Jawa 350-634, Suzuki RGV 250 Gamma, Vespa ET-4 125, MB 280SL (R107)
Vasta

(14-04-2013, 15:59 PM)Maccaroni Kirjutas:  
(14-04-2013, 12:26 PM)Alts Kirjutas:  

3-5 bari käimise ajal on väga okei. Pärm sureb ca 8-9 bari juures ära, ehk lõpetab üldse igasuguse käimise. Soovitaks ankrut mitte alla 30 L teha. Siis on võimalus katsetada ka Muntonsi ja muid kvaliteetseid maltoosasid. Tavaliselt läheb neid üks purk 24 liitri peale ja mingi õhuruum ka vaja jätta.
Hmm..RolleyesJärjest huvitatavamaks lähebWink Õndsal nõuka-ajal tehti koduõlut pigem sellepärast,et poest niikuinii midagi saada polnd. Pidi siis palju vaba aega olema et poeõllele pihta saada.
Praeguse vabariigi alguses tuli uusi õllesorte nigu "Vändrast saelaudu"
Igasugu nimede ja kraadidega.Esimesena meenub Viru õlle "Bear Beer" (7,5 alk.vol). Kõige kõvem õluti oli vist Viru Frederik tosin(alk.vol.12) Siis need Saaremaa X-d jne...
Ei arva absoluutselt et õlu peab meeletult kange ja kontimurdev olema aga praegune valik kisub üha enam sinna Rootsi kanti.Mingid 2.5 alc/vol jms. õlled.
Neh - kusehäda saab ju teisiti ka tekitadaBig Grin - ja pollaritele vahele jäädes oled ikkagi"roolijoodik" Sad
Ootan huviga kodustest õlleankrutest tuleva "vedeliku" kohta inffi,kommentaare,maitseomadusi,palju liitri hinnaks kujuneb jne...
Vasta

pakkuda selliseid pika kõriga manomeetreid 16 atm , hea ankru külge panna , ankur ohutustehnika pärast teises toas aga manomeeter välja toodud teleka juurde eht hea jälgida oleks , uued, hind ainult viis eurubla, on olemas ka plastikkattega kõriga varianti

[Pilt: Picture%2520053.jpg]

[Pilt: Picture%2520052.jpg]
Vasta

Ma ka ikka aegajalt teen, viimastel aegadel küll laisemalt aga just tuli isu laar käima panna. Mina miskeid maltoosa mökse ei pane. Leib, pärm, suhkur. Olen lasknud maitsta ka Võrumaa kõvade õllemeistritel, kes laatadel oma toodangut müümas käivad, lausutud on kiidusõnu ja küsivad mis retsepti sa kasutad, no pole ju midagi(samas, nende toode mulle üldse ei istu).
45l roostevaba tünn, sinna kulub umbes 4-6 pätsi musta leiba, ise otsustan selle järgi kui kiire ja kui tumedat virret vaja. 4kg suhkrut ja umbes 4-50g pärmi. 1-2 päeva lasta käia ilma kaaneta, siis veel umb 2 päeva ja jahedasse ja väga hea, olen igast vikatimaid proovind, maitse eriti ei muutu, küll tarbida kannatatav kogus. Minule külamehed rääkind, et 2-3 atm paras käärimisrõhk. Endal olen ühekorra 10atm manomeetri alla välja lasknud(12+at), liht unustasin protsessi ja läksin kolmeks päevaks kodust, ilgelt paistis päike tuppa ja toas vast üle 30 kraadi oli päeval, kojujõudes ei uskund silmi. vaikselt ventiili kallale, pommidemineerija tunne oli küll...
Hinnas. Ma nüüd enam ei mäleta, aga krooniaja lõpul oli liitri hinnaks umbes 1kroon, kui suvaliselt poest kraami ei osta. Praegu ma arvan, et kuskilt 20 senti

Vasta

see sul täpselt samakaajamis segu, leiva võid niisama ära süüa, mis selest veel raisataToungue
Normaalsele õllele poole vähem ma paneks suhkrut.
Vasta

Krt pole ta samakas midagi, võibolla väga lõpuni käies on seal alla kümne pöörde, muidu vast pool sellest...

Vasta

Tartu Taaskasutuskeskuses selline müügil.
Vasta

Oi, õlleteema on lahe teema Smile Meeldib seda nii tarbida kui valmistada. Kodus õhtul võin üles riputada ka kohalikus ajakirjanduses läbi käinud õlleretsepti, kuid ise teen vähe teistmoodi (inglise ale tüüpi) ja tuleb üsna hea õlu. JA õige õlu käib ikka odralinnastest. Rukkileivad jäävad sinna "käib-kah" kategooriasse Smile

Seoses linnastega - Kas kellegil on vedelemas sümboolse hinnaga (vanaraud x2 vms) linnaseveskit? või oskab soovitada käepärastest vahenditest ehitust? Ma ise hakkasin tegema paarist vanast elektrimootori rootorist, aga hetke lapsesünd ja sellega seonduv maja juurdeehitus võttis oma aja ja jupid hetkel ootavad kokkukruvimist. Igaks juhuks mainin ära, et linnast ei tohi jahvatada jahuks, vaid selle peab saama lapikuks (nagu kaerahelves). Vastasel juhul läheb õlu hägusaks (ehk vanad saarlased jahvatasid käsikiviga ja sellest on tingitud ka õlle hägusus. Samuti andis erilise väe sisse humala asemel kasutatud sookail, kuna humalat saaremaal looduslikult ei kasvanud vanasti, aga ei ole kuulnud, et keegi tänapäev oleks seda proovinud kasutada)

Või oskab keegi põhjendada, miks alljärgnev veski on just nii kalli hinnaga? (olen kasutanud, toimib ilusti, aga ei saa aru, milleks selline hind): http://www.pruulimine.ee/tooted/olleteo-...se-veskid/ (siit vaadata veskit nr 2, kuigi ega vahet eriti pole.
Vasta

(15-04-2013, 09:58 AM)Jossu Kirjutas:  Krt pole ta samakas midagi, võibolla väga lõpuni käies on seal alla kümne pöörde, muidu vast pool sellest...
Õige õlu peabki lõpuni käima - siis on ta valmis.
Kõigepealt lastakse lahtiselt käia (mina lasen mulksu all) ja niikaua, kuni ta käib. Tavaliselt kulub selleks 4-8 päeva. Seejärel läheb ankrusse surve alla, milleks lisatakse ankrusse ainult pisut suhkrut või siirupit, u 10 gr liitri kohta, üksnes karboniseerimiseks. Kõigepealt kinniselt toatempil kuni 2 nädalat ning seejärel 2 nädalat jahedas, soovitavalt kuni +10 laagerdumine. Aga ütleme nii, et tarbima saab hakata juba nädala jagu kinniselt käinud õlut.

Kui ise algusest peale mäterdada, siis algne suhkrukogus mõõdetakse densimeetriga. Lääne maltoosadega on kaasasolevad retseptid üsna adekvaatsed ja pole eriti vaja midagi mõelda. Tavaliselt teen ise ka Muntonsi maltoosast, pilsner tüüpi ja neil on ka humal juba sisse keedetud. Sealt tulevad heledad ja väga klaarid, mõistliku kangusega alla 5%. Vanasti sai tehtud muidugi Rakvere omast, polnud tegelikult ka viga - spetsiifiline maitse ja punaka tooniga... kuid pärmi peaks kasutama õlle oma, mitte suvalist poepärmi. Pärmist tuleb väga suur maitsevahe.

(15-04-2013, 12:30 PM)taavi Kirjutas:  ... Samuti andis erilise väe sisse humala asemel kasutatud sookail, kuna humalat saaremaal looduslikult ei kasvanud vanasti, aga ei ole kuulnud, et keegi tänapäev oleks seda proovinud kasutada)
Omalt poolt soovitan julgelt kadakaid sisse keeta, paar marjadega oksa 10L kohta ja keeta läbi mõned minutid - see annab virdeveele värvi ning meeldiva lõhna ja meki.

================================
Jawa 350-634, Suzuki RGV 250 Gamma, Vespa ET-4 125, MB 280SL (R107)
Vasta

(15-04-2013, 12:48 PM)Maccaroni Kirjutas:  Omalt poolt soovitan julgelt kadakaid sisse keeta, paar marjadega oksa 10L kohta ja keeta läbi mõned minutid - see annab virdeveele värvi ning meeldiva lõhna ja meki.

Kadakad kindlasti, neid keedetakse nii sisse kuid ka peamine pühjus miks kadakaid kasutatakse, on virde filtreerimiseks. Nõrutada on niiviisi parem, saab virde suhteliselt puhtaks. Eks see annab ka muidugi väge juurde Big Grin
Vasta

Peened mehed, peened masinad, peened võtted, midagi pole öelda.
Ma ise seoke matsimat ja kärsitumat tüüpi jörss, ma teen sellest va linnasepätsist. Päts ribadeks, ämbrisse, kuum vesi peale, nõksa aja pärast pärm ja suhkur ja 24 h. pärast on hea luristama hakata.
Igatahes maitseb parem kui nii mõnigi maitstud maltoosahaisune koduõlu... Rolleyes

[Pilt: 1340670294252_374x313.png]
Vasta

Tsitaat:Peened mehed, peened masinad, peened võtted, midagi pole öelda.
Ma ise seoke matsimat ja kärsitumat tüüpi jörss, ma teen sellest va linnasepätsist.

Tundub põnev Cool
Kuid mis loom see linnasepäts on ?
Või kust seda saab ?
Vasta

linnasepäts e. õlleleib, tootja Lõuna Pagarid. Kunagi oli tootis As Malt linnaseekstrakti "Kodu kali", sellega oli lihtne ja mugav ning õlu tuli hea maitsega. Enam ei ole seda müügil näinud.
Nüüd joon kasemahla.
Vasta

Kasutaja, kes vaatavad seda teemat: 1 külali(st)ne