(08-04-2013, 10:10 AM)tammetonu Kirjutas: No siin on ilmselge,et "rändkeevitajatel" on inverter parem valik.Mina olen huvitatud statsionaarsest aparaadist,olgu ta või 300 kg.Tööstusvool kodus mitte just nii nagu võiks olla,kuid 14kW generaatori võtab järgi probleemideta,lisaks olemas veel väiksem trafo,mis võimaldab keevitada(mitte lõputult nagu generaator)kuni 5mm elektroodiga.Töödega on nii,et keskmist võtta on sama vale kui võrrelda Eesti keskmisi palkasid.Kui väärtused erinevad juba ligi 10 x,siis keskmine ei iseloomusta enam midagi.Tavaline on see,et paari päevaga keevitad rohkem kui järgneva paari kuuga.Mis puutub keevitusaparaatidesse,siis olen huvitatud kõiksugusest teabest,mis puudutab just traatkeevitusi. Lisaks oskab keegi kindlasti tuua siia teemasse võrdluse TIG aparaadiga,mis paljudel veel täiesti tundmatu teema.See,et temaga saab keevitada ka Al. ja roostevaba on üldteada,rohkem huvitab tema erinevused traat- ja elektroodkeevitustest ehk miks ta üldse"hea" on ja mis eelised ja puudused tal teiste keevitustega on.
Ise olen igapäevane Tig keevitaja.Peamiselt ALi ja terast ning veidi roostevaba.
Tigi on lihtne ümber sättida eri metallide jaoks. Tuleb ainult elektrood vahetada ning masinal paari nuppu vajutada. Mig magil võtab protsess kus vahetad traati ning kõri tunduvalt kauem aega.
Tig keevituse puhul on kogu keevitusprotsess,et kui palju mida ja kuidas kuumutad kenasti kontrolli all. Samamoodi ,et kuhu palju täidist läheb jne. See väljendub kvaliteetsemas keevisõmbluses.
On ju vahe sees kui pead 200 kronsteini keevitama kas MIG/MAGiga millele järgneb 200 kronsteinil keevituse mahalihvimine või teed Tigiga "puhta töö" ilma täiendava järeltöötluseta.
Tigi põhimõte on selles,et elektroodiga kuumutad ainult põhimaterjali ning siis vastavalt vajadusele annad täidist.
----------------------
Ütleme nii,et robustse rauatöö jaoks pole Tig mõtekas kuna ta on aeglasem ning nõuab puhtamat pinda ja Mig/Mag on tootlikum.
Lisaks Tigiga on raske teha teatud õmblusi kuhu ei pääse hästi käpa ja täidistraadiga juurde. Migiga on vähem piiranguid ses suhtes.
Tig tahab rohkem harjutamist ja õppimist kui MIG/MAG. Terase ja alumiiniumi keevitamine Tigil on ka isemoodi.
Kokkuvõtteks oleneb kõik,mis detaili ning materjale sa tahad keevitada ja kuidas peab tulemus jääma. Sama hästi võid küsida kumb on parem kas haamer või mutrivõti
Isiklikult ostaks endale Tigi kuna ta on universiaalsem(eri metallid ja peene töö) ja kvaliteetsem,mis sest et aeglasem. Lisaks saab Tig seadmetele panna elektroodi käpa külge kui tuleb robustseid töid ette.