27-12-2019, 22:23 PM
Kodus pooleli sauna ehitus ning kahjuks ei ole võimalik teha puuküttel sauna seega vajalik elektrikeris. Saun ise 1,8x1,8x2,4 = 7,8m3. Kõik seinad soojustatud SPU 30mm plaadig. Klaasuks ning võib suuruseks arvestada 10m3 kerisega. Visuaalse poole pealt meeldiks mulle kõige rohkem Huumi poolt pakutav DROP. See keris töötab aga eraldi kontrolleriga ja ma saan aru et töötab ON/OFF rezimis. Temp. andur on leiliruumis, eesruumis on kontroller, mis juhib kontaktorit. Kas see leili tiba teravaks ei tee, kui masin töötab max astmega? Mõtlen, et kui kasutada kerist, millel on sisseehitatud süsteem, saab üldiselt valida ka kui võimsalt ta töötab. Ehk pikalt ja väiksema koormusega kui vähe ja suure koormusega?
Mis seltsimehed siin arvavad?
Head jätkuvat aastat!
Mis seltsimehed siin arvavad?
Head jätkuvat aastat!

Aga ma olen üldse ses osas vanamoodne: ka maja olgu kuitahes viimane sõna ja 0-energia ja ökomöko päikesekasutus jne, KODUKS muutub see alles puupliidi ja puusaunaga! Need on kaks küttekollet, mis annavad KODUSOOJA. Pliidil keev veekann ja kergelt niisked köögiaknad on praeguse (pimeda-külma) aja lahutamatu osa.
Ja ka korterisaun on ikka elektriga soojaks aetav ja täietsi mõnus sest kusagil on ka mõistlikkusel piir.
Mul omal 2 erinevat saunatüüpi, kodune kuiv-kuum (rekord on kogemata 160+ kraadi, isal läks kütmine käest...) ja suvekodune maakeldrisaun ehk soe/niiske, lisaks Sõprade igasugu erinevad saunad ja ka erinevate vee-spaakeskuste saunad. Käid ja naudidki erinevaid. Ja vanusega on ka saunaeelistus muutunud: lapsena harjutud 120+ ja litakas leili kuuma/kuiva enam väga ei lähe, kodustki sauna kütan peale kerisevahetust teisiti. Aga ma saan mängida - tahan, pole ikkagi ka 120+kraadi hetkega probleem saada! Jättes heli-, valgus- ja lõhnaefekti kõrvale, siis seesinane mänguruum temperatuuriga ongi suurim puukütte võlu! Kusjuures on vist ka gaasikerised olemas, see oleks täitsa alternatiiv korterisaunale.