Postitused: 792
Teemad: 9
Liitus: Mar 2013
Maine:
7
Õhtulehes keegi teadur kirjutab: "Riigikogu valimistel e-hääletamine on Eesti kodanike üks põhiõigustest, mille kahtluse alla seadmine saab teenida vaid Vene Föderatsiooni huve."
Kemli agendid, andke ennast parem ise üles või kuidas see kõlama peaks.
Postitused: 620
Teemad: 5
Liitus: Aug 2021
Maine:
18
Minu loogika e-valimistega on üldse see, et kui me riiki ei usalda, siis ei usalda me automaatselt ka pabervalimisi; kui usaldame riiki, siis hüpoteetilised "äkki Kaja Kallas vahetas kõik hääled välja" argumendid kaovad ära.
Ja kui me riiki ei usalda, siis on valimised suht väike mure tegelikult.
Maine:
18
Kes kontrollib kontrollijaid? Riik.
Maine:
18
Surve pole ju digihääletuse POOLT, surve on selle VASTU. Jätke see lõksutamine ära, et e-hääl on pask ja ebaturvaline ja müstiline deemon ja oleks meil siin 5+ lehekülge teksti olemata ja kõik rahul. Ma tahan digihäält anda ja annan ja pole teie asi öelda, et mina käitun valesti. Hakkate ütlema, saate ka vastava vastukaja, eriti oma paberlipakate suhtes, mis on sama võltsitavad nagu ema/isa allkiri kuskil märkuste paberil koolis. Kus keegi siin öelnud on teile, et e-hääl peaks ainukeseks valikuks jääma? (keegi vist ütles ka aga võin valesti mäeltada hetkel). See aasta valisin paberi peal näiteks, sest sain. Eelhääletusel. Kas mu paber peale mõnepäevast rännakut jõudis õigesse pakki või viis tuul kuskil kastipilust välja, pole aimugi. Usun, et jõudis.
Postitused: 3,610
Teemad: 112
Liitus: Jan 2003
Maine:
34
(13-03-2023, 20:41 PM)spitfire Kirjutas: Minule on täiesti arusaamatu mida selle digi valimisega võidetakse? Mitte midagi. Tuleb vähem valijaid ? Ja siis ? On mugav, On. Aga usaldus puudub.
Vastupidi - usaldus puudub paberi osas. Selle võltsimiseks piisab ju mõnest aborigeenist. Mahu üles skaleerimiseks on neid lihtsalt rohkem vaja.
Ehk siis puudub usaldus paberi osas, see on aga olemas e-süsteemi osas. Mis nüüd teeme? Koguneme valimispäeval külaväljakutele ja asume seal suhtlema? Aga mis me nende kohalike tulemustega edasi teeme?
Keda aga ülalolev plyval kritseldis oma näilise "sisuga" ära petab, siis see on järjekordne teemakauge inimese tühipaugutamine. Ma ei ole "itimees", seal kritseldises viidatud "kas tead, kuidas töötab" küsimustele on mu vastus kõigile "jah". Need madalad tasemed puutuvad aga asjasse sama palju, kui protsessori paisude-neelude-kollektorite töötamine, mida nad teenindavad. Nimetame selle asja "näiliselt targaks rumalaks jutuks, mis vaidlemistasemele laskumist väärt ei ole".
Foorumite vanarahvatarkus: "üks troll suudab rohkem arvata, kui sada tarka teada"
Teate, e-hääletus ja kliimasoojenemine on kõvasti sarnased.
Selles mõttes, et mõlema õigsust (või teise puhul ka olemasolu) argumenteeritakse umbes järgmiselt:
"See on ju kõigile teada, et see on nii, ja kui keegi sellest raudkindlast argumendist ära veenetud ei saa, siis on ta loll kaabuga poetagune lamemaalane".
Teate, e-hääletamise mehhanismist arusaajate hulgas on kindlasti mitu inimest, kes oleksid suutelised selle mehhanismi, ütleme, koolilõpetajale arusaadavalt ära seletama. Miks seda siiani tehtud ei ole? Just selle taseme selgituste puudumine jätabki suurepärased võimalused kahtlemiseks ja vandenõuteooriateks.
P.S. Keegi ülalpool ütles, et e-hääletuse mitteusaldamine tähendab riigi mitteusaldamist. Ta ajas sassi sõnad "riik" ja "valitsus", mis ei ole kaugeltki sünonüümid.
P.P.S. Kui keegi arvab, et keerulisi asju ei saa lihtsalt seletada, soovitan tal näiteks Asimovi raamatuidd lugeda.