Mõistusevastased manöövrid liikluses

(02-04-2025, 10:58 AM)indreksirk Kirjutas:  Parema suunatulega antakse märku nii parempöördest kui ka sõiduraja vahetamisest. Kui sõidurada vahetatakse täpselt mahasõidu lõpus, siis ei tekita see mitte kellelegi ohtu - ei naaberrajal parempööret sooritavale juhile ega ka taga sõitvale juhile. 

Ainuke, kes närvis võib olla, on õppeautost möödasõitu teostada sooviv tagaliikuja, kes püüab kahe mahasõidu vahele jääval alal omakorda ümber rreastuda või isegi sõita sisemiselt rajalt parempöördesse järgmisel mahasõidul, kus on ainult üks sõidurada parempöördeks. 

Antud olukorras pole tegu pelgalt "närviajamisega" vaid ikka reaalse liiklusohuga. Õismäe poolt tulijad ju näevad, et autol on parem suund sees - see tähendab, et väljub ringilt ja neil on võimalus ringile sõita. Ja kui siis ootamatult selgub, et paremsuuna näitaja ikkagi jätkab ringil sõitmist, siis on oht pahaaimamatult talle ette sõita. Seepärast pean mina ka õigeks antud kohas lülitada suunatuli sisse pigem natuke hiljem kui Ehitajate teel ringilepääsu ootajatele on selge, et jätkad ringil sõitmist.

Vanasti Haabersti ringil oli see probleem veel teravam, kuna liikluskoormus oli seal oluliselt suurem. Paldiski maanteed mööda linna poolt lähenedes pidi Ehitajate teele pääsemiseks sarnase reastumisega manöövri tegema.
Seda on siin teemal varasemalt kõvasti lahatud ka.
Vasta

(01-04-2025, 20:41 PM)Jesper Kirjutas:  Ma siiralt leian, et suunata teisest mahasõidust välja ja suundadega esimesest ja kolmandast on loogilisem asjade korraldus kui meie praegune.

Eks asi hakkas hargnema siit. Aga minupoolsed vabandused sulle, kui ma asjast valesti aru sain.

Iseõppinud spetsialist - energeetika valdkonnas.
Vasta

Ma ei mõista mis tavalisel ristmikul viga on. Miks peab igale poole ringe tegema. Keilas ka Paldiski maanteel 5 väikest ringi järjest, mis veel pealegi on nii konstrueeritud, et osad mahasõidud on kättesaamatud teatud suunast tulijatele, nn superringid. Täiega närvi ajab see tiirutamine.
Vasta

Lisaks veel ühe pisikese nüansi. Sõltuvalt automudelist ja osalt ka ringide suurusest pole pealesõitjal mahakeeraja paremat suunamärguannet tihtipeale näha. Vähemalt päevasel ajal. Nagu tähelepanelik vaatleja sedastaks, on tänapäeval suunatuled jube mikroskoopiliseks disainitud või hoopis kuidagi nurga taha paigutunud. Nii et kogu viisakus taandub tihtipeale pealesõitja selgeltnägemisvõimetele looduses esinevaid märke lugedes. Olgu selleks siis sisselülitunud kurvituli uuemal autol, või esirataste suund. Võib muidugi ka õppesõidumärgi külge panna ja rahulikult ootama jääda, millal ring tühjaks saab : )
Vasta

(02-04-2025, 13:22 PM)13piisab Kirjutas:  
(02-04-2025, 10:58 AM)indreksirk Kirjutas:  teiseks võib juba keegi olla parempoolsel rajal (näiteks Sõpruse pst poolt lähenev ja kiirem juht, kes näeb vaba rada või tagaliikuv ja veidi varem sõidurada vahetav juht) ja kolmandaks võib teiselt poolt Ehitajate teelt paremale Akadeemia teele sõitev juht arvata, et sisemisel rajal olev juht jätkab ringil liikumist, mitte ei sõida Akadeemia teele ja püüab liiklust sujuvamaks teha samaaegse ristmikule sõitmisega.

Kui juba küsin, siis moodsad mikroringid: ma sõidan need otse liikudes (liigun sõiduautodega) võimalikult sirgeks ehk siis käin ratastega siseosa graniitkivide vms peal. Samamoodi sõitjaid näen aga haruharva: enamus võtab püüdlikult kiiruse maha ja teeb mööda asfalti korraliku ringi. Ega mu loogiline sõidutrajektoor ole kuidagi LSga vastuolus?

1) "Sõiduteeäärt näitab asjakohane teemärgis või selle puudumisel teepeenra, eraldus-, haljas- või muu riba äär, rentsli põhi või sõidutee äärekivi."

Sõites üle "muu riba ääre" sõidad sa sõiduteelt välja.

2) Enne vasak- või tagasipööret peab juht aegsasti suunduma sõidutee pärisuunavööndi vasaku ääre ja enne parempööret parema ääre lähedale või selle pöörde jaoks liikluskorraldusvahendiga ettenähtud sõidurajale

Sirgel teel teeksid parempöörde vasakud rattad telgjoonel? Saaks ka kiiremini kusjuures.

Ma ei vaidle ses küsimuses, kas täringukive mööda ringi laugeks sõitmine on hea või halb praktika, viitasin vaid kahele lõigukesele LS, millega tundub see tegevus vastuolus olema.

Sisuliselt tehti need ringid nimelt Tondi tänaval läbiva liikluse kiiruste vähendamiseks. Jättes taas kõrvale lahenduse otstarbekuse, käitud sa hetkel vastupidiselt liikluskorraldaja soovile. 

Raputava keskosa mõte on võimaldada ringide läbimist poolhaagetele ja lõõtsabussidele.
Vasta

(02-04-2025, 21:15 PM)Telc Kirjutas:  Ma ei vaidle ses küsimuses, kas täringukive mööda ringi laugeks sõitmine on hea või halb praktika, viitasin vaid kahele lõigukesele LS, millega tundub see tegevus vastuolus olema.

Sisuliselt tehti need ringid nimelt Tondi tänaval läbiva liikluse kiiruste vähendamiseks. Jättes taas kõrvale lahenduse otstarbekuse, käitud sa hetkel vastupidiselt liikluskorraldaja soovile. 

Raputava keskosa mõte on võimaldada ringide läbimist poolhaagetele ja lõõtsabussidele.

Siinkohal võtan sõnaõiguse, olles mõnekümne aasta kestel sarnaseid ringe kümneid ehitanud. Ülesõitmiseks need kivid sinna pandud ongi! Et kiiremad kiiremini otse saaks, pikemad läbihäda välja väänaks ja need kes ei oska, siis põrina kartuses hoo maha võtaks... Lihtloogika... Keegi ei pea solvuma.
(02-04-2025, 21:15 PM)Telc Kirjutas:  Ma ei vaidle ses küsimuses, kas täringukive mööda ringi laugeks sõitmine on hea või halb praktika, viitasin vaid kahele lõigukesele LS, millega tundub see tegevus vastuolus olema.

loll on loll olla.
Vasta

(02-04-2025, 18:09 PM)vootele Kirjutas:  Ma ei mõista mis tavalisel ristmikul viga on. Miks peab igale poole ringe tegema. Keilas ka Paldiski maanteel 5 väikest ringi järjest, mis veel pealegi on nii konstrueeritud, et osad mahasõidud on kättesaamatud teatud suunast tulijatele, nn superringid. Täiega närvi ajab see tiirutamine.
"See on ju elementaarne, Watson!"
Ristmikul (kui ei ole just peatee) pead teed andma mõlemast suunast tulijatele - ringristmikul on sul teisest suunast tulijate ees juba ristmikule jõudnuna eesõigus (tavaliselt, Eestis). Ehk siis pead jälgima ainult ühest suunast tulijaid. Suurendab läbilaskevõimet reguleerimata ristmikuga võrreldes kordades.
Vasta

Ohtus,statistika näitab ilusti.Ja näiteks keila jms.näited on kiirust alla tõmmata.Kuigi mulle ka ei meeldi ,kui neid palju on järjest.

Kasutatud ja uued jupid enamus uutele ja vanadele  ka väga vanadele husqvarna,stihli,jonsered ja partner saagidele.Saagide ja võsalõikajate remont/hooldus.5297816
Vasta

Tähetorni tänav oli vanasti nii mõnus hommikuti tööle sõita. Natuke lagunenud, aga siiski. Nüüd muudkui aeglusta, keeruta, kiirenda, aeglusta keeruta kiirenda...
Nõme on, noh.
Vasta

(02-04-2025, 13:22 PM)13piisab Kirjutas:   Seda enam, et ma valdan enamusest liiklejatest niikuinni parema pedaali kasutamist ning jalgu ei jää Smile

Sul ei ole ju probleemi Sõprusest tulles Nõmme poole suunduda. Pikki aastaid seda ringi läbides tekkis täpselt sama rutiin - gaasi juurde! Muid närve ja autosid säästvaid variante seal paraku ei olegi....

Müün: keermetõrv, puidulakk, alumiiniumtorud.
Vasta

TTÜ ringil näen pidevalt, kuidas sisemiselt rajalt Nõmme poole väljutakse. Eriti tore, kui ise tuled Akadeemia tee poolt ja kavatsed samuti Nõmme poole väljuda ja äkitselt keerab keegi sulle seespoolt ette. Seal on isegi värviga asfaldile joonistatud nende jaoks, kes muidu aru ei saa.
Vasta

(03-04-2025, 22:57 PM)vootele Kirjutas:  TTÜ ringil näen pidevalt, kuidas sisemiselt rajalt Nõmme poole väljutakse. Eriti tore, kui ise tuled Akadeemia tee poolt ja kavatsed samuti Nõmme poole väljuda ja äkitselt keerab keegi sulle seespoolt ette. Seal on isegi värviga asfaldile joonistatud nende jaoks, kes muidu aru ei saa.

Mis seal maha on joonistatud?
Sisemiselt realt välimisele reastuda ja seejärel Nõmme suunas väljuda pole ju keelatud. Igati mõistlik on seal selliselt ka käituda, milleks Sõpruse puiestee lõppu seda ummikut koguda.
Vasta

Tõepoolest, enne väljumist reastuda esimesele rajale oleks igati OK. Paraku on seal hulganisti kloune, kes seda ei tee, vaid üritavad teiselt rajalt otse väljuda, tekitades ohtlikke olukordi.
Seal on maha joonistatud, väline rada väljub Nõmme suunas ja sisemiselt saad ainult sõpaka/mustamäe tee poole.
Vasta

(02-04-2025, 18:09 PM)vootele Kirjutas:  Ma ei mõista mis tavalisel ristmikul viga on. Miks peab igale poole ringe tegema. ... Täiega närvi ajab see tiirutamine.

Sest ringristmik sunnib hoogu maha võtma - tülikas juuu. Nagu me siingi teemas oleme korduvalt kuulnud: madalam kiirus tähendab automaatselt suuremat ohutust. Teoreetiliselt.

Et seda saab korraga läbida mitu sõidukit, kui juhid teavad, mida on tegemas ning taipavad suunamärku anda, on liikluskorralduslik õudukas.

Ringristmiku probleemkohaks on ümberreastumine ringil liiga hilja "üle välimisel rajal sõitja varvaste". Kuigi LS ütleb, et eespool olijale tuleb ümberreastumisel teed anda, siis nahaalselt sisemisest reast paremale mahapöördesse minek on ikka sigadus küll. Samas suurepärane võimalus oma probleemne auto kindlustusele müüa. Kaamera salvestama ja välimistele radadele ringlema!
Vasta

Ma sõidan nagunii linnas hoog maas, piirkiirusega gps järgi
Vasta

(Eile, 08:15 AM)v6sa Kirjutas:  ... Kuigi LS ütleb, et eespool olijale tuleb ümberreastumisel teed anda, siis nahaalselt sisemisest reast paremale mahapöördesse minek on ikka sigadus küll. Samas suurepärane võimalus oma probleemne auto kindlustusele müüa. Kaamera salvestama ja välimistele radadele ringlema!
Ei ole vaja väärinfot levitada! Mingit sellist nõuet ei ole LS-s (juba ammu). Ümber reastuja (manöövri sooritaja) peab teed andma.
Sisemisest reast Nõmme poole maha keeramine on küll sigadus - selles osas nõus Smile
Vasta

(Eile, 09:05 AM)maaks Kirjutas:  
(Eile, 08:15 AM)v6sa Kirjutas:  ... Kuigi LS ütleb, et eespool olijale tuleb ümberreastumisel teed anda, siis nahaalselt sisemisest reast paremale mahapöördesse minek on ikka sigadus küll. Samas suurepärane võimalus oma probleemne auto kindlustusele müüa. Kaamera salvestama ja välimistele radadele ringlema!
Ei ole vaja väärinfot levitada! Mingit sellist nõuet ei ole LS-s (juba ammu). Ümber reastuja (manöövri sooritaja) peab teed andma.
Sisemisest reast Nõmme poole maha keeramine on küll sigadus - selles osas nõus  Smile

Kahetsusväärselt sageli ei ole võimalik liiklust korraldada ideaalselt ja üheselt mõistetavalt absoluutselt igasuguse loogikaga liiklejate jaoks. Ja see muutub üha keerulisemaks, kuna liiklus on tihedam ja inimestel meeldib üha rohkem „oma peaga“ mõelda. 99% juhtudel sujuvust parandavad lahendused võivad 1% juhtudel ka viia kokkupõrkeni. Eriti olukorras, kus osa liiklejaid peab liikluskorraldust "idiootseks" ja käitub normide asemel oma loogika järgi.

Esiteks – alates 01.07.2011 ei ole enam sellist normi, mis kohustaks ümberreastumist sooritavale juhile teed andma. Ümberreastumine on tavaline manööver, mille käigus tuleb veenduda selle ohutuses ja teisi mitte takistada. Ärge palun kuulake ksf!v6sa soovitust ja kui hea ksf! jääb oma seisukoha juurde, siis palun lahkelt ka vastav LS norm teistele teada anda. 

Nüüd ringliiklusega ristmikul ümberreastumisest. Tõsi on see, et ristmikul ei ole ümberreastumine keelatud (ka ringliiklusega ristmikul mitte) - puudub keelav norm, kuid ei ole ka otseselt lubavat normi (mis pole keelatud on niigi lubatud). Samas tuleb arvestada, et ümberreastumine on manööver (LS § 2 p 37) ning enne manöövrit tuleb anda suunamärguanne (LS § 39 lg 1). See suunamärguanne tuleb anda õigel ajal, kuid mitte hiljem kui 3 sekundit enne vastava manöövri alustamist. Näiteks 18 km/h liikudes on 3 sekundit 15 meetrit, 36k m/h liikudes aga 30 meetrit. Ja alles siis tohib hakata ümber reastuma, kuid seegi võtab teatud teepikkuse, mistõttu võib vabalt juhtuda, et „ümberreastumine“ ongi sisemiselt rajalt parempöörde moodi.

Miks õpetatakse algajale juhile ümberreastumist mahapöördekohas on seetõttu, et sõites mööda sisemist rada mahapöördekohast edasi tuleb hakata täiendavalt veenduma ohutuses ning arvestama „kiiremate“ sõidukitega, kes on jõudnud välimist rada pidi liikudes tema kõrvale. Need võivad olla sinna jõudnud nii liiklusnõudeid järgides kui ka eelnevalt reegleid painutades. Sellel ei ole aga vahet, kuna konkreetses liiklusolukorras on tegemist oma sõidurajal liikuva juhi ja ümberreastuva juhi olukorraga ehk kahe kõrvuti rajal liikuva juhiga. Olen need joonistanud järgmisele skeemile – ühtekokku on võimalik kolme erinevat teed pidi jõuda olukorda, kus ümberreastuva juhi jaoks on naaberrada hõivatud. See mõnede poolt kirutud autokoolides õpetatav ja sõidueksamil teistmoodi tegemisel läbikukkumise garanteeriv manööver ei ole vastuolus liiklusseadusega, kuna parem suunamärguanne annab märku manöövrist, mis võib olla nii ümberreastumine kui pööre. Lihtsalt ei ole rohkem märguande tüüpe. Kui miski ei ole keelatud, siis on ta lubatud, mis tähendab, et viisakas küll võib olla, kuid seaduslikult peab käituma.

Ja nüüd liigutage 15 meetri pealt ümberreastumine 30 meetri peale ehk kiiruselt 36km/h 3 sekundiga läbimiseks kuluv teepikkus. Ja isegi siis leidub keegi veel kiirem, kes ikka sulle kõrvale jõuab. Kui selle 30m pealt alustada ümberreastumist, siis näeb see küll välja nagu sisemiselt rajalt parempööre. 

Ma ei näe mitte mingit probleemi sellel Ehitajate tee ristmikul selliseks manöövriks ning parem suunatuli ei anna küll ühelegi ringile sõitjale mingit arusaamatut signaali. Seda põhjusel, et mahasõidust pealesõiduni on mitukümmend meetrit ehk mitu sekundit. 

Küll aga mõjutab see mahasõidul suunamärguande andmata jätmine sujuvust neil ringliikusega ristmikel, mis on väikesed ja ringil ongi vaid üks sõidurada. Nagu näiteks Keilast möödasõidul. Kuid ka neis kohtades tuleb ikkagi enne ringile sõitmist veenduda selles, et suunamärguanne või selle puudumine ka tegelikult planeeritavale sõidusuunale vastab. Manöövrist võib nimelt ka loobuda ja märguande välja lülitamine viimasel hetkel ei anna teisele liiklejale enam reageerimisaega – eesõigus samas sellest ei kao.

Ja selguse huvides kogu ristmiku liiklusskeem. Rohelisega noolte suundades liikudes ei anta suunamärguannet, kollase punktiiriga suunas liikudes on aga vajalik suunamärguanne.  

Vasta

(Eile, 10:34 AM)indreksirk Kirjutas:  ... 
Esiteks – alates 01.07.2011 ei ole enam sellist normi, mis kohustaks ümberreastumist sooritavale juhile teed andma. Ümberreastumine on tavaline manööver, mille käigus tuleb veenduda selle ohutuses ja teisi mitte takistada. Ärge palun kuulake ksf!v6sa soovitust ja kui hea ksf! jääb oma seisukoha juurde, siis palun lahkelt ka vastav LS norm teistele teada anda. 
 ...

Tänan tähelepanu juhtimast halvale sõnastusele. LS ei sätesta tõesti tee andmise kohustust. Aga...

Kuidas siis mõista ja kuidas ignorandiga käituda?

LS § 39.   Juhi märguanded
  (1) Juht peab andma suunamärguande vastavalt liiklusolukorrale õigel ajal, kuid mitte hiljem kui kolm sekundit enne sõidu, manöövri või sõiduki peatamise alustamist. Suunatulemärguanne peab jätkuma manöövri ajal ja tuleb lõpetada kohe pärast manöövrit, käega märguande andmise võib lõpetada vahetult enne sõidu alustamist, manöövrit või sõiduki peatamist. Juht peab pärast suunamärguannet veenduma, et talle antakse teed ja et sõidu jätkamine on ohutu.

Olen rida vahetavast autost tagapool. Tema paneb suuna sisse ja hakkab peale vajuma. Annan signaali, mille peale saan keskmist näppu, veel järsema roolipöörde reavahetuseks ja pidurikontrolli. Sõidan sirge näoga talle sisse, sest  " Juht peab pärast suunamärguannet veenduma, et talle antakse teed ja et sõidu jätkamine on ohutu." ? Ma olen seni oma rumaluses sissesõitmist ikka vältinud...

Reaaluses tuleb sõita arvestusega, et minust eespool rida vahetaval ongi õigus olla loll ja ignorant ning labaselt tee kinni panna. Seni on õnneks läinud nende autodega, millega avariid ei soovi. Palun vabandust, kui ma nüüd sellise käitumise propageerimisega olen liiklusohutust kahjustanud, aga ma ei nõustu.

Ning ise rida vahetades ootadki senikaua, kuni mõni endasugune rumal Su vahele laseb. Sest targad teavad, et ega peale ei tulde, sest: " Juht peab pärast suunamärguannet veenduma, et talle antakse teed ja et sõidu jätkamine on ohutu."

Normaalsete juhtidega saab asjad sõbralikult korda. Probleem on enesekesksete seadusteadlikega.
Vasta

Kuidas te aru ei saa, kiiremal/suuremal/kallimal on õigus. Edasi tegeleb kindlustus. Smile
Vasta

Kasutaja, kes vaatavad seda teemat: 4 külali(st)ne