Keevitusoskus ja mõningal juhul ka olemasolev keevitusaparaat on mulle pikalt tuska valmistanud. Kes on teemat jälginud, siis on kindlasti tähele pannud, kuidas ma aeg-ajalt oma odava otsa Telwini elektroodkeevitust olen mananud. Kui päris aus olla, siis alati mitte õigustatult. Siinkohal tänud ksf.Markole, kes mu sõna otseses mõttes "vaibale" kutsus ning puust ja punaselt selgeks tegi, et aparaat ilma mehe ja korraliku elektroodita ei keevita. Tänu väärtuslikule saadud õppetunnile olen siiani päris ladusalt hakkama saanud. Samas kasvav huvi metallitöö vastu ning vajadus keevitada enam ja enam õhukest plekki, on suurendanud vajadust traatkeevituse järgi. Erinevaid aparaate olen vaadanud pikalt ja püüdnud aru saada, miks üks on teisest parem ja mida mul üleüldse vaja oleks. Ei ole ju tööstusega tegemist, vaid hobikorras nokitsemisega. Ühel heal päeval, kui taas plekitöödega tegelesin, sai kannatus minust võitu ning otsustasin endale sünnipäevakingituse ära teha.
Selle "õige" välja valimiseks läks aga tubli kaks-kolm nädalat. Hindadest üldiselt ei räägita, kuid tean, et see tuleb varem või hiljem teemaks. Ning alati on keegi, keda huvitab. Seega ütlen kohe välja, et hinnapiiriks seadsin omale esialgu 1000 eurot. Üsna intensiivselt jälgisin kõikvõimalikke soodusmüüke ning küsisin mõningad pakkumised kodumaalt. Kohe sai selgeks, et ega Eestist midagi mulle huvipakkuvat selles hinnaklassis pakkuda ei ole. Päris hiinakat, millel lisaks veel ka Hiina kaubamärk peal, ei tahtnud. Masinad, mis mulle pärast eeltööd sõelale jäid olid Kemppi MinarcMig 220 Auto, Esab Rouge EMP 210 Pro ja Lincoln Electric Quickmig 300. Kemppi ja Esabi masinad oleksid Soomest kätte tulnud hinnaga ca 1100 eurot koos käibemaksuga. Natuke üle eelarve, kuid alternatiive väga polnud. Lincoln Electric Quickmig 300 otsa sattusin puht juhuslikult ühte poolakate veebilehte külastades.
Miks siis ikkagi Lincoln Electric ja miks Quickmig 250 Quickmig 300 asemel? Kemppi ilmselt tutvustamist ei vaja, kuid kes kasutavad need teavad, et varuosad on kallid. Remont on väga kallis ning sellele konkreetsele masinale ei saa ka euro käppa külge panna. Tegelikult saab, aga sellisel juhul tuleb osta üsna kulukas vaheadapter. Kemppi väikesed masinad on valmistatud Hiinas ning lõplik komplekteerimine toimub alles Soomes. Natuke kehva meki annab kvaliteetasjale juurde. Kokkuvõttes jäi Kemppi ikkagi ostmata tekkida võivate suurte täiendavate kulude tõttu. Esab Rouge EMP 210 oli algselt vägagi ahvatlev. Tig, Mig ja MMA ühes kompaktses kestas. Veebist lisa lugedes aga selgus, et üsna paljudel on selle konkreetse mudeli puhul olnud sarnaseid probleeme. Kas siis tarkvara probleemid või töö ajal masina jõudluse ebastabiilsus. Uurisin pisut ka remondivõimaluste kohta ning selgus, et ega keegi selle masina remondist (järelteenindusest) väga huvitatud ei olegi. See tegi koheselt ettevaatlikuks ning lõpuks naela selle ostu kirsut lõi ka. Lincoln Electric Quickmig on aga spetsiaalselt euroopa turule toodetud masin - nii sain müüja jutust aru. 250 ja 300 erinevus seisneb vaid maksimaalses võimalikus voolutugevuses (250A vs 300A). Muus osas (visuaalne pool, mõõtmed, funktsioonid, varustus) on masinad identsed. Quickmig on ka ainuke kolmest, mis on valmistatud Euroopas. Täpsemalt Poolas Bielawa linnas asuvas tehases, mis toodab Lincoln Electric'u litsensi all keevitusseadmeid Euroopa turule. Plussideks veel ka tugev konstruktsioon, kuhu saab balooni peale installeerida, erinevalt kahest eelmisest täis metallist nelja rulliga traadi etteandeseade, suure traadi pooli paigaldusvõimalus, euro liides käpale ning nipet-näpet veel. Miinuseks aga see, et stadardpakett ei sisalda keevituskäppa, see tuleb juurde osta. Oma otsingud lõpetasin Lincoln Electricu ametliku Poola edasimüüja juures, kes tegutseb mitte kaugel tehasest. Poolaka kohta oli tegemist üllatavalt pika ja selgitava jutuga müüjaga (kliendihalduriga). Kõigepealt kinnitati, et masinal on 24 kuu pikkune garantii ning et kui midagi katki läheb, siis kõik komponendid hoitakse tootmises ning neid saab veel pikalt pärast masina tootmise lõppu. Ja kui ei ole mugav masinat remonti saata, siis aidatakse nii defekteerimisel kui ka juhendatakse uue komponendi paigaldamisel. Paljulubav jutt ning loodame, et ka tõsi. 300A versiooni (Quickmig 300) müüjal hetkel laos ei olnud ning selle saamiseks oleks pidanud ootama 30 päeva. Muidugi minu kannatus seda ei soosinud ja olin nõus võtma max.250A versiooni. Lahjem versioon seadmest oli vaid 50 eurot odavam. Samas suutsin välja nuiata selle, et sain kingituseks kaasa 3m originaalse Lincoln Electric keevituskäpa, suure rulli LE traati, ja peoga originaalseid tarvikuid käpale (düüsid, suunajad erinevatele traadi paksustele ning materjalidele). Koos maksudega jäi hinnaks 998 eurot, mis minu meelest oli täielik lotovõit. Lisandus muidugi kullerteenus sisuliselt Tšehhi piiri äärest. Harjumaale kodu ukse ette maksis see 195€. Tarne kestis 10 kalendripäeva.
Tegemist on sünergilise poolautomaat keevitusseadmega, millel on lisaks ka MMA funktsioon. Seega saab oma vana Telwini vähemalt garaažis olles puhkusele saata. Juhtpaneel on pigem konservatiivne, kuid selle võrra minusugusele algajale lihtsamalt arusaadav. Kaasas olev kasutusjuhend on igati super ning kõik on puust ja punaselt ette tehtud ning lahti seletatud.
Ning siin pärast komplekteerimist. Eks siin tuleb jupiti hakata abivahendeid tegema, sest pole kõige viisakam kaableid niimoodi balooni ja reduktori peal hoiustada. Kuid küll sinnani ka jõuab. Vähemalt esialgu tundub konstruktsiooniliselt tugev masin olevat ning 20L balooni kannab hästi. Masina kaal on 50kg ehk siis kergemapoolne. Üsna mõnusalt mööda põrandat transporditav.
Peale läks AGA (Linde) taara koos Mison18 gaasiga. Ehk Argoon, milles 18% CO2 ja 0,03% NO. Minu toimetamiste juures oleks Mison8 ilmselt isegi õigem valik olnud, kuid seda polnud kohalikus iseteeninduskonteineris saada. Ja muidugi oli vaja pudel kohe esimesel võimalusel ära tuua, et suristama hakata. Terasem silm paneb kohe tähele, et reduktor on pudeli küljes adapteriga. Nimelt tellisin reduktori samuti Poolast samal põhjusel, miks aparaadigi. Selle väljamineku pidin nii ehk naa tegema. Ning lihtsama gaasi koguse seadistamise huvides tahtsin kindlasti rotameetriga reduktorit. Adapter oli vajalik, et reduktori nn kesk-euroopa standardi järgne keere panna sobituma meil kasutusel olevate AGA Ar/CO2 pudelitega. Vajalikuks osutus üleminek W21,8x1/14" > W24,32x1/14". Selle sain Anapolist hinnaga 9,80€.
Loomulikult võtsin kohe ette ka proovitükid ning suristasin tubli tunnikese ning õppisin masinat enam-vähem kasutama. Võtaks seekord asja lühidalt kokku - parim aparaat, millega ma oma elus siiani keevitanud olen. Punkt.
Loodame, et Lincoln kestab. Aparaadi kõrval järgmine väiksem projekt juba ootamas