Bensiinimootori asendamine dieselmootoriga.

Kas on kellelgi kogemusi jagada GAZ veokitele Diesel mootori paigalduse kohta? Mootoriks oleks  MB 508  mootor OM 314 +käigukast. Teadaolevalt on see mootor lõputu ressursiga.

Tegelikult on alati kõige ohtlikumad inimesed ühiskonnas truualamlikud käsutäitjad kelle ainuke soov on
                                           OLLA KEEGI JA SILMA PAISTA
Vasta

(02-12-2025, 23:48 PM)h2rra Kirjutas:  Kas on kellelgi kogemusi jagada GAZ veokitele Diesel mootori paigalduse kohta? Mootoriks oleks  MB 508  mootor OM 314 +käigukast. Teadaolevalt on see mootor lõputu ressursiga.

Hiljuti oli müüa Mati Leivategija ehitatud autot, mis algselt oli GAZ52. MB mootor oli sinna paigaldatud, vist OM314, aga ei ole päris kindel. Uurisin seda autot umbes 10 aastat tagasi, suurimaks puuduseks selles komplektsuses väideti olevat väga väike sõidukiirus  - umbes 60 kmh. Ma ei tea, mis käigukasti seal kasutati. Visuaalselt oli küll viisakas töö.
Vasta

Madal kiirus tuleb kui paned diisli vene org käimakasti otsa...Ise olen ka kaasiku uaz diiseldanud ja mul jäi ka vene kast ja kiirust polnud,osa tüüpe paigaldasid koos lääne kastiga ja 69 vahekast sinna sappa ja nii pidi norm pilli saama...
Kui nüüd panna nt männiku karjääris liivas diisel ja org bensukas kõrvuti joonele mäkke ronima siis bensukas läheb lõpuni välja ja diisel kooleb ja minestab poole maapeal jõuetusest org kastiga.
Vasta

Nõus, et originaalkäigukastide ülekannetevahemikud on erinevad ja 5 versus 4 on selgelt viis käiku parem. Suurim vahe on aga selles, kas tagasillas on sees Gaz-63 tigu ja taldrik või mõne uuema Gaz-53 tigu ja taldrik, mis on märkimisväärselt kiirem...

Aga üldiselt maksid vahepeal diiseldatud Gaz-53 kallurid portaalides juba kusagil 2000 euro juurde ning selle eest hakata seda kõike ise tegema - pole vist eriti enam mõtet. 

Kas täna on mõtet trassile minna gazooniga ja seda eelnevalt ise ehitada, ma arvan samuti, et ei ole. Tänases liiklusvoos see kaasa astuda ei suuda. Me tegime ka kunagi ühe vau OM-i peale ümber. Kiire tagasild on all, 7 tonnise koormaga liigub samamoodi nagu 3 tonnise koormaga aga kas see kõik tänasel päeval mõistlik on? Ei Big Grin 

Kuid kuna teema-algataja tahab seda teha, siis anna minna. On küll võimalik, ja kui on hüdropumba väljavõttega mersu käigukast, siis on veel lihtsam. Jääb üle käsipidur millegi külge ehitada, kui see muidu puudu on. Isegi soovitaks võimalusel kasutada kindlasti mersu kasti, kuna GAZ-i saadaoleval varuosade kvaliteet on suhteliselt nigel siis pigem väldiks seda sidurit ja ajalooliselt 53 peale laetavate koormate koosmõju.
Vasta

(03-12-2025, 07:25 AM)Raudpats Kirjutas:  
(02-12-2025, 23:48 PM)h2rra Kirjutas:  Kas on kellelgi kogemusi jagada GAZ veokitele Diesel mootori paigalduse kohta? Mootoriks oleks  MB 508  mootor OM 314 +käigukast. Teadaolevalt on see mootor lõputu ressursiga.

Hiljuti oli müüa Mati Leivategija ehitatud autot, mis algselt oli GAZ52. MB mootor oli sinna paigaldatud, vist OM314, aga ei ole päris kindel. Uurisin seda autot umbes 10 aastat tagasi, suurimaks puuduseks selles komplektsuses väideti olevat väga väike sõidukiirus  - umbes 60 kmh. Ma ei tea, mis käigukasti seal kasutati. Visuaalselt oli küll viisakas töö.

OM314 max pöörded on 2700rpm/min. Tagasilla ülekanne on 508-l mälu järgi 3,88. MB508 kannatab sellise ülekandega 80-90km/h sõita küll. Mäest alla saab isegi 100+. Rehvid 7.00R16. 6.50/R16 rehviga kiirus tiba väiksem.

Kui kellelgi huvi OM314 mootori ja viiese kasti vastu, siis kevadel on üks komplekt saadaval.

`73 Hanomag-Henschel F46KA
Vasta

Kasutaja, kes vaatavad seda teemat: 1 külali(st)ne