Camper moodul haagisesse.

Tekkis selline mõte, et teeks olemasolevasse sõiduauto haagisesse sisse-välja tõstetava kuudi matkamise tarbeks. Materjal võiks olla mingit sorti kerge kärg, mida pealt klaasfiibriga katta.
Olen siin otsinud netist sarnaseid lahendusi, aga suurt miskit pole leidnud. Kas tõesti on tegu nii lolli ideega?
Vasta

Haagistele ei ole näinud jah aga kastikate kasti on väga levinud.
Vasta

Ahnäe, AI abiga ikka mõned näited leidus netist:

Mõtlesin ka välja, kuidas kuut haagisesse ja maha saaks. Phm nagu kiirabi bussi lükataks kanderaami - kuudil on all vedrumehhanismiga jalad ning eesmistes nurkades väikesed rullikud, millega veereb mööda kasti vineeri. Teatud hetkel tagurdades hakkavad rullikud kandma ning jalad klapivad end kuudi alla. Tagumised jalad lõpuks klapid ise tagaseina külge üles kui enamus kuuti juba haagises on.
Vasta

Miks nii keeruliselt? Siin foorumiski kümneid näiteid sellest, kuidas tõstad suvalise pealisehituse pukkidel/tugijalgadel/käsitali või delfriga mõni sentimeeter ülespoole ja "rullikud" pöörlevad alusvankri ja maapinna vahel kui see vanker omal käigul alt minema sõidab.
Vasta

(22-12-2025, 15:54 PM)Telc Kirjutas:  Miks nii keeruliselt? Siin foorumiski kümneid näiteid sellest, kuidas tõstad suvalise pealisehituse pukkidel/tugijalgadel/käsitali või delfriga mõni sentimeeter ülespoole ja "rullikud" pöörlevad alusvankri ja maapinna vahel kui see vanker omal käigul alt minema sõidab.

Vootele pakutud lahendus on täiesti autonoomne, lubab laadida ja suvitada igal pool, kus maapind kannab ja käru ka muuks vahepeal kasutada.

Müün: keermetõrv, puidulakk, alumiiniumtorud.
Vasta

Materjal ei pea olema kärg. Võib olla ka mingi "peno" plaat mis ei sula üles klaasfiibri vaiguga.
Usas on kogukond kes ehitab väikeseid ülikergeid haagised "vahuplaatide" peale

Ja eeskuju haagisele tehtavaks asjaks tasub võtta just kastikate peale tõstetavatest kuutidest.
Vasta

Ega see kastikate peale pandavatest camperitest väga erinev pole. 
Märksõnad DIY slide in camper
Vasta

Keerukus on vist selles, kuidas saada piisav eluruum ja samas mitte lõhki minna 750kg täismassi nõuetega. Võrreldes tavalise camperiga panevad piirid ette ühelt poolt kasti mõõtmed, teiselt poolt vead tarbetut ballasti kasti näol kaasas, aga "putka" kere peab olema ikkagi piisavalt jäik, et seda peale-maha ilma tühjendamise ja lõhkumiseta saada.

Veoka kastid on suuremad ja kandevõimet on ka rohkem.
Vasta

750kg? Ma pigem sihiks sinna 150kg piiri, teeks vahuplaadist kuudi, lamineeriks pealt klaasfiibriga üle. Küljed saab teha laiemad, nii et aste ulatub üle porte. Kõrgust nii palju, et sees istuli tõustes oleks 20cm pearuumi. 
Pigem selline soojustatud telgi aseaine, millel oleks ka oma elektrisüsteem.
Leidsin veel näiteid, nüüd kus tean mida täpselt otsida:
Vasta

Ma arvan, et peeti silmas haagise reg. massi O1 korral. Ehk et sinu “maja” peaks kaaluma umbes 450 kg kanti koos kogu varustusega. Umbes seepärast et pole teada mis sinu haagise tühikaal. Kuna ma ise tööstustele tarnin klaasplasti (rullmaterjal) millest siis saab seina välis ja sisepind. Vahele reeglina läheb tänapäeval polüstüreen, tahad “soojemat maja” pane polüuretaan. Kuigi jah, nende kahe vahe on soojapidavuse osas täna suhteliselt väikseks kahanenud kvaliteetsete toodete korral. Kokku liimitakse see 2 komp. PU liimiga. Sein jääb kena visuaaliga. Käsitsi “vaiguga hullates” saad koleda pinna. Iseasi kui viitsid selle jama tasasels lihvida, pahteldada ja siis värvida. Jube töö.
Liimitav klaasplast rullis annab sulle kaalu suurusjärgus 2,6 kg/m2. Liimi kulub per kiht nii 300 g, kui tahad kärjele liimida siis 450g/2. Kärg aga peab sooja kehvasti. Umbes nagu vineer. Kärje kaal 60kg/m3. Igal juhul arvesta et pead elemendi sisse liimima kohe tugevdused kuhu soovid jalad ja nende kinnitused hiljem panna. Kui plaanid mitte liimitavast plastist luuke, aknaid jne. Kasutada siis ka nende alla. Paljas neet/kruvi ja butüül ei ole pika elueaga lahendus meie kliimas. Liiati kui seda plaanid “väntsutada” peale maha ajades. Soovitan ka elemendi sisse sul kohe juhtmekõri paigaldada. Ei pea kaabeldust seina pealt vedama.
Vasta

(22-12-2025, 11:34 AM)vootele Kirjutas:  Kas tõesti on tegu nii lolli ideega?

Ei, see ei ole kindlasti loll idee, aga selliseid telgi ja automaja/haagissuvila vahepealseid asju on vähe, sest lihtsalt inimesi, kes neid ihaldaks, on vähe. Kellele on vaja kütet, dušši, elektrividinaid, grilli ja tuhandet panipaika igasugu kräpi jaoks, see läheb ja ostab midagi kas poest või järelturult ning on õnnelik. Kes on vähemnõudlikum, see läheb ja ostab telgi (või katusetelgi) ning veidi matkavarustust, tal on ka kõik hästi. Nende kahe küla vahel on tegelikult palju vähem ruumi, kui esmapilgul tundub.
Vasta

Jesper kirjutas probleemi väga kenasti lahti tegelt. Matkajad jagunevad kahte äärmusse ja seal vahepeal ruumi tõesti eriti ei olegi. Kõik või mittemidagi skaalal on siis juba telk õigem, kergemini transatav ja sisuliselt sama asi nagu plastkuubik, mida nagunii peab ventileerima ja seinte soojapidavus on ka aint teoorias oluline. Võimalik muidugi, et algatajal on mingi spetsiifiline kasutus planeeritud, sellisel juhul on kriitika kasutu ja lisainfo vajalik.

Müün: keermetõrv, puidulakk, alumiiniumtorud.
Vasta

mitte et plaani maha teha, aga et aru saada: mis eesmärki see peale-maha annab? Miks mitte ehitada permanetselt käru külge/ käru raamile? Kui sinna maja sisse panna igasugu lisariiuleid ja vidinaid, vedada juhtmed ja vesi ja muud standartse kämperi varustuse asjad, siis ma arvan et see käru hind kogu projektis ei olegi nii suur summa, kui eesmärk selline.
Vasta

(29-12-2025, 01:55 AM)Marko Kirjutas:  Jesper kirjutas probleemi väga kenasti lahti tegelt. Matkajad jagunevad kahte äärmusse ja seal vahepeal ruumi tõesti eriti ei olegi. Kõik või mittemidagi skaalal on siis juba telk õigem, kergemini transatav ja sisuliselt sama asi nagu plastkuubik, mida nagunii peab ventileerima ja seinte soojapidavus on ka aint teoorias oluline. Võimalik muidugi, et algatajal on mingi spetsiifiline kasutus planeeritud, sellisel juhul on kriitika kasutu ja lisainfo vajalik.

Ma paar korda olen ööbimisega kalal käinud kõrgete portede ja kõrge kattega O1 haagisega. Minu jaoks natuke parem lahendus kui telk. Kui tagumine luuk ja porte on lahti, siis saab sealt sisse roomata ja ongi katus peakohal ja seinad ümberringi. Ilusa ilmaga võib ka katte üles tõsta.
Vasta

kuidas jälle jagatkse arvamusi stiilis "minu arvamud ja vale arvamused"
inimesed matkavad erinevalt kes seljakotiga kus on hädapärane ellujäämisvarustus ehk "mõni kilo"
teised seljakotiga kus "mõnikümmend kilo"
sama on ka matkamine autoga - kes niisama autoga ja magab autos kes auto ja telgiga kes haagisega kes matkaautoga.
nii nagu ei mõista need kes lennukiga egiptuses või tais käivad neid kes autoga sõidavad 2000 km + et jõuda samasuguse sooja mere äärde.

ei saa ju öelda et selline ratastel telgi aseaine on vale ja võta kohe matkaauto vms.

selline foam trailer, foamie, foam teradrop, teardrop, tiny travel trailer vms. asjad omavad oma sihtgruppi ja punkt. 
kes tahab leiab ka siit nt. minu vana teema väikesest teardrop trailerist.

soojustus EI OLE mõttetu teema.
kergus EI OLE vähetähtis teema.
kui kasutus on harv ja käru on olemas siis miks mitte teha teisaldatav 

mina ise nautisin oma haagist mõnuga mis siis et see oli vaid ratastel magamisruum koos välisköögiga.
aga vaata kui saabud kuskile metsas, karujaagus, pimedas ja saiab vihma siis mis mõnu on teliki hakata püsti panema kui saad lihtsalt avada ukse ja oled voodis  Toungue 

innustan sellise lahendusega edasi minema ja seda kajastama.
samas neil kellel puudub kogemus võivad arvata aga kriitika mõelge enne läbi kui hakkate seda edastama
ja ei saa inimesele ette kirjutada temale sobivat elustiili.

meelis@ oma teardropiga seikles läbi euroopa koos väikeste lastega ja kõik nautisid.
Vasta

Mina arvan, et kui huvi on, siis igal juhul on ehitamine tervitatav ja selle foorumi vaimus. Ja minule ei pea ehitatav meeldima ja minu meelest mõistlik olema - igaüks kes suudab endale vajaliku asja lõpuni valmis ehitada on lugupidamist väärt.

Ma lihtsalt mõtlesin, et kasti tõstetava maja (ehk siis veose) eelis on:
1. saad kasutada olemasolevat haagist, millel on juba paberid, numbrid jne.
2. ei pea tegelema isetehtud asja arvele võtmisega, igasugu tulede asukohtade, kolmnurksete helkurite ja muuga, mis ei inspireeri
3. saad seda haagist kasutada sihtotstarbeliselt sel ajal, mil sa ei reisi

Sellega minumeelest eelised lõppevad ja algavad puudused. Alates sellest, et kast annab sulle ette ruumi mõõdud, tõstab kogu asja kõrgemale (suurem tuuletakistus, kõrgem raskuskese = kehvem vedada), siseruumi paigutuses pead leppima selle silla asukohaga mis on ja vastavalt sellele paigutama kraami, et saada aktsepteeritav kaalujaotus, vedrude jäikus on nagu on jne.

Jah, 750kg all mõtlesin ma tõesti kogu kupatuse kaalu alates haagisest endast ja lõpetades riidepuu ja veekanistriga.

Aga kui ehituseks läheb, siis mina olen igatahes huviga kaasas ja kahe käega poolt.
Vasta

Oot, kõik me siin mõtleme ja kommenteerime aga teemaalgataja pole veel sedagi avaldanud mis mõõduga haagisele ja mitme kohaga ja mis lisadega ja mis eesmärgiga?
Ise kunagi fantaseerisin sarnasest lahendusest platvormhaagisel aga ei ole telgiga matkamisest kaugemale jõudnud...
Igal juhul hoian pöialt et teemaalgataja plaani pidamisest kaugemale jõuab!
Vasta

Jõudsin minagi oma ihnsuses seda mõtet veeretada paarkümmend aastat tagasi. Küll natuke teises mastaabis: haagissuvila kuut O2 haagise platvormil. Sest mõnda aega oli üks sobilik murdunud sillaga kuut silmapiiril.  Aga siis sai enne pihtahakkamist mõni kord laenukuudiga reisil käidud ja selgus, et selline elu pole meie jaoks. Ilmselt seondub elukohaga - koduses looduses on niigi mõnus.

Rahalist võitu ilmselt ei tule. Probleem on sissekäigu kõrgus, mida saab madalamaks ainult eest üle tiisli või tagant. Külje peal on kasthaagisel ported või platvormil põranda kõrgus segamas. Astmepukk peab niikuinii kaasas olema.

"Ratastega telgi" (ehk Teardropi) puhul seda probleemi ei ole - niikuinii istud luugist sisseSmile Siis on kõrgem serv isegi eeliseks.

Meelis ja Jesper ütlesid olulise ülalpool ära. Mahno kirjapanduga olen igati nõus. Minagi jälgin huviga, kas sellest mõttest kasvab midagi kasutusvalmistSmile Kõik tehtu ei pea alati olema rahaliselt tasuv või "mõistlik". Võib teha asju ka sellepärast, et meeldib! Või selleks, et kahtlejatele koht kätte näidata...

Udupeenikese rullikute ja iseklappivate mehhanismide asemel võib esimeses lähenduses kasutada veotehnikast tuntud vahetuskerede L-jalgu: https://www.youtube.com/watch?v=tz1b45YeFsk . Neid ei pea koormaruumi põrandas kaasas tassima ega eraldi tõstesüsteemi ehitama: https://www.youtube.com/watch?v=BHRL0jX3wg0 .
Vasta

Hakkad rehve tühjaks laskma ja täis pumpama?
Vasta

(29-12-2025, 00:22 AM)Jesper Kirjutas:  
(22-12-2025, 11:34 AM)vootele Kirjutas:  Kas tõesti on tegu nii lolli ideega?

Ei, see ei ole kindlasti loll idee, aga selliseid telgi ja automaja/haagissuvila vahepealseid asju on vähe, sest lihtsalt inimesi, kes neid ihaldaks, on vähe. Kellele on vaja kütet, dušši, elektrividinaid, grilli ja tuhandet panipaika igasugu kräpi jaoks, see läheb ja ostab midagi kas poest või järelturult ning on õnnelik. Kes on vähemnõudlikum, see läheb ja ostab telgi (või katusetelgi) ning veidi matkavarustust, tal on ka kõik hästi. Nende kahe küla vahel on tegelikult palju vähem ruumi, kui esmapilgul tundub.
Mulle pole küll kunagi telkida meeldinud - all on 1cm lebokas, ülal on kalts, millest tuul läbi puhub ja vihm läbi sajab. Ühesõnaga, kõik ebamugavused.
Eemladatava kuudi eelis on, et muul ajal saad haagist haagisena kasutada ning samal ajal saab kuudist aeda lapsele mängumaja. Win-win.
Vasta

Kasutaja, kes vaatavad seda teemat: 1 külali(st)ne