Haagise valik

(24-03-2026, 10:31 AM)vootele Kirjutas:  Huvitav miks need haagised nii palju põrkavad, kas neil amorte enamasti ei ole?
Pole kunagi pähe tulnud vaadata põhja alla rendihaagisel...

PALUN äkki suudad näidata haagist mis ei põrkaks?Mina pole sellist veel kohanud kuigi juba 55 vana...Haagise enda mass eriti kerghaagisel on kuni 150 kg ja ükski veru ega amort ei tööta veel sellise 0 koormuse juures ja haagis kepsutab taga nagu noor kits...Ainult vene aegne skif äkki ei kepsuta,sellel ju tsikli äkki emmi vedrud ja amordid all.
Vasta

Kust pärineb info - kerghaagise enda kaal kuni 150 kg? Rumal jutt, või siis puudulikest teadmistest põhjustatud jutt. Kerghaagis elik O1 enda kaal võib olla vabalt 300 + kilo. Normaalne keevisraamiga 3500 mm x 1500 mm haagis kaalub 260 + kilo.
Tühjalt hüplema, kipuvad torrosioon sillaga mitte lehtvedrude ja amortidega varustatud haagised.
Vasta

Mul üks kerghaagis on selline, mis ei põrka. Lehtvedrudega. Koos kõrgenduste ja kaanega kaalub tühjalt 550kg. Tehasetoode. Valmistamisel lähtutud tellija soovidest.
Vasta

Mu topeltsildadega 3500x1500, lehtvedrudega Respo justkui ka ei põrka Big Grin
Vasta

(25-03-2026, 01:12 AM)ak75 Kirjutas:  Mul üks kerghaagis on selline, mis ei põrka. Lehtvedrudega. Koos kõrgenduste ja kaanega kaalub tühjalt 550kg. Tehasetoode. Valmistamisel lähtutud tellija soovidest.

Kerghaagis. Lubatud kandevõime 200 kilogrammi. Kui vedurile ikka on 750 kg lubatud konksu panna... Penot saab hästi vedada. Villa ka.

Vaadake haagiste amortisaatorite nurka ja siis mõelge, milline on seal vertikaalne summutusjõudSad Peabki põrkama tühjalt. Eriti, kui on ülekoormate veoks kõva ülerõhk rehvi puhutud. Kasutage lubatud koorma jaoks täiesti piisavat 2 bar kerghaagise all ja elu on hulka pehmem.

Kummileevenditel (palun, ärme neid puhtalt survele töötavaid ümarelementidel leevendeid torsioonideks nimeta) enamasti amortisaatoreid üldse ei ole. Ja nii need kerged kastikesed rõõmsalt hüplevad teekonarustel. Rasked O2 väga enam ei hüppa.

Hüppamisest ei oska muud häda näha, kui järsemas kurvis tugevamaast väljavajumisest suurel kiirusel.
Vasta

(25-03-2026, 00:46 AM)Virko Kirjutas:  Kust pärineb info - kerghaagise enda kaal kuni 150 kg? Rumal jutt, või siis puudulikest teadmistest põhjustatud jutt. Kerghaagis elik O1 enda kaal võib olla vabalt 300 + kilo. Normaalne keevisraamiga 3500 mm x 1500 mm haagis kaalub 260 + kilo.
Tühjalt hüplema, kipuvad torrosioon sillaga mitte lehtvedrude ja amortidega varustatud haagised.
jah tõsi meil ju ka topeltsillaga kerghaaked olemas mis mõeldud ju õhu vedamiseks...Lähtusin tavalisest väiksest kerghaakest.
Vasta

Kunagi oma kerghaagisena matkahaaagist tegin siis viskasin ühe vedrulehe ära ja sain päris mõnusalt pehme haagise seal mul oli kaal stabiilne ja kaugelt alla 750.
Mis pole kõigile muidugi sobiv lahendus. Aga ei saagi olla haagis kaaluga 750 kg pehme ja kandes ära ka pahatahtlikud ülekoormused ning olles tühjalt nt. 150kg sama pehme. No ei saa.
Vasta

(25-03-2026, 15:35 PM)MeelisV Kirjutas:  Kunagi oma kerghaagisena matkahaaagist tegin siis viskasin ühe vedrulehe ära ja sain päris mõnusalt pehme haagise seal mul oli kaal stabiilne ja kaugelt alla 750.
Mis pole kõigile muidugi sobiv lahendus. Aga ei saagi olla haagis kaaluga 750 kg pehme ja kandes ära ka pahatahtlikud ülekoormused ning olles tühjalt nt. 150kg sama pehme. No ei saa.

Saab ikka. Vedrustus tuleb lihtsalt õhuga teha. Aga see pole enam kerghaagise jaoks sobilikus hinnaklassis.
Vasta

Põhimõtteliselt peaks saama päris heaks ka nii nagu mul on piisonipojal tehtud. Põhivedrud pehmed/vähe lehti ja lisalehed läbi kummipukside, hakkavad kandma suure koormuse juures.

Mul muidugi tehase vedrukomplekt all + 3 lisalehte puksidega ja käru näeb nii tühjalt kui täiskoormaga ühtemoodi välja, ei ole vastu maad litsutud ja kellelgi ei teki kahtlust ülekoormusest.
Vasta

Mu kerghaakel bussi vedrud all ja kehval auklikul teel kepsutab...Kui on vaja midagi õrna vedada nt akna klaasi siis väike mass nii paarsada kilo nt kildu kasti ja siis on juba hea pehme ja õõtsub taga....
Vasta

Kasutaja, kes vaatavad seda teemat: 2 külali(st)ne