04-04-2026, 22:11 PM
(Seda postitust muudeti viimati: 04-04-2026, 23:30 PM ja muutjaks oli Lauri_L.)
(04-04-2026, 19:29 PM)tcumen Kirjutas: Katlakivi tekitavad magneesiumi ja kaltsiumi soolad. Tööstuslikes aurukäitistes kasutatakse vee pehmendamist, destilleerimine on liiga energiamahukas ja destillaatori katlakivi probleem jääb ikka.
Vee pehmendamiseks kasutatakse kationiitfiltreid, milles eelmainitud soolade ioonid asendatakse naatriumi omadega. Filtri töövõime taastamine käibki tavalise keedusoolaga.
Vabandan teemaomaniku ees, et pisut teemast kõrvale kaldun. Üldiselt ei ole ma vaidleja, kuid tehniliselt tundub ülaltoodu ebakorrektne ning praktikas pole ma seda kohanud. Pehmendatud vesi sobib hästi kasutamiseks triikrauas, mitte tööstuslikus katlas. Okei, teatud järeleandmistega on pehmendatud vesi tõepoolest kasutatav ka madalrõhukateldes, kuid jääme siinkohal ikkagi professionaalideks ja teeme asju õigesti. Tööstuslikud aurukatlad töötavad täna ning töötasid ka enam kui poolsada aastat tagasi destillaadil, mida omakorda töödeldakse keemiliselt paremate korrosioonivastaste ja katlakivi pärssivate omaduste saavutamiseks. Katla toitevesi (destillaat) saadakse vee töötlemisel ja seda tehakse üldjuhul evaporaatoris või pöördosmoosseadmes. Mõningal juhul töödeldakse vett enne evaporeerimist pehmendamise teel. Evaporaatori tööks vajalik enerigakulu on väga madal, seade ise odav, primitiivne ja sisuliselt ilma liikuvate osadeta, katlakivi probleem õige ekspluatatsiooni tingimustes sisuliselt olematu. Osmoossseadme ekspluatatsioon kui selline on pisut kallim, omab kuluosi, saadav vesi puhtam, kuid paneb täiendavad nõudmised süsteemis kasutatavatele materjalidele. Mida aeg edasi, seda täiuslikumad on veetöötlusseadmed ja karmimad nõuded seadmete valmistaja poolt, kuid alati on teemaks olnud destilleeritud vesi, mitte pehmendatud vesi. Tööstuslikes aurusüsteemides ei saa me rääkida toitevee töötlemise enerigamahukusest, sest aurusüsteem on kinnine (va normaalne läbipuhe ehk "blowdown" ja kaitsklappide kaudu testimisel või avariiolukorras süsteemist väljuv keskkond). Ehk kui meie vesi on kvaliteetne, siis selle kulu on sisuliselt olematu ning vesi vahtust ei vaja. Näituseks korrektselt töötava aurusüsteemi, mille vee maht on ca 30m3, veekulu on kuus 400-500 liitrit läbi läbipuhede. Pesumasina suurune evaporaator suudab ööpäevas toota 15-25m3 aurukatla jaoks piisava kvaliteediga destillaati. Pöördosmoosseadmel on kogus samade gabariitide juures pisut väiksem. Viitena siia lõppu, et teemaomaniku auruprits on loomulikult lahtine ehk open-loop süsteem, kus veekulu on pidev.
Minu postituse point oli tuua välja küsimused seoses teemaomaniku ajaloolise esemega ning hankida teadmisi, kuidas tol ajal selliseid seadmeid ekspluateeriti. Seda oleks äärmiselt põnev teada. Tänapäevaseid päris võimekaid aurukatlaid ja süsteeme olen kasutanud ning hooldanud üle 20 aasta - need enam pinget ei paku. Ka on olnud au olla ühe pea 100 aastat vana aurujõuseadme elluäratamisel, kuid see sai tööle pandud läbi laialdase moderniseerimise. Huvitab just info, kuidas sajand tagasi selliste seadmetega tehniliselt ümber käidi.