Automaksust. Nagu see aastast 2025 olema saab

Uus kogemus. 08VA, pole mõned aastad kasutanud, vaatasin ratta üle, hooldasin, tegin kindlustuse ja sõitsin 5km. Täna sai kindlustus läbi ja enam arvelt maha ei saa, vaja pilte ja riigilõiv tasuda. Helistasin mnt-sse, sain kinnitust nii on ja jääbki olema. Ehk siis kui järgmine suvi soovin sama teha, tuleb jälle pildid ja riigilõiv. Tädi veel pahandas, et ma ju rikun seadust kui sõidan ülevaatuseta 5km ja minu selgitus, et ma ei soovi sõita ülevaatusele ja kokku 60km, vaid piisab väiksest 5km ringist, ei olnud temale arusaadav vaid muutis mind tema jaosk pahaks kodanikuks.
  Mulle ei meeldi need seadused....ja meelestatus oma kunagi armsa riigi osas on vastav.
Vasta

(15-09-2026, 12:08 PM)janek555 Kirjutas:  Uus kogemus. 08VA, pole mõned aastad kasutanud, vaatasin ratta üle, hooldasin, tegin kindlustuse ja sõitsin 5km. Täna sai kindlustus läbi ja enam arvelt maha ei saa, vaja pilte ja riigilõiv tasuda. Helistasin mnt-sse, sain kinnitust nii on ja jääbki olema. Ehk siis kui järgmine suvi soovin sama teha, tuleb jälle pildid ja riigilõiv. Tädi veel pahandas, et ma ju rikun seadust kui sõidan ülevaatuseta 5km ja minu selgitus, et ma ei soovi sõita ülevaatusele ja kokku 60km, vaid piisab väiksest 5km ringist, ei olnud temale arusaadav vaid muutis mind tema jaosk pahaks kodanikuks.
  Mulle ei meeldi need seadused....ja meelestatus oma kunagi armsa riigi osas on vastav.

Seda olukorda reguleerib liiklusseaduse § 77 lg 7.1

(7.1) Kui mootorsõiduki omanik soovib ajutiselt registrist kustutada sõidukit, millel puudub kehtiv tehnonõuetele vastavuse kontrolli tulemus ja millega ei ole viimase kahe aasta jooksul käidud käesoleva seaduse § 73 lõikes 6 nimetatud tehnonõuetele vastavuse kontrollis, tuleb tõendada sõiduki olemasolu Transpordiameti e-teenuste infosüsteemi kaudu või Transpordiameti büroos. Tõendamine on kehtiv 24 kuud, vanasõidukina tunnustamata ajaloolise väärtusega sõidukil 60 kuud ja vanasõidukil kuni tunnustamise tähtaja lõpuni.

Konkreetse sõidukiga on viimati tehnonõuete kontrollis käidud 12.07.2023 ehk rohkem kui 2 aastat tagasi. Seetõttu selle sõiduki ajutine kustutamine on tõepoolest võimalik vaid läbi tõendamise. 

Tehnoülevaatuseta sõidukiga sõitmine (ükskõik kas legaalselt või seadusevastaselt) ei tõenda selle olemasolu. Nagu ei tõenda olemasolu ka sellele liikluskindlustuse lepingu sõlmimine. 

Niipalju siiski kuri tädi eksis, et iga aasta ei ole vaja sõiduki olemasolu tõendada - üldjuhul kehtib selline tõendamine 2 aasta, kuid ajaloolise väärtusega sõidukile (so sõiduk, mille valmistamisest on möödunud vähemalt 30 aastat) kehtib see 5 aastat. Sinu sõiduki valmistamisest on möödunud rohkem kui 30 aastat, mis tähendab, et kui teed nüüd selle tõendamise läbi, siis on järgmised viis aastat võimalik taas ajutisi kustutamisi teha. 

Ja kui saa oled ikka trotsi täis, siis ei juhtu ka mitte midagi erilist. Sellise vanusega mootorrattal ei ole aastamaksu ning ainus ebamugavus on see, et kui viimasest kindlustuslepingust on möödunud 1 aasta, siis rakendub registris olevale sõidukile sundkindlustus. Kui ei taha ajutiselt kustutada, siis teed lihtsalt lühiajalise liikluskindlustuse ja jälle aasta lahendatud. 

Mina ei anna hinnanguid, kas need seadused on head või halvad, aga sellised nad on. Arvestatav osa meie oma inimestest ei ole pidanud vajalikuks olla ausad ja hoida registrites oma andmeid ajakohastena. On hoitud kokku riigilõivudelt, on ise lammutatud või müüdud ebaseaduslikele lammutajatele oma sõidukeid. Kuna vabatahtlikult seaduseid ei ole soovitud täita, siis on loodud sunnimehhanismid. Üldine arvamus seaduste täitmisest on paraku selline, et neid täidavad ainult lollid ja pugejalikud inimesed. 
Vasta

(15-09-2026, 14:04 PM)indreksirk Kirjutas:  ......... Üldine arvamus seaduste täitmisest on paraku selline, et neid täidavad ainult lollid ja pugejalikud inimesed. 

Tere!
Olen üldsuse ja Indrekuga täiesti nõus! Samas olles ise ka loll ja pugejalik inimene, pean vajalikuks täpsustada, et eelnenud väide ei tähenda mitte  seda, et kõik lollid ja pugejad alati kõiki seadusi täidavad! (lihtsalt igaks juhuks selgitan, sest peale minu võib siin voorumis ka mõni teine loll olla ja asjast valesti aru saada)
Vasta

Huvitav, kas see "tõendamiskohustus" kehtib ka ajutiselt registrist kustutamise pikendamise soovi korral?

(15-09-2026, 14:04 PM)indreksirk Kirjutas:  Niipalju siiski kuri tädi eksis, et iga aasta ei ole vaja sõiduki olemasolu tõendada - üldjuhul kehtib selline tõendamine 2 aasta, kuid ajaloolise väärtusega sõidukile (so sõiduk, mille valmistamisest on möödunud vähemalt 30 aastat) kehtib see 5 aastat. Sinu sõiduki valmistamisest on möödunud rohkem kui 30 aastat, mis tähendab, et kui teed nüüd selle tõendamise läbi, siis on järgmised viis aastat võimalik taas ajutisi kustutamisi teha. 

Mina ei anna hinnanguid, kas need seadused on head või halvad, aga sellised nad on. Arvestatav osa meie oma inimestest ei ole pidanud vajalikuks olla ausad ja hoida registrites oma andmeid ajakohastena. On hoitud kokku riigilõivudelt, on ise lammutatud või müüdud ebaseaduslikele lammutajatele oma sõidukeid. 

Aitäh vastuse eest, 5 aasta välp jäi endalegi märkamata, aga see ei paranda olukorda. Olen harjunud komplektset tehnikat aastas korra hooldama ja kuumaks ajama, nii säilivad nad paremini. Teen kindlustuse, pesen, vaatan kõik üle ja sõidan väikese ringi, umbes 5km. Ülevaatus punktid on Võhmast umbes 30km kaugusel ja sinna sõitmine pole sellisel juhul kuidagi mõistlik. Nüüd on see tegevus veelgi raskendatud ja mina jälle ebaseaduslikumalt käituma sunnitud kodanik. 

Ütled, et ei anna hinnanguid, aga selline väljaütlemine on ka omamoodi hinnang. Minu jaoks oled Vanatehnikamaailmas üks juhtidest ja autoriteet, panustad tohutult oma aega ja vead eest, täna näen et asendamatu inimene...kes teeks kui Sina ei tee! Ja nii ma olengi tihti vait, sest mis ma virisen kui ise ei jaksa panustada, sõna võtangi ainult siis kui karikas üle ajab ja praegu see taas nii oli... ei nimetaks seda trotsiks.
 Ehk äärmuslik maailmavaade, aga no ei sobi need seadused ja ma ei arva, et kõike mida kästakse tuleb kuulekalt täita. Kui ise enda eest ei seisa, ei tee seda keegi. Minu vaatest on meie hobi täiesti porri tambitud, seisab elus ainult tänu edukatele ja jõukatele harrastajatele, noor kelle vanem või sõber ei vea asja eest, ei pääse enam sellele üldse ligi. Enam ei ole väärtus osata autol(millel iganes) vahetada detaili, vaid see on nüüd ebaseaduslik lammutamine vms. Pean seda valeks ja ka ühiskondlikult taandarenguks, õpetada inimesi saamatuks ja rumalaks. Nagu see tädi kelle jaoks oli minu 5km ring ebaseaduslikult ülevaatuseta sõitmine, 30km ülevaatusele sõitmine aga oleks ok...no kuidas saab nii mõelda...kas see pole siis mõtlemata käsutäitmise õpetamine? 

Kui me ’’ei anna hinnanguid” , ei võitle selle vastu, siis meie hobi kaob ju....
Vasta

(30-07-2026, 13:15 PM)tomm49 Kirjutas:  Kas kere värvuse mittevastavusega on mõtet seda äpiga tõendamist üldse proovida? Projektiauto, väljast on rulliga üle värvitud (passis valge, reaalsuses hetkel must). Kerenumber, rek number ja andmesilt olemas ja klapivad.

Enda kogemusel ei olnud probleemi. Auto olen vahepeal kollaseks värvinud, passis on aga endiselt sinine. Tegin läbi rakenduse pildid ja kogu protsessi läbi nagu vaja. Mingeid tõrkeid värvi osas ei tulnud ja auto sai peatatud kandega staatusest välja.

Stiff Skunk Kustompood - http://www.stiffskunk.com
Diskustom Magazine - http://www.diskustommagazine.com
One Eyed Morse Kustoms pinstraibid | sildimeisterdamine | custom paint
http://www.kustom.ee
Vasta

Seoses petukõnedega sulgesin Smart-ID. 
Kas tõendamist saab teha vaid ID-kaarti omades?
Vasta

(16-09-2026, 11:48 AM)ZIL 131 Kirjutas:  Seoses petukõnedega sulgesin Smart-ID. 
Kas tõendamist saab teha vaid ID-kaarti omades?

Seda näed ju ise TA eteenindusest, mida-kuidas teha saad.

Foorumite vanarahvatarkus: "üks troll suudab rohkem arvata, kui sada tarka teada"
Vasta

Võtan alles hoogu Cool
Vasta

Hea kaasfoorumlane Janek!

Mina ei ole maailmaparandaja, püüan olla lihtsalt toeks. 

Kui üks naaber öö läbi lärmab ja ei lase magada, siis ei ole mõtet teist naabrit hommikul sõimata. 

Meil on kahjuks üsna palju inimesi, kes tõlgendavad seadusi nii nagu neile parasjagu kasulik on. Kui riik tuli oma kodanikele vastu registrikande peatamise regulatsiooni loomisega (see tehti selleks, et sundkindlustus ei rakenduks), ei tulnud keegi selle peale, et seda kasutatakse ära selleks, et müüdud sõidukid jäetakse ümber vormistamata või lammutatud sõidukid jäetakse utiliseerimata. Tekkis 200 000 peatatud kandega sõidukit, mida ei saanud lihtsalt korstnasse kirjutada, kuna leppisime oma seadustega ning ka Euroopa õigusaktidega juba mitukümmend aastat tagasi kokku, et autosid lammutatakse teatud reeglite järgi. Osa inimesi, ettevõtjaid ja riike järgib neid kokkuleppeid, teised pissivad ikka basseini ning väidavad, et ega see üks väike piss midagi tee. Nüüd helbime seda üheskoos. 

Tõendamine on nõme, aga täiesti mõistetav riigi reaktsioon, et inimesed prügi ikka utiliseeriks ning väärtuslikke asju hoiaksid selle vääriliselt. Selle käigus hävineb paratamatult ka midagi väärtuslikku. Nii on see kogu aeg olnud ja on ka tulevikus. Kuidas Sa jõudsid ajutise kustutamise nõudest noorte tehnikahuvi takistamiseni, on omamoodi huvitav mõttekäik. Registrist kustutamisega seotud nõuded ei mõjuta noorte tehnikaga tegemist mitte kuidagi. Seda mõjutab registreerimistasu ja aastamaks. 

Tehnoülevaatuseta sõitmisest ei rääkides saan inimlikult täiesti aru, aga ma ei kujuta ette, et näiteks Võhma elanikele kehtestatakse õigus sõita 5 km kaupa ülevaatuseta, aga Nõmme elanikud seda teha ei saa. Või võiks kõik sõita igal aastal 5 km ülevaatuseta. Kuidas Sa soovitad tagada selle, et mõni rehepapp seda ei hakka ära kasutama ja väitma, et iga kord on esimesel 5 km ringil? 

Püüame ikka oma seisukohad läbi mõelda ning elada nende ühiselu reeglite järgi, mis meie enda valitud valitsejad on kehtestanud. Juba nõme on seda igapäevast Eesti riigi üle vingumist kuulata. Mul viskab ka vahel üle, kui keegi vilistab neile reeglitele, mida mina järgin. Või on nende mölakate pärast hoopis minul ebamugavam. Püüan oma võimaluste piires teha ettepanekuid, et minul ja meie kogukonnal oleks parem. Vahel õnnestub, vahel mitte. 

Püüa sõnastada konkreetselt, mis peaks olema teisiti. Siis loe seaduseelnõude juures olevaid seletuskirju põhjuste kohta ning mõtle veidi laiemalt. See on vana probleem, et mölakate pärast kannatavad korralikud inimesed. Üks nõmedamaid asju on "lamavad politseinikud", mis paigaldatakse mõne protsendi kiiruseületajate pärast, kuid lõhuvad kõigi autosid. Enamiku meie elu piiravate nõuetega on samamoodi. Kurat, isegi õlut ei saa südaööl osta, sest mingid lollakad ei oska seda normaalselt tarbida ja nii on mõistlikel inimestel ka see keelatud.
Vasta

Kasutaja, kes vaatavad seda teemat: 1 külali(st)ne