Vanaisa isetehtud puidutreipingi elustamine

Tervist.

Võtsin kätte ja otsustasin vanaisa isetehtud puidutreipingi ellu äratada, et talvel põnevam oleks nokitseda.
Pink ise kokku keeratud kätte juhtunud materjalist, aga lapsena sai selle peal küünlajalgu tehtud ja toimis küll.
Maamehele kohane pilt õigete aksessuaaridega:
[Pilt: IMG20260927190202.jpg]

Mootorile sai sagedusmuundur vahele visatud, et 1) oleks rohkem kui kaks kiirust  2) saaks 220v toidet kasutada. Toimib ja ei olnud kallis.

[Pilt: IMG20261005190708.jpg]

Nüüd tahaks aga isetehtud "treipea" vahetada tänapäevasema vastu ning põrkasin selle otsa, et pole oskusi ega vahendeid. Ühesõnaga - head nõu vaja.
Kasutusel on selline laagripukk:
[Pilt: IMG20260928182747.jpg]

Selle otsas oli isetehtud alumiiniumist pea, kus puitu hoidis kinni lihtsalt 4 polti. Toimis ning meisli käepideme saab tehtud küll.
Aga tahaks midagi moodsamat.
Selleks hakkasin seda komplekti lahkama.
Pead hoidis kinni selline julla, mis omakorda istub kiiluga koonuse otsas.

[Pilt: IMG20261006173858.jpg] 
[Pilt: IMG20261005223033.jpg]

Keere on M16x2 ning koonus on mingi vene standardi järgi, äkki?
Nihikuga mõõdetud, aga noh.. umbes nii.
[Pilt: IMG20261008123602.jpg]

Nüüd murekoht - see isetehtud 4 poldiga pea ei päde eriti.
Tahaks sinna leiutada tänapäevase padruni külge.
Neid internetis jagub, mõned pole väga kallid ka.

Aga need on kõik M33x3.5 kinnitusega tundub. Ja ma ei suuda välja mõelda, kuidas sellist asja sinna kinnitada.

Ise mõtlen, et kasutaks miskit sellist adapterit:
https://koneita.com/et/puusorvin-pakat/1...keere.html
Ainult, et mõõt oleks siis M16x2sise vs M33x3.5 välis.
Sellist loomulikult poest ei saa, seega tuleks lasta treida.

Samas - kas "võll" selle välja kannatab siis, kui sellise adapteriga panna? Võiks peaks midagi keerulisemat välja mõtlema? Kasutama seda 3 kõrvaga tugevdust ära?

Kehvemal juhul lasen selle vana "peaga" edasi ja saab ka küünlajalad tehtud. Aga ideaalis võiks natuke tuunida seda pilli, kuniks päris pingi hinda sisse ei pane (uue pingi saab alati osta - antud juhul pole see asja mõte).

Ootaks häid ideid.. siin meistrimehi ja treialeid jagub, kuidas Te läheneks asjale?

Ivo
Vasta

Puidutreipinkidel kasutatakse ümmargust nn. aukudega plaanseibi, kuhu saab suurema tooriku kruvidega kinni keerata. Peenemate käepidemete treimiseks on selle plaanseibi tsentris tsenter koos kaasavedajaga. Moodsamaid lahendusi on ka:
https://koneita.com/et/7478-puidutreipingi-padrunid
Metallitreipingi padrun ei suuda toorikut kinni hoida kuna kontaktpind on väike ja puit deformeerub.

Idiootidega pole mõtet vaielda - nad veavad sind enda tasemele ja lajatavad siis kogemusega /Iid-Tõstamaa/
Anna väikesele inimesele veel väiksem võim kätte ja ta arvab kohe et on Jumal taevas (või mode foorumis...)
Vasta

(Eile, 15:48 PM)Walter Kirjutas:  ......
Metallitreipingi padrun ei suuda toorikut kinni hoida kuna kontaktpind on väike ja puit deformeerub.

Tere!
Kas see väide on puhas tejoorja, või on Sul, Lauri, ka kurba praktilist kogemust oma meislipeade ja küünlajalgade valmistamise ajast? Äkki kasutasid liiga palju pehkind kuuske vms, ega nõukajal kask läks kõik venemaale ja tamm oli ainult parteiladviku ja kosmunautide jaoks...  Sad 
Näiteks meil omal ajal Raplamaal ei teatud seda elementaarset vakti, et metallitreipingi padruniga ei saa puitu treimiseks pinki kinnitada ja lasti laastu, niiet jumal hoia. Nüüd uute teadmiste valguses ma muidugi nii enam ei teeks, või mine tea?
Nimelt on mul ka üks mittevanaisa (no vb kül ka vanaisa, aga mitte minu oma) isetehtud puidutreipingi elustamine käsil ja sel oli enne minu kätte jõudmist juba 160 mm rauatreipingi 3 - pakiline padrun küljes ja minu visiooni järgi nii see jääb ka olema, niikaua kui mind veel annab elustada... Rauatriepingi padrunil on teatavasti tagaküljel 3 keermestatud ava, millega padrum kinnitatakse mingi "plaanseibi" või mistanimiongi? külge...
Vasta

Ideaalis paneks justnimelt puidutreipingi padruni. Vevorist vms kohast.

Neil aga ongi just m33x3.5 kinnitus.

Ilmselt saaks ka väiksema metallitreipingi padruniga midagi teha, aga ka need ei istu otse sinna. Selle kolme kõrvaga kinnituse aukude tsentri diameeter on 90 mm. See aga ei kipu sobima millegagi.
Vasta

Jõudu. Mina mõned aastad tagasi ostsin umbes taolise padrui komplekti. Erinevate kinnitustega erinevate projektide tegemiseks. Kõike olen kasutanud ja olen väga rahul. Eks rohkem raha makstes saaks ka kiirkinnitustega mugavamalt vahetada neid aga kui igapäevaselt ei ole vaja vahetada siis minu jaoks pole ka probleem mõne kruvi või poldi keeramine. On parajalt väike hobi treimiseks ja igati oma töö ära teinud. Otse see padrun ei sobinud minu treipingi külge siis kusagilt hiina avarustest tellisin vahetüki. Veidi vähendas vahele mahtuva projekti pikkust aga minu jaoks see probleem ei olnud.
https://koneita.com/en/wood-lathe-chucks...hread.html
Vasta

(Eile, 16:37 PM)kass Kirjutas:  
(Eile, 15:48 PM)Walter Kirjutas:  ......

Tere!
Kas see väide on puhas tejoorja, või on Sul, Lauri, ka kurba praktilist kogemust oma meislipeade ja küünlajalgade valmistamise ajast?
See lugu juhtus ammusel stagnaajal kui Elsa Gretškina targal juhtimisel oli puidutreimine kooli tööõpetuse õppekavas ning huvilisi oli palju, vahendeid aga vene ajale omaselt nappis. Meie tööõps tuli enda arust geniaalsele ideele panna õpilased metallitreipingis puitu treima - ikka käsipeitliga nagu peab, kasutades sobivasse kohta liigutatud terahoidikut toena. Padrunisse läks paraja mõõduga toorik eesmärgiga sellest sobivas mõõdus alt laiem küünlajalg teha. Kinnitati see 3-paki padrunisse, õps ise kontrollis et jäi kinni ka (nagu?). Kas aitas järgnevale kaasa veidi kiired pöörded või kogenematu algaja õpilase liiga tugev ettenihe aga padrunist see kettahakatis lahkus lähima akna suunas algkiirusega, mis oleks ka Kanteri enda kadedusest kokutama võtnud (õnneks hakkajast treialist eemale). Õnnelik õnnetus seekord.
Hiljem on targemad öelnud, et viimane lollus mis tehti proovides 3-paki nukkadega puitu kinni hoida, need lihtsalt ei hoia kuna nendega ei saa puidust toorikut piisavalt kinni pingutada. Ilmselt aitab probleemidele kaasa ka tooriku ekstsentrilisus, mis pööretel vibratsiooni tekitab. Neil tänapäevastel puidupadrunitel mis eeltoodud lingil näha, on hoopis teistsugune haardelahendus näha.
Nii et isiklikud mitte meeldivad kogemused.

Idiootidega pole mõtet vaielda - nad veavad sind enda tasemele ja lajatavad siis kogemusega /Iid-Tõstamaa/
Anna väikesele inimesele veel väiksem võim kätte ja ta arvab kohe et on Jumal taevas (või mode foorumis...)
Vasta

Tänan, siis on tõesti ära tõestatud, et ei saa ja ei tohi!
Mina aga olen metallitreipingi padruniga veidi puitu treinud, mul juba isa treis ja mitte vähe, pink oli ja on praegugi akna all ja aken siiani terve!
Aga ärge selle minu jutu peale nii tehke (st need, kes juhtuvad lugema)! Ja kui päris kindlapeale minna, siis ärge üldse hakake midagi treima ja tegelikult oleks hoopis targem käed taskus hoida, kui tasakaalu hoidmine on korras!  Wink
Muide, Elsa Gretskina käis meil 1981 aastal ka koolis külas, aga seda treipingi juttu ta meile küll ei rääkinud, aga vb juhtus see lugu hiljem, on ju ksf! Walter must hulga noorem.
Nõuka nn koolimetallitripinkide TV - seeria padruniflantsi keere vist on ka M33 x ?, lihtsalt tuli meelde.
Vasta

Kasutaja, kes vaatavad seda teemat: 41Degree, margus61, 2 külali(st)ne