13-10-2005, 13:21 PM
(Seda postitust muudeti viimati: 13-10-2005, 13:23 PM ja muutjaks oli künnimees.)
Selleks nädalavahetuseks juba üks plaan tehtud, kas täidetud ka saab, eks näis. Ostsin 3 valget valgusdioodi 16000mcd 15mA ~2V (läbimõõt 5mm), 2 teistsugust valget 15000mcd 20mA 3,2V (läbimõõt ~8mm)
ja mõned punased 2500mcd 1,8V 15mA (diameeter 5mm). Plaan siis järgmine: teha rattale esituli, kus 5mm valged valgusdioodid valgustavad teed ~2..4m kauguseni ja 8mm toimivad ,,kaugtulena\". Selleks, et 8mm
valgusdioodide valgusvihku koondada, on plaanis kasutada kumerläätse,
kusjuures mõlemad dioodid peaksid asuma ligikaudu fokaaltasandis.
,,Lähitule\" dioodid kinnitan laterna alumise osa külge või tekitan ülemisse ossa süvendi, et need ei pimestaks (st. sõites ei tohi dioodid otseselt nähtavad olla). Tagatulega on asi lihtne: kogu kupatus (3 punast dioodi koos takistitega) kinnitub kuumaliimiga Ereliukase tagatulekorpusesse.
Dioodide valgustugevuse ühtlustamiseks muutuva liikumiskiiruse juures
mõtlesin alguses kasutada voolustabilisaatorit (v.t L.Abo ,,Raadiolülitused\" lk 448-451), kuid voolutugevuse ühtlasema jaotamise ja kergema reguleeritavuse huvides läheb vist ikkagi pingestabilisaator käiku. Täpselt veel ei tea, kas kasutan mingit madala
pingelanguga integraalstabilisaatorit (78-seeria ei ole eriti sobiv, sest
pingelang nendel vähemalt 3V) või isegi impulsspingemuundurit.
Esialgne katsetamine toimub ilmselt 12V 1,5Ah akuga.
ja mõned punased 2500mcd 1,8V 15mA (diameeter 5mm). Plaan siis järgmine: teha rattale esituli, kus 5mm valged valgusdioodid valgustavad teed ~2..4m kauguseni ja 8mm toimivad ,,kaugtulena\". Selleks, et 8mm
valgusdioodide valgusvihku koondada, on plaanis kasutada kumerläätse,
kusjuures mõlemad dioodid peaksid asuma ligikaudu fokaaltasandis.
,,Lähitule\" dioodid kinnitan laterna alumise osa külge või tekitan ülemisse ossa süvendi, et need ei pimestaks (st. sõites ei tohi dioodid otseselt nähtavad olla). Tagatulega on asi lihtne: kogu kupatus (3 punast dioodi koos takistitega) kinnitub kuumaliimiga Ereliukase tagatulekorpusesse.
Dioodide valgustugevuse ühtlustamiseks muutuva liikumiskiiruse juures
mõtlesin alguses kasutada voolustabilisaatorit (v.t L.Abo ,,Raadiolülitused\" lk 448-451), kuid voolutugevuse ühtlasema jaotamise ja kergema reguleeritavuse huvides läheb vist ikkagi pingestabilisaator käiku. Täpselt veel ei tea, kas kasutan mingit madala
pingelanguga integraalstabilisaatorit (78-seeria ei ole eriti sobiv, sest
pingelang nendel vähemalt 3V) või isegi impulsspingemuundurit.
Esialgne katsetamine toimub ilmselt 12V 1,5Ah akuga.