12-01-2006, 17:32 PM
Caddy73 Kirjutas:Huvitav kui pikk see Volvo on, et masinaga kogu rada läbidab ei saa? Kui eelmine aasta oli üks ajavõttukatse krossirajal ja täiesti läbitav ka 73 a Cadillacil, siis 48a Buick on kordades kõvem tank.
Vantehnikaametnikuna sain aru, et Caddy73 esitas "teabenõude", vastan: Asi pole pikkuses vaid seisuses, kohapeal saan tutvustada täpsemalt kujunenud seisukohti. Autot nähes palun seista valvel.

Eks igaüks teeb ennast huvitavaks ja vanatehnikahuvilised on juba loomupoolest sellised, kes üritavad teistest erineda ja millegagi silma paista. Kui kõik sõidavad veoautodega, siis peab ilmtingimata keegi võrriga seal vahel sõeluma ja kui on jalgratta üritus, siis tuleb mõni alati veoautoga. Selles pole midagi halba ja taunimisväärset. Igale huvilisele tuleks leida Eesti Vabariigis rakendust.
Kui päris aus olla siis oli eelmisel sügisel Eestis alles esimene ajastupuhas vanatehnikaüritus Haapsalus. Mujal maailmas on selliseid olnud ammu. Seni on kõik üritused olnud tehnikavormist lähtuvad. Klubid on ju ka jagunenud tehnikast lähtudes - vanamootorrattaklubi, vanaautod, jalgrattaselts, allveelaeva sõprade selts jne. Mõelda võiks ju "ülevalt-alla ja vasakult paremale", käesoleva ürituse raames siis näiteks ralliliselt, st kiiresti ja võidu sõitmise mõttes ja ka ainult vanatehnika proovimise mõttes teistsuguses ilmastikus, et missugune tunne oli vanasti talvel kui need sõidukid olid uued. Mina näiteks pole proovinud, mis tunne oleks talvel sõita Sapaka muhu või TA bussiga 300 kilomeetrit. Algsest teemaarendusest võis lugeda välja veel suuremat naudingu soovi, et lisaks vanatehnika seespidisele (roolis) nautimisele tahaks enamus osalejatest näha ka aknast välja vaadates, et teised jõuvankrid on samast ajastust. See tunne võib ju transsi viia, kui saad osaleda ajaratta tagasi keeramises.
Ehk võiks tulevikus areneda meie Uunikute Talveralligi millegi Soome Historicu sarnaseks aga võib olla hoopis millekski selliseks, mida maailmas veel nähtud pole. Pole kuulnud, et kusagil vanaaegsete bussidega talvel rallit sõidetaks. Meil on võimalus olla esimesed. Eks see olegi meie arengus sammuke edasi, et me suudame teha midagi uut ja huvitavat.
Mina näen oma vaimusilmas ette, et millalgi me sõidame uunikutega stiilipuhast rallit selles kihutamise mõttes, millalgi koguneme Haapsallu 80-ndaid tähistama, millalgi II Maailmasõda pidama, millalgi 20-ndate aastate jalgrattavõistlust nautima, millalgi...jne. Uudistes on ju näidatud kuidas vabatahtlikud tulevad kokku ja hakkavad näiteks stiilipuhast Borodino lahingut pidama. Selliseid massinäidendeid saab teha ka tehnika kaasabil. Miski ei sünni üleöö, selleks on vaja aja jooksul kujuneda. Uunikute Talveralli on hetkel ka alguseks millelegi palju huvitavamale, millele täpsemalt, seda me vast ei tea isegi.
Samas tuleb tänada siinse foorumi tegijaid, et meil on tsiviliseeritud koht, kus vaielda, kiidelda ja üksteist leimata, nii palju kui jaksame. 1996. aastal, kui foorumit veel ei olnud, tuli üks võtnud uuniklane mulle kella 2 ajal öösel suure mutrivõtmega selgitama, et tema paakauto on palju suurem kui minu tsikkel. Tollal suutsime hädaga pooleks rahumeelselt kokkuleppele jõuda aga tänu siinsele foorumile on palju probleeme ka juba enne kella 2 öösel ennetatud...
Ma arvan, et jätkame!
Tõnu Piibur
5116265