17-01-2006, 23:12 PM
JyrkaEE Kirjutas:VDO Kirjutas:Ikka veel see ketiküsimus(, et kas saab ИЖ'ile ketti juppidena kuskilt osta)!?Kui tahad, tule mu poolt läbi, võin sulle paari õlle eest kasvõi 2 kasutatud izhi ketti anda. Jupita seda nii palju kui tarvis
Kui on plaan mitme keti tükkidest uus kett kokku panna, siis mina ei loe seda eriti heaks tegevuseks. Eriti kui niiviisi lapitud ketiga kettülekanne hakkab käima suurtel kiirtustel või vastutusrikastes kohtades.
Probleem on selles, et kui uuel, kulumata ketil on kõik lülid ühepikkused, siis kulumise käigus kett veidi pikeneb. Kui lappida kett kokku erinevatest ja tõenäoliselt erineva kulumisaetmega juppidest, siis on eri ketilõikude pikkused erinevad.
Selle kõige tulemuseks on, et ketti on paganama raske pingutada - kui teatud ketiasendis ketirataste suhtes on kett nii parajalt pingul, siis kettülekande liigutamisel ehk keti teise asendi korral on ketil meeletu lõtk või siis "poob" kett end hoopiski kinni. Ning kui reguleerida kettülekanne asendisse, kus ta veel end "kinni ei poo", siis keti vabalt käiv ehk koormust mitteülekandev haru hakkab töö ajal laperdama - paremal juhul kulutab ketti ja ketirattaid, halvemal juhul lendab ratastelt maha.
Muidugi saad Sa mitmete pruugitud ketti olemasolul valida enam-vähem võrdse kulumisastmega ketid, kus eelmainitud efekt on väike või olematu. Kettide kulumisastet saad mõõta nt suvalise suure ketiratta peal, kuhu paned keti peale ja püüalt siis keskelt ketti ratta hammaste pealt üles tõsta. Mida rohkem on kett kulunud, seda kõrgemale ta tõuseb ning enam-vähem võrdne tõus näitab võrdset kulumisastet.
Mina ei ole isegi oma uunikum-jalgratastele tahtnud peale panna erineva kulumisastmega kettide tükkidest komplekteeritud ketti, kuigi seal on kooirmused ja kiirused mootorrattaga võrreldes ikka üüratult väiksemad. Kui on võimalik, siis olen mõõtnud kulunud kettide kulumisastmeid ja äärmisel juhul komplekteerinud keti enam-vähem sama kulumisastmega keti lõikudest ka jalgratastel.
Valdo
Eesti Jalgrattamuuseumi looja ja eestvedaja
Tutvustame jalgratta ajalugu Eesti vaates, väljas on üle 185 muuseumiväärtusega ratta
Asume Kesk-Eestis Väätsal Pikk 9, kuni 18. maini 2025 oleme avatud eelneval kokkuleppel