07-02-2006, 20:33 PM
zxr Kirjutas:kuna soomes nöutakse töepoolest mopeedile reg.nr ja kindlustust,siis arvan et selline yritus ei önnestu [...] löppeks selline söit juba ilmselt helsingi sadamas.juhul muidugi kui eesti piirivalve yle laseks.
Inimene (muide Eesti üks suuremaid valdkonna kollektsionääre) ei soovinud saada siit foorumist negatiivset vastust a la "Sa niikuinii ei saa", vaid siiski võimalikke ideid konstruktiivseks positiivseks lahenduseks. Tegu on ju siiski vanatehnikaga ning eesmärgiks naabermaade vastava ala huviliste kokkutuleku korraldamine.
Minu arvates on asjale kaks võimalikku lahendust:
1. Saada Eesti ARKist mingi ajutine registreerimistõend, et isend nr see ja see on Eestis, siin vastavalt siseriiklikele seadustele arvelevõtmist ei vaja ning palvega lugeda see dokument väljaspool Eestit registreerimistõendiga samaväärseks.
2. Saada Soome ARKi analoogist mingi ajutine registreerimistõend, et isend see ja see on tulemas Eestist haruldaste vanasõidukite kokkutulekule ning paluda edaspidi seda kirja Soomes lugeda sealsete mopeedipassidega võrdväärseks ning paluda selle põhjal välja anda ka Soome riigisisene liikluskindlustus.
Punktis 1 toodud variandi korral oleks seda tegelikult vast mõistlik ajada Eesti Vanatehnikaklubide Liidu kaudu, selgitades Liidu poolt ARKile probleemi olemuse ning lahenduse olulisuse vanatehnika liikumise arenguks.
Punktis 2 toodud varianti võiks ehk liigutada Soome vanatehnikaühenduse kaudu, nt sama seltsi kaudu, kes sellise kokkutuleku seal korraldab. Ma usun, et nad on meeleldi sellise kirja tegemise osas nõus, sest loodavad kokkutuleku ja kogemused viia võimalikult rahvusvaheliseks.
Mulle nagu meenuks läbi udu, et kunagi aastaid tagasi oli Soomes mingi vanamootorrattasõit, kus osalesid ka eestlased, sh paar kodanikku, kelle rataste paberid ei olnud lõpuni korras, kuid kes siiski vanatehnikaseltside koostöö ja abi tõttu said piiri taha sõita. Äkki Tõnu Piibur oskab kommenteerida?
Valdo
Eesti Jalgrattamuuseumi looja ja eestvedaja
Tutvustame jalgratta ajalugu Eesti vaates, väljas on üle 185 muuseumiväärtusega ratta
Asume Kesk-Eestis Väätsal Pikk 9, oleme septembris avatud L,P 11-18