10-03-2006, 02:36 AM
(Seda postitust muudeti viimati: 10-03-2006, 02:41 AM ja muutjaks oli valdo.)
PETSS Kirjutas:See minu arwamus aga mina taastaks küll Harju tänawa ,vähemalt niipalju kui see võimalik oleks.
Samad sõnad. Kogu läänekülg on võimalik taastada, vähemalt fassaadide osas, katuste osas ja hoonemahtude osas. Võimalusi on isegi kaks - 1944. aasta hävimise eelsesse seisu või 1825. aastal fikseeritud enam-vähem keskaegsesse seisu. Või kahe eelnimetatud seisu sümbioosi.
Seda küll ühe klausliga - suletud sisehoove ma sinna ei lubaks teha ning taastaksin kõik kitsad põiktänavajupikesed Harju tänavalt Niguliste kiriku hoovi. Keskajal oli seal kolm sellist tänavajupikest, kuid 1944 oli neist ainult 1 kasutatav.
Aga noh, las teevad praegu haljasala, niikuinii keegi muinsuskaitsjaid (sh mind) kuulda ei võta, et kui ehitada maju, siis vanade koopiaid. Niikuinii ehitataks praegu sinna vaid mingi kolemaja a la Viru tänav...

Olen kindel, et ca 5-10 aasta pärast on üldsus teist meelt ja kinnisvaraturg maha jahtunud... siis on õige aeg haljasala taas üles võtta ja majad teha.
Muidugi jah, eklektiliselt taastatud idakülg jääb tõenäoliselt veel pikalt häbiplekiks. Ja keskaegsega võrreldes superlaiaks aetud Müürivahe tänav koos sobimatu Majandusministeeriumi hoonega, mille kaarnurk on vanalinnale võõras...
PETSS Kirjutas:Samuti taastaks ka Raekoja platsil Vaekoja.
See oleks lausa hädavajalik! Selle taga asuv maja on oma mahtudelt hiigelsuur ning ei sobi üldse vanalinna miljööga! 1930ndatel lubati ta ehitada ainuüksi seetõttu, et vaekoda varjas vaate temale nagunii ära.
Valdo
Eesti Jalgrattamuuseumi looja ja eestvedaja
Tutvustame jalgratta ajalugu Eesti vaates, väljas on üle 185 muuseumiväärtusega ratta
Asume Kesk-Eestis Väätsal Pikk 9, oleme septembris avatud L,P 11-18