14-06-2006, 01:01 AM
(Seda postitust muudeti viimati: 14-06-2006, 01:03 AM ja muutjaks oli PlyVal64.)
Tsiklimeister Kirjutas:NB! Äkki peaks hakkama uut ajakirja välja andma,konkurents on ju teretulnud!Tsiklimeister, jumala eest tee ära! Päris tõsiselt kohe. Aga arvesta juba eos sellega, et vaba raha peab Sul olema suurusjärk 200K kuni 1M sõltuvalt toote tihedusest ja kvaliteedist ja väga suure tõenäosusega Sa seda raha mitte kunagi tagasi ei saa. Eestis ja eesti keeles vanatehnikaajakirja tehes peab olema räme rikas. Arvesta umbes niimoodi, et iga lehekülg maksab Sulle suurusjärgu 5000 krooni, see siis kõik kulud kokku lüües. Palgata(nagu mina juba aasta aega), üliodava kujundustasuga(kujundusfirma koos pädeva arvuti ja legaalse tarkvaraga), enamus ise kujundades, enamus ise kirjutades ja sõpradelt tasuta lood saades saad lehekülje hinna 2K peale. Odavamaks ei joonista ajakirja lehekülge mingi valemiga. 20-30 lehelist vihikut paar korda aastas välja anda, seda jõuab küll. Seda võib kodus Wordiga kujundada ja suvalise printeriga välja pritsida ning kammköitesse panna. No siis tuleb tükihinnaks 35-40 krooni, nagu mul Talveralli Legendil. Kuid palju Sa leiad sellisele "tootele" ostjaid? No teed 100 tk ja müüd ka maha. So what? See ei ole ei ajakiri ega miski. Samahästi võiks seda mitte teha ja energia juba valmistootele kulutada. Olgu see siis missugune olemasolev toode tahes. Ma usun, et Kullo oleks üliõnnelik, kui vanatsikli mehed Motomaaniat mitmete sadade kaupa ostaksid. Kindlasti võiks Kullo poolest pool tema sõpruskonna ajakirjast alati vanadele tsiklitele, üritustele ja restaureerimisele olla suunatud. Aga sitta nad ostavad, ainult targutavad. Mämm-mämm käib, ei muud.
Ma saan veel aru, et 80-100 krooni ajakirja eest välja käia on natuke naljakas, kuid 30-50 krooni ei ole mingi raha. Kasvõi selleks, et selline ajakiri üldse eksisteeriks. Nii palju ei saa Eestis mitte üks mitte-naistesopakas lugejaid, et ainult müügist ennast ära majandaks. Kuid lugejanumber on oluline reklaamiandjale ja jaemüügist laekuv raha kassavoo silumiseks.
Aga tahad teada, palju maksab ühe HEA loo tegemine, selline 8000 tähemärki, põhjalik uurimine, väga head pildid koos modellidega, superkujundus jne. Ehk selline lääne standardile vastav lugu? 15-20K tuleb ainuüksi artikli tegemise kulu, kui tahad veel pisut kaugemal teha, tahad mingit head DIY lugu teha, tahad midagi korralikult testida, võid eriti hea loo puhul summa vaat et kahega korrutada. Kahjuks Eestis tehakse selliseid lugusid üliharva ja siis on ka need kas kellegi poolt kinni makstud või on tegu niigi edukate inimeste vabatahtliku hobiga, kus reaalseid kulusid reisimisele, asjade soetamisele ja ka kokku kirjutamisele otsestesse kuludesse ei kanta. Näiteks väga hea sisuga Go Discover. Arva ise, mis sealsed reisid reaalselt maksavad.
Mina tervitaks sellise vanatehnikaajakirja tekkimist ja oleks kindlasti ka lugejate-ostjate hulgas. Kui muidugi kaanehind 300 krooni pole. Aga olgem ausad, seda ei tule mitte kunagi.