31-07-2006, 22:47 PM
maniwald Kirjutas:... sellisest kohast nagu Lehtse, kuid Lehtse lähedal asuvast mahajäätud paigast Rabassaarest vähesed. [...] ... tähelepanu köitis seal samas metsa ääres asuv raudteevagun, mida ilma teadmata kaunis raske leida, sest vaja ka vanades majases kolada ja see sealt aknast paistab.Asi oli suht võssa kasvanud ja ei hakanud lähedalt uurima minema. Tegu oli vist mingi reisivaguni vms.
Tegu on Lehtse Turbatööstuse keskuse ja töölisasulaga. Sealt läks arvat. 1930ndatel aastatel ehitatud kitsarööpmelise raudtee üks haru Lehtse jaama, teine haru samasse taha turbarappa, kolmas haru aga kagu poole kunagisse Kurge kõrvalmõisa, mille viinakööki oli 1920-30ndatel rajatud turvaga töötav elektrijaam, mis varustas elektriga Tapa linna.
Kogu see turbatööstus + kitsarööpmeline raudteevõrk lagunes/lammutati enamikus 1970ndatel aastatel. Minu teada ei olnud juba 1980ndatel lõpul seal eriti midagi alles, kuigi ma kõiki soppe/teeharude kohti läbi ka käinud ei ole. Kaks aastat tagasi kolasin ma endise turbatööstuse + töölisasula kohal üsna põhjalikult. Teade seal seisvast vagunist tuleb mulle tegelikult üllatusena ja tahaksin väga näha pilte. Äkki on tegemist millegi haruldasega, mis kõlbaks isegi Lavassaarde eksponendiks viia?
Kui kellelgi on lisateavet, on see väga teretulnud, eriti fotod.
Valdo
Eesti Jalgrattamuuseumi looja ja eestvedaja
Tutvustame jalgratta ajalugu Eesti vaates, väljas on üle 185 muuseumiväärtusega ratta
Asume Kesk-Eestis Väätsal Pikk 9, oleme septembris avatud L,P 11-18