Teedest, ehitistest ja sildadest

Aspelund Kirjutas:80-ndate lõpus ilmus ajalehes Noorte Hääl koopia miskist Ameerika trükise kaardist, kus oli toodud oluliste militaarobjektide asukohad ja tegevusalad. Tekstis endas oli mainitud maa-alust lennuvälja Põltsamaast umbes 15 km eemal. Kas see oli tõlkeviga või mitte, pole teada. Vabalt võis kõne all olla ka Imaverest veidi Paide poole olev pinnaslennuväli

Muus osas oli see ajalehe kaart suhteliselt täpne.

Ma usun, et Eesti territooriumil on rohkelt militaarobjekte, mille olemasolust on aimu väga piiratud hulgal kodanikel. Kõnealune lennuväli võib olla üks neist.

Kummaline.

Esiteks - Nurmsi varulennuväli oli Põltsamaalt linnulennult ca 20 km kaugusel, 15 km-st pole juttugi.

Teiseks - maa-alune lennuväli on parajalt suur rajatis, mida ikka niisama ei peida. Olen nõus - kui tegu on tavainimesele ligipääsmatu alaga, siis võib tõesti peita seda, mis seal traataia taga leidub. Aga siin on N. sõjavägi ometi ju ära läinud ja aiad juba ammuammu maas! Üht põhjalikku maa-alust ehitist niiviisi ei peida, niiehknii kolavad huvilised selle läbi ja teave levib (Pääsküla maa-alune maailm, Aegna käigud jne jne).

Seega usun mina küll, et 99,999% oli maa-aluse lennuvälja jutt bluff.

Küsiks hoopis teist asja - milline militaarobjekt oli Jõgeveste ja Uniküla vahel - sealne väike kruusatee jätab kindla mulje, et sealt on talud kunagi ära lammutatud ja kogu maa-ala on olnud mingil ajal piiratud...

Valdo

Eesti Jalgrattamuuseumi  looja ja eestvedaja
Tutvustame jalgratta ajalugu Eesti vaates, väljas on üle 185 muuseumiväärtusega ratta
Asume Kesk-Eestis Väätsal Pikk 9,  oleme septembris avatud L,P 11-18
Vasta

Sõnumeid selles teemas

Kasutaja, kes vaatavad seda teemat: 2 külali(st)ne