09-11-2006, 15:11 PM
stihl Kirjutas:... esineb ka inimesi, kes vanu busse muud moodi armastavad; nimelt ostetakse endale miski eelajalooline asi, pannakse rahad kokku, taastatakse ta viimaseni ära...
Üks lõbus, minu arust tõsine, bussihuviline ntx siin:
Njah, nimetet REO on tõesti ilus asi. Müts maha taastajate ees.
Meie bussihuviliste "häda" on vast aga selles, et POLE algmaterjali, millest busse taastada.
Minu teada on kasvõi enne-1960ndaid valmistet busse projektide/jäänustenagi alles vaid ülinapp käputäis: Opel Blitz (1937), Borgward (1940), Saurer (1942), lisaks veel üks ZIS-155 ja üks ZIS-127 1950ndatest. Ning mõned TA-6d, mis kirjade järgi on küll 1950ndatest, kuid tegelikkuses 1970ndate kapremontidest ja mille põhjal 1950ndate liikuri taastamine tähendaks praktiliselt seibhaaval uue replika ehitamist. KÕIK. Joon alla.
Põhjus - erinevalt Eestist ei lõigatud Soomes vanu asju riikliku poliitika järgi puruks.
Ma ajaksin oma silmad ülipunni ja hüppaksin rõõmust lakke, kui eelnimetet nimekiri kasvõi ühe taastamiskõlbuliku isendi võrra pikeneks. Kardan aga et ei.
Küsimus - mida jääb ühel bussihuvilisel selles olukorras muud teha, kuis olemasolevate liikurite kasutatavust dokumenteerida? Taastamiseks sobivaid projekte ju pole...
Valdo
Eesti Jalgrattamuuseumi looja ja eestvedaja
Tutvustame jalgratta ajalugu Eesti vaates, väljas on üle 185 muuseumiväärtusega ratta
Asume Kesk-Eestis Väätsal Pikk 9, oleme avatud K,N,R,L,P 11-18