18-12-2006, 20:27 PM
valdo Kirjutas:Kiiruste ajastu saabus tegelikult "kopikalise" Žiguli ilmumisega meie teedele 1970ndate alguses, millega kaasnes ka 90 piirangu kehtestamine üsna pea. Pluss turvavööd, mida enne siinmaal ei tuntud.Ei tea küll V-8 ZIL'i (Zil-130 ümara kastiga isekallaja) väljalaskeaega, aga usun, et nemad olid siiski maanteede kuningad (pigem mingi röövlipande, kellest eemale hoiti). Žiguleid liikus suhteliselt vähe võrreldes Zilidega. Arvan, et just nende pärast piirati kiirust, alguses 90km/h ja siis veokatel (veidi hiljem) 70km/h.
Minu arvestuste järgi võis üleüldine kiiruse piirang tulla jahh kusagil 76 või 77 a. Sain just load kätte ja väheke aega seda nautida (koolist tulles sain kohe soolo zili peale, ime küll aga elus olen), kui kiirus maha võeti. Isakallutaja Zilid lendasid teedel, kui reaktiivlennukid (soolo masinal polnud mingi probleem 120 kulgeda).
Panen ühe memuaari ka kiiruse kohta.
Tulen mina viimase reisuga karjäärist linna poole.Enne autobaasi sõitmist tuli ka spidomeetri numbrid korda seada (neid keriti soendusmootoriga). Et mitte pärast aega raisata panin spidomeetri "kerima". Mul oli mootor visatud pardatsokki ja sealt juhtmed veetud laelambi lüliti alla. Nagu lambi põlema panin, viskas spidomeetri "looja" (minu mäletamist mööda seal 120 oligi). Poole tee peal hääletas üks mees. Pidasin auto kinni ja võtsin ta peale. Teadmata kes ta on, lülitasin "laelambi kustu" (igaks juhuks). Veidi aega sõites sain aru, et ta on ohutu ja lülitasin uuesti "keripuu" sisse. Sõit kulges mingi 100 - 110km/h. Tema rahulikult ümbrust jälgides istus lösakil kõrvalistmel. Kui tema pilk juhuslikult äkki spidomeetrile sattus kangestus mees (huvitav oli see, et mitte kohe vaid mingi 3-5 sekundit hiljem. Ta jõudis peale spidoka nägemist veel ümbruskonda vaadata) ja haaras kramplikult käepidemest kinni. Et mees käepidet armatuuri küljest ära ei "murraks", laususin vaid, et spidomeeter on rikkis ja valetab täiega. 5 minuti jooksul rahunes mees maha ja losutas edasi oma istmel, loodust nautides.