10-09-2007, 17:04 PM
Jesper Kirjutas:Kõigis liikluse teemalistes aruteludes pannakse miskipärast ühte patta nõmetsemine linnas ja nn "liiklusmõrtsukad" - vabandust, aga mul on tõesti väga raske ette kujutada, kuidas on omavahel seotud bussiraja ebaõige kasutamine ja liikluses hukkunud. Ekstrapoleerimine stiilis "kui juba bussirada kasutas, siis sõidab kindlasti ka lubatust kiiremini ja on roolijoodik", on pigem ühe teatud populismi viljeleva partei arsenali kuuluv tegevus
Väga naiivsena tunduv seisukoht.
Mina olen küll suhteliselt kindel, et enamik neist, kes maanteel kihutavad ja pimedaid möödasõite teevad (ehk siis on potensiaalsed roolimõrtsukad), ei hoia ennast linnas ka tagasi ja kasutavad lõdva randmega bussirada/kõnniteed/vastassuunavööndit linnas kiiremini edasi pääsemiseks. Ja kuna bussiraja kasutamine (ja jõhker vaheletrügimine, sõelumine etc.) näitab suhtelist pohhuismi kaasliiklejate ja reeglite suhtes, annab see alust arvata, et antud isend on potensiaalse ohu allikas. Loomulikult ei saa kedagi süüdi mõista tegudes, mida ta sooritanud pole, aga naiivne on arvata, et "küllap see oli üksikjuhtum, ta enam nagunii niimoodi ei tee" (nagu meie kohtusüsteem kipub arvama erinevat liiki kurjategijatele karistusi määrates).
Samuti pooldan ma auto omaniku või vastutava kasutaja karistamist kiiruskaamera pildi või kasvõi amatöörvideo alusel. Suvaline foto ei oleks hea alus, sest foto peale ei jää piisavalt asjaolusid (kasvõi seesama näide parempöördest ühissõidukirajal). Nt abipolitseinikud või kasvõi mingid "vabatahtlikud liiklusinspektorid" nagu vene ajal olid, võiks küll omast vabast ajast kaameratega idioote püüda tänavatel. See muidugi eeldaks nende endi registreerimist, et ka filmijal lasuks mingigi vastutus.