27-09-2007, 21:39 PM
Audi Kirjutas:Kui ma ostan stellale spidomeetri, et olen ma kindel, et see töötab? Kuidas seda järeldada, et pean siis ära ostma ja proovima?
Valdaval enamikel vanakooli spidomeetritel alates "võrrilistest" kuni Grosser-Mercedeseni on seadmel taga flants, mille sees sügavuses võid näha neljakandilise auguga võlli. Normaal-olukorras käib sinna augu sisse spidomeetritrossi neljakandilise profiiliga tross, aga ajutiselt saab sinna sisse surada ka muid asju. Näiteks traadiotsa, peene kruvikeeriaja, pastakasüdamiku vms. Ja seda käes ringi keerutades vaadata, mis sihverplaadil sünnib kui sünnib.
Kui seda udjamust äkilise hooga seal ringi keerutada, peab spidoosuti korraks tõusma. Ehk siis selline käitumine näitab, et spidomehhanismus koos oma magneti, kaarvedru jm mehhanismi osadega seespool on korras.
Kui seda odjamust aga üsna palju ringi ajada, peab odomeetri numbrireas viimane number vaikselt liikuma. St kui nii juhtub, on korras ka odomeetri ajam (mitu hammasratast ja tigu).
Nii lihtne see testimine ongi, saad teha enne ostmist

Valdo
Eesti Jalgrattamuuseumi looja ja eestvedaja
Tutvustame jalgratta ajalugu Eesti vaates, väljas on üle 185 muuseumiväärtusega ratta
Asume Kesk-Eestis Väätsal Pikk 9, oleme avatud K,N,R,L,P 11-18