07-04-2008, 11:25 AM
(Seda postitust muudeti viimati: 07-04-2008, 11:26 AM ja muutjaks oli valdo.)
unimüts Kirjutas:Kuna kõikjal otsitakse taga huvitavaid pilte, tekib tahe uurida kuidas siinne foorum sellesse suhtub. Nimelt googlist pildi "näpsamine" on juba saksas "ebaseaduslik", kas selline on ka meie tulevik- või on juba käes.
Ka meil on pildi nagu iga muu loomingulise tegevuse produkti kasutamine ilma autori loata ebaseaduslik juba üsna palju aastaid. Seda valdkonda reguleerib autoriõiguse seadus (RT 1992, 49, 615), mille esimene versioon jõustus 1992. aastal.
Neti eripära on aga see, et tihti "näpatakse" pilt kaugele maale ja paika ning selle algne autor ei saagi sellest teada. Probleem on aga suur. Võtame nt minu mõisaportaali www.mois.ee. Seal asuvast enam kui 3000 minutehtud pildist on väga paljud ilma minu teadmata "rändama" läinud. Ma kannatan veel välja, kui neid on kasutatud mingi vallavalitsuse veebilehel logode tegemisel (mina tean 3 juhust), kultuuriloolistel saitidel jms, kuid mulle ABSOLUUTSELT ei meeldi, kui nendega tehakse äri. Näiteks on ajaloo jooksul paar mõisareise korraldavat firmat end minu piltidega ilma minult luba küsimata reklaaminud, paar mõisakalendrit on ilmunud sõna-sõnalt minult varastatud tekstidega jms... Sel juhul olen ma läinud kurjaks ja käskinud minu intellektuaalse omandi varastel see tegevus KOHESELT lõpetada...
unimüts Kirjutas:Varsti vist pannakse seadus üles ka mida tohib pildistada ja mida mitte.
Stiilis: naabrimehe koera ei tohi pildistada, kuna on oht, et pildistad ka naabrimeest öösel vanainimeste asja kallal;D
Seda valdkonda reguleerib hulk seadusi. Peamiselt isikuandmete kaitse seadus - Sa ei tohi ilma loata jäädvustada midagi ega kedagi, mis nende alla kvalifitseeruks ehk siis oleks üheselt seostatav kellegi füüsilise isikuga. Mis sinna alla täpselt käib, on nagunii detailides juristide tõlgendamise küsimus. Autonumbrimärgid ilmselt siiski nt mitte, kuna need ei ole nn tavakodanikule üheselt seostatavad isikuga ja nt müümisel võib number samaks jääda.
Valdo
Eesti Jalgrattamuuseumi looja ja eestvedaja
Tutvustame jalgratta ajalugu Eesti vaates, väljas on üle 185 muuseumiväärtusega ratta
Asume Kesk-Eestis Väätsal Pikk 9, oleme septembris avatud L,P 11-18