02-08-2008, 22:49 PM
On olemas kaks asja: õigus ja õiglus. Õiguseks nimetatakse seaduse järgmist ning selle täitmist maksimaalsel tasemel. Õigluseks nimetatakse seda tunnet, mis antud teemas palju vaidlust on tekitatud. Ühtede meelest pole karistus õiglane, teiste meelest on. Samas ei saa keegi kahelda karistuse õigsuses. Kohtuprotsess on toimunud seadusjärgselt ning reegleid järgides. Ning siit moraal: õigus ei ole alati õiglane. Seda tuleb paratamatult ette rohkem, kui nimetatud juhtumis.
Mina arvan, et karistus oli õiglane kuni selle hetkeni, kui lugesin noormehe soovist rallil osaleda. Selline käik näitab pigem vastutuse puudumist. Vastutus ei tekkinud ka pärast õnnetust. Seega pooldan ühiskondliku karistuse varianti aga mitte laibakoristaja ametit. Mina seda teha ei suudaks. Karistuse eesmärk pole närve rikkuda. Karistada saab ka teistsugustel viisidel.
Mina arvan, et karistus oli õiglane kuni selle hetkeni, kui lugesin noormehe soovist rallil osaleda. Selline käik näitab pigem vastutuse puudumist. Vastutus ei tekkinud ka pärast õnnetust. Seega pooldan ühiskondliku karistuse varianti aga mitte laibakoristaja ametit. Mina seda teha ei suudaks. Karistuse eesmärk pole närve rikkuda. Karistada saab ka teistsugustel viisidel.