29-12-2008, 23:15 PM
valdo Kirjutas:Sa mõtled Tartu toodangut? Ma usun, et kaasfoorumlane TAR ehk teab, kuidas eristada Tartu toodangut tüüpsest Kurgani tehase KAVZ/GZAst.
Ma nii julge kohe ei olnud, et Eesti "bussiehituse puidust alustala" Tartu tehast oleks pakkunud. Tartu sai ju ka sarnaselt PAZ-ile, RAF-ile ja jumal teab veel millisele Kubanile-Tðurbanile sarnase üleliidulise tooriku joonised ja hiljem algas alles suurem omalooming. Ja see Tartu tulemus oli palju loomingulisem, kui lihtsalt kandiline juhiuks.
Ma pigem arvan, et tegu on mingi ühistumeeste julge pealehakkamisega ehitada enestele kaasaegne ja moodne buss. Teadupoolest polnud ju neil aegadel mitte kõikidel kolhoosidel võimalus uusi busse saada ja et mitte veoka kongis kükitada võidi ju sellest samast veokast buss teha.
Meil Kuusalu kolhoosi poistele ei antud ka uut bussi ja pidid enesele laevamootoriga bussi tegema http://eag.unicweb.ee/ewmootor4.html vaata lehekülje lõppu.
Neid isetehtud busse on vähe uuritud ja ega polegi eriti osatud uurida, sest need tehti enamasti millestki ja millegi moodi. Mu äi on ka mingis kirehoos kaks LAZ bussi kokku keevitanud, eks katsu neid nüüd päris LAZ-idest eristada ja üles leida. Asi see KAVZ-i moodi buss siis praktika käigus kokku praadida on...
Tõnu Piibur
5116265