10-02-2009, 00:16 AM
(Seda postitust muudeti viimati: 10-02-2009, 00:18 AM ja muutjaks oli valdo.)
valdo Kirjutas:kass Kirjutas:... neljaleheline ristik on kelladel masslevinud (nagu klassikud ütlevad)...
Mina tegelikult ka ei tea, millise firma oma see neljalehelise ristikuga kell (märk hooval) on. Tean vaid seda, et see oli 1930ndatel siinmail (Eesti, Läti, Saksa) ülimasslevinud ning pealegi eri kuju ja suurusega kellade korral, vähemalt neil, mis minule sattunud. Ja tean lisaks seda, et paljud erikujulise kapsliga kellad (minumeelest seesama Omegagi, vaatan oma laoruumist järele) olid mehhanismuse ja hoova osas samuti neljalehelise ristikuga. Ju siis valmistas see tehas kellaaluseid neile firmadele, kes tahtsid oma spetsiifilist kapslit
Minu mälu mind ei petnud. Käisin hetk tagasi ühes oma laoruumidest ning Omega pronkskapsliga kellal (kapsel selline nagu pildil http://www.old-velo.ru/aks/zv14.jpg) 1937. aastast ON alus ristikulehemärgiga. Ja mehhanismus sees on ka selle ristikulehega firma oma (olen ca 5-6 sellist kella tehniliselt korrastanud ratta üldise restaureerimise käigus, tunnen detailid une pealt eksimatult ära).
Valdo
Eesti Jalgrattamuuseumi looja ja eestvedaja
Tutvustame jalgratta ajalugu Eesti vaates, väljas on üle 185 muuseumiväärtusega ratta
Asume Kesk-Eestis Väätsal Pikk 9, oleme avatud K,N,R,L,P 11-18