05-08-2009, 22:51 PM
(04-08-2009, 10:05 AM)indrek Kirjutas:(04-08-2009, 09:58 AM)valdo Kirjutas: Oh, eks pean Janise käest küsima - kui tema ei tea, siis mina ei tea, kes võiks üldse teada... Seniks kannatust.Jõudsin juba kirja posti panna, kuid topelt ei tee paha. Eks siis las Janis imestab, et miks kõik igaunised ühel heal hommikul kõik Riga-18test huvitatud on
Niisiis, sain Janiselt vastuse. Kuna ta ise eriti sõjajärgsest ajast ei huvitu (tema spetsiifiika on sõjaeelne aeg ja eriti Läti tööstused) ja selle aja nüansse ei tea, pöördus ta oma kolleegide ja lätikeelse kirjanduse poole, mis võttis tal veidi aega.
Ta viitas ühele Riias 1980. aastal kirjastuses "Avots" välja antud raamatule, mis kajastab Riia rattatehase töötajate meenutusi ja mälestusi mopeedide tootmise algusest sealses tehases.
Seal toodud andmetel olevat Gaujade tootmine liinil alanud 1961.a. (Selsamal 1961.a. lõpetati, muide, jalgrataste tootmine, minul on üks selle aasta jalgratas, mida üldiselt ei liigu.) Varem, st enne 1961, olevat tehas valmistanud asju tavalise jalgratta alusele ja see kandis tähist Riga-18. Esimesed Riga-18 olevat valmistatud katsemudelitena 1950ndate lõpul (vast siis D4 tuleku järel 1957), aga üsna pea olevat Riga-18 saavutanud tohutu populaarsuse ja müügiedu.
Seega kokkuvõtteks - Janise andmetel (tegelikult eelmainit raamatu andmetel) tähistas Riga-18 abimootoriga jalgratast, mida valmistati 1957-61 ja mille alus oli enam-vähem identne meestejalgrattaga Riga-16. Peamisteks erinevusteks oli neil vaid see mootoriketi "lohk" raamil ning mootoriketi väljalõige porilaual. Üks niisugune isend peaks olema, muide, hetkel deponeeritud ka Urmase muuseumisse, kui ma õigesti mäletan.
Vaataks kasvõi isegi seda raamatut, aga ma kahjuks ei oska läti keelt ja Eestist seda vavalt et leiab...
Valdo
Eesti Jalgrattamuuseumi looja ja eestvedaja
Tutvustame jalgratta ajalugu Eesti vaates, väljas on üle 185 muuseumiväärtusega ratta
Asume Kesk-Eestis Väätsal Pikk 9, oleme avatud K,N,R,L,P 11-18