27-01-2010, 16:07 PM
(Seda postitust muudeti viimati: 27-01-2010, 16:20 PM ja muutjaks oli PlyVal64.)
(27-01-2010, 15:03 PM)via Kirjutas: Teema võib olla huvitav, paraku pole sellisel arvutusel reaalse finantsanalüüsiga midagi ühist.Nonoh??? Sa pole ka veel laenubuumi pohmakast üle saanud? Sel on OLULINE vahe, kas kroon läheb SAABi ja käid näljasena paljajalu või jagad krooni saia, saabaste ja auto vahel mõistlikutl laiali. Või avastad, et taksoga on üldse odavam sõita, mis pole suurtes linnades citys elades üldse mitte haruldane. Minagi tean autosid, mis pole 6-7 aastaga veel 30K läbi sõitnud, Tallinna piirest on lahkutud mõned korrad aga kaskot/liisingut on taotud iga seistud nädala eest ja auto on kinnimakstud ning jäägiga veel väljagi ostetud. Selline koefitsendiga 2 täiesti baasvarustuses auto hinnaks kujuneb 400K ja km hinnaks 13.30. Takso ON odavam. Ainus positiivne pool, et auto maksti kinni buumi ajal ja nüüd on peaaegu uus auto olemas. Eramaja õuel hoidmine ei maksa midagi.
Raha puhul pole vahet, et kas kroon läheb saia, saabaste või SAAB-i sisse.
Kroon on ikka kroon
See ongi finantsanalüüs, kuigi kogu (pere)eelarve üks osa ja sisaldab määramatut-subjektiivset mõistet mugavuskoefitsent. Samas, kuna kogu ilmas on populaarne kasutusrent, siis sellega kaasnevad kulud on olulised. Mida rohkem samas ajaühikus kasutad, seda odavam kokku tuleb. Ühest mugavusklassist teise hüppamine muudab väga vähe seda kulu või mõnikord võib hoopis vähendada. Sestap on ka rahalised absoluutnumbrid mängust väljas ja püüdsin asja taandada läbi selle koefitsendi mõttele:
"Olen läbi sõitnud 300 000 km ja see subjektiivne eek/km on olnud puhas sõidu-kasutusrõõm maksta, mida ma olen iga ajahetk, igas kohas ja igas ilmastikus nautinud."
Mina olen kilomeetri ja absoluutkuluga puhta krooni mõistes väga rahul aga et ma igal ajahetkel putukaga sõitmist naudiks - no way! Rääkimata sellest, et mõtleks sellega minna paarituhande kilomeetrisele Euroopa tripile Vahemere äärde... enne võtan maja tagant Mosse ja liigitan selle ekstreemturismi alla

PS: Mosse kohta saaks ka samasuguse arvutuse teha, omasime tuliuut 1986-1995, ls. 100 000 lõpuks. Kindlasti ei nautinud iga ajahetke Mossega aga alt ei vedanud ta ka kordagi ning tagantjärgi tarkusena oli ka sigaturvaline: oleme ju kõik elus.