30-01-2010, 18:21 PM
(30-01-2010, 03:03 AM)krss Kirjutas: Ei saa hästi aru, millest jutt käib - kõik autod on ette nähtud käivituma suuremate külmadega kui Eestis üldse ette tuleb ja kui ei käivitu, tuleb see viga kõrvaldada, auto korda teha. Kusjuures 90% juhtudest on vaja vaid mõelda ja viga üles leida, remont ise ei maksa reeglina suurt midagi (ülejäänud 10% vastupidi). Elasin 7a Soomes nii põhjas, kus igal aastal oli mõnda aega temperatuur -40 kandis (-46 olid vist need külmemad hommikud) ja läksid minul autod käima ja läksid ka kõigil kohalikel, kes seal elasid ning sõitsid ringi oma japside-sakslaste-prantslaste-itaallaste-ameeriklaste jne autodega. Kodus sai jah hoida plokisoojendust sees, kuid tööl kasutasin seda võimalust vaid paar aastat (kallis, mõttetu, esiklaasile ei tohi nagunii hakata kohe sooja puhuma), igal pool külas käies või mujal seigeldes samuti mitte, nii et auto pidi ikka normaalselt käivituma.Soomes pidavat olema kvaliteetsem kütus.4X4 foorumis tüübid pajatasid soomes -30 käivitub poolest pöördest,meil eestis sama autoga käivitub aga tükk maad raskemalt.
Kuigi mu seisukoht on selline, et sõita saab talvel igasuguse KORRAS autoga, siis minu parimad talveautod on olnud alati Saabid (ainsaks miinuseks esivedu, aga Saabi puhul pole see tänu üle esisilla riputatud raskele pikimootorile kah nii suur õnnetus kui enamikel teistel esiveolistel). Järgmiseks vanemad tagaveolised Volvod ja sealt edasi mõned vanemad japsid ja prantslased. Sakslased ei kõlvanud seal ei uuena ega vanana, liiga palju talvega kokkusobimatuid puudusi minu jaoks (sh uute sakslaste tunnetamatu juhitavus kiilasjäistel maanteedel, ei saanudki kunagi soojaks suure külma puhul jne) - see paistab hästi välja ka kohalike inimeste autoeelistustest. Prantslaste miinuseks oli ärakülmuv immo (teeäärtes uued citikad ja poekotid), muidu prantlastest soojemat masinat annab otsida. Eelmine nädal sai kah käivitatud 400tkm sõitnud diislit -31 juures Lapimaa talves, no ei ole probleeme kui auto korras. Ja oh õnnetust, kui keegi ostis omale Saksast auto, millel salongiradikal peenemad torud, nõrk tagaklaasisoojendus jms - see on ka põhjus miks soomlased ise ostavad reeglina vaid Soome turu jaoks tehtud autosid ja miks ma ise soovitan tuua oma autod alati Soomest või Rootsist (mitte lõunamaadest), mugavus maksab rohkem kui hinnavahe, aus järelturg põhjamaades on lihtsalt boonus