K: ETK jalgrataste esirummu koonustest

Olen nüüd lähikuudel laiali võtnud kolme ETK jalgratta esirummud ja leidnud huvitava tõsiasja - neil kõigil puudub koonuse kontramutter! Ehk siis, kui ratas on kahvlist ära võetud, annavad mõlemad koonused näpuga lahti/kinni keerata.

Tavaliselt on esijooksudel, nagu igal pool mujalgi, siiski kasutatud ju kontramutrit. Nõukaajal oli isegi võllis soon ning kontra ja koonuse vahele käis nagaga seib, mis hõlbustas kokkupanekut. Aga noh, mitme õhukese võtme olemasolul saab ka ilma. Nii on nt kontramutter olemas nii Husqvarna, Vega, Diamandi, Streyr-Juniori, Phillipsi jt Lääne 1920-30ndate aastate rataste algkomplektsuses - olen kõiki neid korrastanud. Ja ka need mõned 1930ndate kasutamata irdrummud (Freybachi kaupluse natsionaliseerimise eest peidetud müügijääk), mis mul ladudes on, on ka kõik kontramutritega.

Jah, ka ilma kontramutriteta saab koonuse seade õigeks jätta, aga see on palju keerukam. Nimelt tuleb rattamutrite pingutamisel olla väga hoolikas, et mitte koonuste seadet paigast ajada, sest mutrite pingutamisega koos kipub liikuma ka võll ja seda tihti koonuste suhtes...

Kes oskab öelda - kas ETK (Unioni esirummudega) jalgrattad olidki tehases tehtud ilma kontramutriteta või on see hilisemate parandajate "omalooming"? Kuidas oli Saarel/Arel (Arno, nt kas Su Are Spordil on esikoonusel kontramutreid)? Ja kas on kontramutri puudumine seotud selle tavaga, et ETK esikahvlitel pole all mitte pilu, vaid auk? St äkki oli nii, et kontramutri sai ära jätta siis, kui pilu asemel oli mõlemal pool auk - sel juhul ei pidanud kinnikeeramisel jälgima vähemalt seda, et ratas kahvli suhtes õigesti jääks...?

Ja veel - kas keegi teab, kas ETK importis Saksamaalt Unioni tükitehasest rumme koos laagrite/võllidega või ilma nendeta? Mulle tundub, et võll ja koonused on kohapeal treitud...

Valdo

Eesti Jalgrattamuuseumi  looja ja eestvedaja
Tutvustame jalgratta ajalugu Eesti vaates, väljas on üle 185 muuseumiväärtusega ratta
Asume Kesk-Eestis Väätsal Pikk 9, kuni 18. maini 2025 oleme avatud eelneval kokkuleppel
Vasta

Sõnumeid selles teemas
K: ETK jalgrataste esirummu koonustest - Autor: valdo - 09-02-2010, 15:47 PM
RE: K: ETK jalgrataste esirummu koonustest - Autor: kass - 09-02-2010, 16:15 PM
RE: K: ETK jalgrataste esirummu koonustest - Autor: valdo - 09-02-2010, 16:29 PM
RE: K: ETK jalgrataste esirummu koonustest - Autor: kass - 09-02-2010, 17:16 PM
RE: K: ETK jalgrataste esirummu koonustest - Autor: valdo - 09-02-2010, 18:53 PM
RE: K: ETK jalgrataste esirummu koonustest - Autor: kass - 10-02-2010, 14:44 PM
RE: K: ETK jalgrataste esirummu koonustest - Autor: valdo - 10-02-2010, 17:37 PM
RE: K: ETK jalgrataste esirummu koonustest - Autor: valdo - 22-02-2010, 11:54 AM

Kasutaja, kes vaatavad seda teemat: 1 külali(st)ne