K: ETK jalgrataste esirummu koonustest

(09-02-2010, 16:15 PM)kass Kirjutas:  ...kas on mingit märki ETK kodaratel vms identifitseerimiseks?

Kõikidel nendel, mida olen lahti/kokku pannud, on peal ristikuleht. Tollele ajastule tavaline 1,8 mm 0,45 mm nipli keermesammuga kodar, ristikuleht on reljeefsena rummupoolsel neediotsal.

Lisaks on ristikulehe kujutised niplil - neid on kolm tükki ja nad paiknevad nipli laial otsal 120-kraadiste vahedega, väga miniatuursed muide. Niplid ise on messingist ja nikeldamata, st naturaalse messingvälimusega.

Peaksin tegema detailipildid, enne kui nüüd juba kolmanda ETK ratta kokku laon äsjanikeldatud veljele. (Loodan, et minu kaamera võimaldab sellisest miniatuurdetailist makrovõtet siiski teha.)

Võrdluseks - 1930ndatel nii siin kui Saksaski irdosadena masslevinud Union-niplid olid tavaliselt nikeldatud messing ning Unioni tuttav kilpmärk (miniatuurne) asetses nipli küljel.
(09-02-2010, 16:15 PM)kass Kirjutas:  lood ETK kodaratega? Väidetavalt valmistas ühe töökaaslase vanaema kusagil Koplis päevade kaupa kodaraid...

Minu praeguste teadmiste kohaselt olid S-kodarad (neediotsal S-täht) Saare tehase omad. Saare tehas paiknes ka ju Koplis.

Peale selle, et ta varustas nendega oma rattaid, müüs ta neid 100-kaupa pakendis - kaitsemääre peal, punt keeratud punasesse krepp-paberisse ja kogu see asi eestikeelsete kirjadega pappkarbis. Mulle on kätte tulnud vähemalt kolm seesugust pakendit (sisu on kül restaureerimisel erinevatele liikuritele paljus ära kasutatud).

Valdo

Eesti Jalgrattamuuseumi  looja ja eestvedaja
Tutvustame jalgratta ajalugu Eesti vaates, väljas on üle 185 muuseumiväärtusega ratta
Asume Kesk-Eestis Väätsal Pikk 9, kuni 18. maini 2025 oleme avatud eelneval kokkuleppel
Vasta

Sõnumeid selles teemas
K: ETK jalgrataste esirummu koonustest - Autor: valdo - 09-02-2010, 15:47 PM
RE: K: ETK jalgrataste esirummu koonustest - Autor: kass - 09-02-2010, 16:15 PM
RE: K: ETK jalgrataste esirummu koonustest - Autor: valdo - 09-02-2010, 16:29 PM
RE: K: ETK jalgrataste esirummu koonustest - Autor: kass - 09-02-2010, 17:16 PM
RE: K: ETK jalgrataste esirummu koonustest - Autor: valdo - 09-02-2010, 18:53 PM
RE: K: ETK jalgrataste esirummu koonustest - Autor: kass - 10-02-2010, 14:44 PM
RE: K: ETK jalgrataste esirummu koonustest - Autor: valdo - 10-02-2010, 17:37 PM
RE: K: ETK jalgrataste esirummu koonustest - Autor: valdo - 22-02-2010, 11:54 AM

Kasutaja, kes vaatavad seda teemat: 1 külali(st)ne