02-03-2010, 17:22 PM
(02-03-2010, 15:27 PM)kass Kirjutas: Esiteks - August Kalde ja August Panksepp on 2 erinevat ajaloolist isikut,
Oled Sa täiesti kindel? Kui jah, siis parandan... ja võtan teadmiseks, et minu senised kildhaaval hangitud teadmised olid osalt valed...
(02-03-2010, 15:27 PM)kass Kirjutas: Karta on, et ARE ehk Are tehased mudel ei olnud 1940 enam tootmises, nii et pole tarvis mõelda, et äkki on 39 aasta jooksudega 40-ndal tehtud.
Jällegi - kas karta on või oli? Muidugi - ma võin alati öelda, et ratas on (ülisuure tõenäosusega) 1939.a. töö, aga mis siis, kui ma siiski eksin? Et näiteks jäi 40.a. algul Are vabriku riiulile Are Tehased silte, millede viimane lõpp ilusasti vastvalminud ratastele ette kruviti? Ikkagi... 1939.a. lõpp ja 1940. aasta oli segane (maailmasõja) aeg, kus tehti rattaid sellest, mis käes oli või kätte tuli. Võtame kasvõi ETK ETEKA leistangi, mille vorm toona äkitsi muutus...
Ma tuleks dateerimise juurde siis tagasi, kui mul on kõik kenasti üksipulki lahti võetud, vaadatud, mis kirjad on NSU tagarummu võllil (kui on), kas raamilt ei ole kusagilt raaminumbrit välja tulnud jms. Ja kui on ehk kellelgi huvilistest (miks mitte kellelgi kaasfoorumlastest) välja tulnud ka mõni Are Tehased, millel olemas algsed rummud, raaminumber jms, st on tekkinud võrdlusmaterjali. Esialgne dateering on ajutine.
(02-03-2010, 15:27 PM)kass Kirjutas: ARE mudel on kindlasti olnud nikeldatud, mitte kroomitud.
Seda kindlasti kohe, nikliriismeid on siin-seal näha. Ma ei ole kroomi kunagi sel rattal arvanud olevat.
(02-03-2010, 15:27 PM)kass Kirjutas: Reklaamides räägitakse must-kuldsest kaunistusest velgedel ja vist ka porilaudadel... [...]
Kas porilaudadel üldse leidub galvaanika jälgi - ehk oli ARE lihtsam mudel (nagu Kalju) - värvitud porilaudade ja velgedega?
Porilaudadel on näha tühiseid nikliriismeid. Seega ei ole nad olnud värvi, vaid siiski nikli all. Samas ei ole neid riismeid seal ka nii palju, et tuvastada, kas keskosas on olnud ehistriipu või mitte (tihti roostetas ja nikkel koorus maha erinevalt triibu kohast ja mujalt). St - mingeid jälgi triibu hüpoteetilistes kohtades ma (esialgu) tuvastanud ei ole. Esialgu sellepärast, et ma ei tea, kas ja mida tuleb välja tagaporilaua ja raami vahelt. Mul on tunne, et keegi pole tagaporilauda kunagi rattalt maha võtnud, vähemalt kinnituskruvid näivad olevat küll algsed.
Kas must-kuldseid kaunistusi tuleb võtta nii, et keskel asus lai (analoogiate järgi otsustades 10-12 mm laiune) must triip ja äärtes ca 1 mm laiused kuldsed? Usun, et tõenäoliselt, sest vastupidi oleks ju narr... Kuna see on (teadaolevalt) minu ainus ARE, millel on säilinud algsed porilauad, siis puudub mul ka igasugune võrdlusmaterjal.
Valdo
Eesti Jalgrattamuuseumi looja ja eestvedaja
Tutvustame jalgratta ajalugu Eesti vaates, väljas on üle 185 muuseumiväärtusega ratta
Asume Kesk-Eestis Väätsal Pikk 9, oleme avatud K,N,R,L,P 11-18