01-02-2014, 04:35 AM
(01-02-2014, 00:29 AM)phyl Kirjutas: Krt ma kuskilt targast raamatust uurisin, et männi laast ei kõlba teps mitte. Miks? Kui männi puit kuivab, siis männi puidu sees on õhu poorid, mille kaudu hakkab vesi läbi puidu imbuma/tilkuma.
Teemasse ka, et minu katsetuste kohalt kestab ikka puhta puidu näol kuuse laast tükimaad kauem kui haava laast. (see suvi kakkusin 25 aastat vana kuuse laastu katuselt maha. Alt oli täitsa kobe, pealt oli sammaldunud ja mäda.
Võtke kasvõi haava oksad metsa all - 10 aastat ja midagi pole enam alles - küll aga kuuse oks mädaneb umbes 20 aastat. Kui nüüd töötlema hakata mõlemat puitu, siis kestavad kauem, küll aga haab kakub puidu kiusi päikese käes taevapoole - kuusk seda ei tee.
Need minu kirjutised olid maha viksitud A. Haugi raamatust. Võibolla ta pani mööda. Ega tema ka kõike tea. Äkki siiski puit tilgub läbi, ning kuusk on kestvam katusel kui haab. Kurat seda teab. Samas on haavast katuseid ehitatud sadu aastaid, ning kusagilt need kõlakad tekivad. Võta nüüd kinni, mida uskuda ja mida mitte. Kuid kuue õlle eest ma usun sind

Parem varblane käes, kui kajakas pea kohal!